Birand'ın Cenazesine Bir Tek Katılmadı!

Birand'ın Cenazesine Bir Tek Katılmadı!
Mehmet Ali Birand'ın ekibinde yer alıyordu, ama cenazesine katılmadı..

Gazeteci ve televizyoncu Rıdvan Akar yıllardır Mehmet Ali Birand'ın ekibinde yer alıyordu. Ancak Son Darbe: 28 Şubat belgeseli ve kitabıyla  iki ismin arasına kara kedi girmişti. Rıdvan Akar birkaç gündür twitter'dan bir kelime bile yazmıyor. Birand'ın cenazesine gitmedi, Birand'ın vefatıyla ilgili tek kelime konuşmadı. Çünkü gazeteci Rıdvan Akar, "Son Darbe: 28 Şubat" adlı belgesel ve aynı isimli kitabın yayım sürecinde fikri haklarına tecavüz edildiği gerekçesiyle Mehmet Ali Birand, Reyhan Yıldız ve Birand'a ait BİR TV A.Ş. hakkında maddi ve manevi tazminat davası ile ceza davası açtı.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, "28 Şubat Belgeseli projesinin Rıdvan Akar'ın Mehmet Ali Birand'a önerisi üzerine 2005'te başladığı" ifade edildi. Dilekçede, projenin yapım aşamasında Akar'ın metin yazarlığının yanı sıra proje ekibini kurmak, araştırmaları gerçekleştirmek ve Necmettin Erbakan gibi dönemin önde gelen tanıklarıyla söyleşiler yapmak gibi kilit sorumlulukları üstlendiği belirtildi. 

ŞAHSİ HAKLARA AĞIR TECAVÜZ İDDİASI

Dilekçede, "Son Darbe: 28 Şubat" projesinin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun (FSEK) 9. ve 10. maddelerine göre "ortak eser" niteliği taşıdığı savunuldu. Belgeselin, "Birand tarafından ısrarla, izinsiz olarak, sadece kendi çalışması imiş gibi CNN Türk kanalında yayınlanması" ve metinlerin kitapta "Birand ile Reyhan Yıldız tarafından yazıldığının ileri sürülmesi" dilekçede, Akar'ın "hem fikri hem de şahsi haklarına ağır bir tecavüz" olarak nitelendirildi. Akar'ın "Son Darbe: 28 Şubat" belgeseli ve aynı isimli kitapta isminin yer almamasına gerekçe olabileceği belirtilerek, dilekçede Birand'ın "Bu belgeselden ikimiz de para kazanamayacağız" dediği, ancak CNN Türk'ün söyleşi kasetleri için Birand'ın oğlu Umur Ali Birand'ın yöneticisi olduğu Bir TV A.Ş.'ye fatura karşılığı 30 bin TL ödediği iddia edildi.  

CEZA DAVASI DA AÇILDI

Akar, tazminat davasına ek olarak Mehmet Ali Birand ve Reyhan Yıldız hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71. maddesi gereğince Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ceza davası da açtı.Bahsi geçen davaların yanı sıra Akar'ın Birand'a açtığı, hâlen görülmekte olan iki ayrı dava daha var.

Akar, Birand'a ilk davasını 32. Gün haber programında iş aktinin feshedilmesi ardından, 10 yıla ilişkin tazminat hakkı ile birlikte içeride kalan maaşlarını da alamaması nedeniyle açmıştı.

Birand'ın avukatları "Akar'ın yaptığı gazetecilik değil, metin yazarlığıydı" içerikli bir savunma yaparken, Akar sürmekte olan ikinci davasını Birand ile kendisi arasında imzalanan bir sözleşme nedeniyle açtı.

Rıdvan Akar, Mehmet Ali Birand'ın vefatıyla ilgili ne söyleyecek ve açtığı davaları geri çekecek mi merak konusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum