Askerler asli görevine dönecek 

Askerler asli görevine dönecek 
Ulusal Program’da askerin iç güvenlikten çekilmesi de öngörülüyor. Önceki gün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülen Ulusal Program’da şu ifade yer alıyor: 

“İç güvenlik hizmeti, sivil iradenin belirleyeceği politikalar doğrultusunda ve yine onun denetim ve gözetiminde; ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘insan hak ve hürriyetleri’ çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilecektir. Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecektir.” Programda MGK’nın durumuna ilişkin ise “Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) danışma organı olma niteliği, Anayasa ve ilgili yasa değişiklikleriyle yeniden tanımlanmıştır. Gerçekleştirilen bu reformların etkin şekilde uygulanmasının sağlanmasına devam edilecektir” ifadesi yer alıyor.

HSYK YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Programa göre, yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve etkinliğini daha da güçlendirmek, 2010-2014 yıllarına ilişkin misyon ve vizyonunu oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler hazırlamak amacıyla Adalet Bakanlığı’nca Stratejik Plan hazırlanacak. HSYK objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılacak ve Kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizması oluşturulacak. Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek.
Ulusal Program’ın “siyasi kriterler” başlığı altında sıralanan ve yapılması öngörülen diğer önemli değişiklikler ise şöyle:

TSK HARCAMALARI
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamaları ve devlet malları üzerindeki denetim, bütçenin kanunlaşma sürecinde TBMM’nin bütçe üzerindeki denetimi, harcama esnasındaki iç denetimler ve Sayıştay denetimi de dahil harcama sonrası denetimi olmak üzere üç aşamada gerçekleşmektedir. Anayasa’nın 160. maddesindeki değişiklik doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamalarının ve devlet mallarının denetimi mevcut uygulamada olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılmaya devam edilecektir ve kalan teknik düzenlemelerin tamamıyla yerine getirilmesi amacıyla Yeni Sayıştay Kanunu’nda bir madde yer alacaktır. Yapılacak düzenlemeler ile askeri mahkemelerin görev ve yetkilerinin demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde tanımlanmasına devam edilecektir.

SAYDAMLIĞIN ARTTIRILMASI
Yolsuzlukla mücadele kapsamında Türkiye’de “Saydamlığın Artırılması ve Kamuda Etkin Yönetimin Geliştirilmesi Komisyonu”nun Sekreterya hizmetini yerine getiren Başbakanlık Teftiş Kurulu, “Türkiye’de iyi yönetişim ve şeffaflığın artırılması ile yolsuzlukla mücadele eden kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması” ve kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele stratejisi geliştirilmesi hususlarındaki çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Siyasi Etik Komisyonu’nun kurulması, görev, yetki, çalışma usul ve esaslarının, temiz siyaset ve saydamlık ilkeleri çerçevesinde düzenlenmesi öngörülmektedir. Ayrıca bu Taslak, siyasi etik alanında yapılan düzenlemeler ve 01/06/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde, Mal Bildirimi’nde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin hükümler içermektedir. “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”na ilişkin çalışmalar tamamlanacak ve Meclis’e sevk edilecektir. 

Fatih Akkaya-Vakit
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.