Eğitimde Sistem De Zihniyet De Değişiyor

Eğitimde Sistem De Zihniyet De Değişiyor
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “İlköğretimden ortaöğretime geçişteki sınav sistemini ortadan kaldıracak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretimden orta öğretime geçişteki sınav sistemini ortadan kaldıracak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Dinçer, öngördükleri modelin ana hatlarıyla tamamlandığını ve konunun uzmanlarıyla görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Dinçer, eğitimde yapılan değişiklikleri bir süreç olduğunu belirterek, “Eğitim sistemindeki zihniyetin değiştirmeye çalışıyoruz. Bu değişimin özünde ise otoriter bir yaklaşım tarzından daha demokratik, daha esnek bir eğitim sistemi geçiş olduğu söylenebilir” dedi.

Milli Eiğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Siyaset Okulu 9’ programına katıldı. Açılış konuşmasını yapan Dinçer, eğitim sistemiyle ilgili birçok konuya değindi ve soruları cevapladı.

Eğitimde tartışılan birçok konuyu çözmek ve orta eğitimde rekabet edebilir bir nesil yetiştirmek için yapılması gerekenleri sıralayan Dinçer, “SBS imtihanlarının kaldırılması gerekiyor. Dersane sisteminin gözden geçirilmesi lazım. Orta öğretimdeki okul çeşitliliğinin azaltılması. Dünyanın hiçbir yerinde bizim kadar farklı lise diploması veren ikinci bir ülke yok. Bizden sonra en fazla lise diploması veren ülke İtalya. O da 5 farklı diploma veriyor. Biz 24 tane lise diploması veriyoruz” dedi. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Dinçer, “Türkiye’de orta öğretimde okul türünün çok fazla olduğunu çok kez söyledim. Buna dair çalışma yaptığımızı da zaten söyledim. Ama ‘Anadolu lisesi şöyle olacak fen lisesi böyle olacak’ şeklideki haberin doğru olmayacağını, onlarla ilgili kararın henüz verilmediğini altını çizerek söylemek lazım” cevabını verdi.

DERSHANELER KONUSU

“Dershanelerin kaldırılması tartışmasından öte nasıl bir sisteme geçilebilir, yeni sistem nasıl uygulanabilir, sınavın önüne nasıl geçilir ve öğrenci seçimi nasıl yapılır?” şeklindeki soru üzerine Dinçer, Türkiye’deki merkezi yerleştirme sisteminin aslında çok adil bir yapı kurduğunu kaydetti. Sınav yapmakla merkezi yerleştirme sistemini ayırmanın mümkün olup olmadığının tartışılabileceğini ifade eden Dinçer, “Bizim şu anda esas odaklandığımız nokta ilk öğretimden orta öğretime geçişteki sınavı kaldırmak. Orta öğretimden yüksek öğretime geçiş sınavıyla alakalı henüz bir çalışmamız yok.

Dolayısıyla dershanelere bakarken iki açıdan bakmak mümkün. Ben doğrusu öngördüğümüz model nasıl olacak sizlerle burada paylaşmak istemiyorum. Çünkü kararı verilmiş bir durum yok. Çalışmamız tamamlandı, ana hatlarıyla bir model hazırladık. Ama bunun kararını verecek mercilere de sunulması lazım. Biz uzmanlarımızla görüştük ve görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda eğitim fakülteleri dekanlarıyla bir toplantı daha yapacağız. Ondan sonra biz kendi tasarımızı Bakanlar Kurulu’na sunacağız” dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum