Fransa'nın Derin Ve Kirli Oyunu

Fransa'nın Derin Ve Kirli Oyunu
Fransa'nın Mali'de düzenlediği saldırıların parasını Müslüman Arap ülkelerinden temin etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Mali'deki silahlı muhalif gruplara günlerdir havadan bomba yağdıran Fransa'nın bu saldırıların parasını Müslümanlardan temin etme peşinde olduğu belirtiliyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Mali konusunda, Avrupalı müttefiklerinden beklediği yardımı alamayan Fransa'nın Körfez ülkelerine yöneldiğine dikkat çekiyor. Gazete, Hollande'ın dün gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde Arap ülkelerinden lojistik destek ve eski sömürgesindeki operasyonlarını finanse etmek için mali destek istediğini kaydediyor.

Gazetenin yazarlarından Patrick Cockburn'un kaleme aldığı yazıda "Fransa, Mali'de cihat yanlısı İslamcılara karşı başlattığı savaşın Arap monarşileri tarafından finanse edilmesini istiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler, İslam dünyası ve ötesindeki faaliyetlerinin finansmanı için uzun bir zamandır Körfez monarşilerine yönelmiş durumda." diyor.

Cockburn, bu yardımın bazen Katar'ın 2011'de Libyalı isyancılara silah ve para desteği sağlaması gibi doğrudan bazen de Sovyetler'e karşı savaşan Afgan mücahitlere yapıldığı gibi dolaylı olarak verildiğini belirtiliyor.

Cockburn yazısını şöyle sürdürüyor: "İki yıl önce başlayan Arap devriminden sonra ABD ve Batı Avrupalı müttefikleriyle Körfez monarşileri arasındaki ilişki son derece tezat oluşturmaya başladı. Batı, dünyanın en antidemokratik yöneticilerinden olan Körfez kralları ve emirlerini, Libya ve Suriye'deki demokratik devrimlerin desteklenmesinde ve finansmanında doğal bir müttefik gibi sundu. Başka bir çelişki de Suudi Arabistan ve Sünni yöneticilerin İslam dünyasında El Kaide'ninkine benzer bir ideolojisi olan Selefiliği teşvik etmesi. Para gelmeye devam ettikçe, Batı'nın Körfez krallarının ideolojilerinden rahatsızlık duymayacağı anlaşılıyor."

dünyabulteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum