28 yıldır bitmeyen dava

28 yıldır bitmeyen dava
1980’den kalma davası 28 senedir bitirilemeyen DHKP-C’nin lideri Dursun Karataş’ın ölümünün ardından “ilan” yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin gönüllü yazarlarının pek çoğunun yargı mensubu olması dikkat çekiyor.

DHKP-C davasının bitirilememesinde son kararı veren Yargıtay’ın yanı sıra Danıştay’ın çok sayıda hakimi ve savcısı Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları yazıyorlar!

CUMHURİYET’İN GÖNÜLLÜ YAZARLARI 
Bu isimler arasında askerlik yapmayışı ile gündemde olan YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu başta olmak üzere, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan, 2. Ceza Dairesi Üyesi Muharrem Coşkun, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Akın Demir bulunuyor. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıları Sabih Kanadoğlu ile Vural Savaş ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden de Cumhuriyet’in gönüllü yazarlarından. 

BU İŞE NE DİYECEKLER? 
5 general ve 1 oramiralin de katili DHKP-C adlı terör örgütünün lideri Dursun Karataş’ın ölüm ilanını yayınlayan Cumhuriyet’in gönüllü yazarları arasında pek çok emekli TSK mensubu da bulunuyor. Bunların başında emekli Generaller Doğu Silahçıoğlu, İ. Hakkı Şenyuva, Tamer Akbaş, Cihangir Dumanlı, emekli Kurmay Albay İsmail Zengin geliyor. Sözkonusu Cumhuriyet gönüllülerinin, terörist Karataş’ın ölüm ilanı karşısında nasıl bir tavır takınacakları merak ediliyor.
 
BUNLAR DA REKTÖRLERİ 
Yasakçılıkları ile bilinen eski rektörlerin de Cumhuriyet gazetesinde zaman zaman makaleleri yayınlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda görevlerinin son bulmasının ardından önümüzdeki yerel seçimlerde CHP’den başkan adayı olacakları ile gündemde olan ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Kadri Yamaç, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Ferid Bernay Cumhuriyet’in gönüllü yazarları arasında yer alıyor. 

DHKP-C DAVASININ SEYRİ 
1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt lideri Dursun Karataş'ın da bulunduğu 1243 sanığa “örgüt yöneticiliği yapma”, “adam öldürme”, “kamu malına zarar verme”, “polise mukavemet” gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Bunun üzerine Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılmış ve Yargıtay, 2004 tarihinde dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı usul yönünden bozmuştu. Halen devam eden davada 1243 sanığa “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, ”silahlı gasp”, “patlayıcı madde atma” ve “izinsiz toplantı ve gösteri yapma” gibi 825 suç isnat ediliyor. Yasa dışı Dev-Sol örgütünün lider kadrosunda da bulunan Dursun Karataş'ın da aralarında yer aldığı 176 sanığın, “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor. 

HASAN TOSUN / ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.