Eskişehir seçimlerinde ‘Büyükerşen hilekârlığı’

Eskişehir seçimlerinde ‘Büyükerşen hilekârlığı’
AK Parti adayının uzun süre önde götürdüğü, fakat DSP'li Yılmaz Büyükerşen'in ilginç bir gelişmeyle öne geçerek kazandığı, tartışmalı 28 Mart 2004 yerel seçimleriyle ilgili olarak, seneler sonra ortaya çıkarılan skandal bir bilgi ortalığı karıştırdı.

Yerel seçimlerde tüm siyasi partileri AK Parti’ye karşı işbirliği yapmaya çağıran DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, başkanlığı yeniden kazandığı 2004 seçimlerinde sandıklardan gelen oyları birleştiren YSK Hakimi Mustafa Kemal Tüfenk’in kızı Sıla Tüfenk’i belediyede işe aldığı ortaya çıktı. CHP, Eskişehir'de 28 Mart 2004 belediye seçimlerine katılmayınca, yarış AK Parti adayı Faruk Karaçay ile DSP'den Yılmaz Büyükerşen arasında geçmiş, seçim akşamı oylar sayılmaya başlandığında Karaçay, seçimi uzun süre önde götürmüştü. Sandıklardan gelen sonuçların birleştirilmesi esnasında gece uzun süreli elektrik kesintisi olmuştu. Ardından da bilgisayarların çöktüğü açıklanmıştı. Bu sırada olaylar çıkmış, polisin müdahalesi 'yetersiz kalır' gerekçesiyle çok sayıda jandarma okula çağrılmıştı.

Uzun süren gerginliğin ardından seçim hâkimi Mustafa Kemal Tüfenk sabaha karşı Yılmaz Büyükerşen'in 9 bin oy farkla seçimi kazandığını açıklamıştı. YSK Hakimi Tüfenk, birleştirme sırasında içeri kimseyi almayınca AK Partililerin tepkisini çekmişti.

OYLARI BüYüKERŞEN’İN ADAMLARI BİRLEŞTİRMİŞ
Sandıklardan gelen oyları birleştiren ekibin başında bulunan YSK Hakimi Tüfenk’in kızı Sıla Tüfenk’in, Büyükerşen’in kazandığı açıklanan seçimlerin ardından belediyede işe başlatılmış olması dikkat çekti. Sıla Tüfenk şu an Belediye’de “şehir plancısı” kadrosunda çalışıyor.
öte yandan; oyları birleştiren ekipte Büyükerşen Başkanlığındaki Belediye’de halen özel Kalem Sekreteri olan Taceddin Aktaş’ın da bulunduğu ortaya çıktı.
Oyları birleştiren ekipte Büyükerşen’in eski Rektörü olduğu Anadolu üniversitesi’nden de bir çok öğretim üyesinin de olduğu saptandı.
Seçimi başından itibaren 'şaibeli' bulduklarını belirten AK Parti Eskişehir teşkilatı yöneticileri, Ergenekon Terör örgütü’nün, 2004’te Samsun ve Mersin'deki belediye seçimlerine müdahale ettiğinin ortaya çıkmasının ardından şüphelerinin iyice artığını söylediler. AK Partili teşkilat yöneticileri, seçim günü yaşananları şöyle dile getirdiler: “Gece saat 2 sularında, anbean televizyonlardan verilen oran ve rakamlara göre sandıklardan gelen oyların birleştirilmesi işleminin yüzde 86’sı tamamlanmış, adayımız 7 bin 200 oyla öndeydi. Birden elektrikler kesildi. Sonra bilgisayarların çöktüğü söylendi. Bizi hiçbir şekilde içeri almadı seçim hâkimi. İçeride ne oldu ne bitti anlayamadık. Sadece sonucu açıkladılar. Büyükerşen son yüzde 14’lük oranda aradaki 7 bin 200 oyluk farkı kapattığı gibi 9 bin fark atmıştı adayımız Karaçay’a. Böyle açıklandı rakamlar. Bu son yüzde 14’te adayımıza hiç oy çıkmadığı anlamına geliyor ki bunu kabul etmek mümkün değil.”

BİRLEŞTİRME TUTANAKLARI HâLâ AçIKLANMADI
AK Partililer, seçimden sonra ilan edilmesi gereken sandık sonuçlarının açıklanmamasının da bu konudaki şüphelerini artırdığını söylüyorlar. çok kez istedikleri halde birleştirme tutanaklarının kendilerine verilmediğini ifade eden teşkilat yöneticileri “İl Seçim Kurulu'nun sonuçları üç gün içinde ilan etmesi gerekiyordu. Ancak bu da yapılmadı. Bu açıklanmayınca biz de sandık bazında itiraz edemedik” diyor.

SOL SEçMENİN CHP’YE CİDDİTEPKİSİVARDI
CHP, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde en güçlü olduğu illerden biri olan Eskişehir'de zamanında başvuru yapamadıkları gerekçesiyle seçimlere katılmamış ve DSP’nin adayı mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’i destekleme kararı almıştı. Ancak, CHP’nin solun kalesi olarak bilinen Eskişehir’de seçimlere katılmayarak, seçmenlerini DSP’li Büyükerşen’e yönlendirmek istemesi “oylarına ipotek konulmak istendiği” düşüncesiyle tepkiyle karşılanmıştı. Sandıklardan gelen oyları birleştiren ekipte Büyükşehir’de görevli Taceddin Aktaş’ın da yer alması ve Hakim Tüfenk’in kızının Belediye’de işe başlatılmasına ilişkin sorularımıza Büyükerşen’den bir cevap gelmedi. Sorularımızı ilettiğimiz Büyükşehir yetkilileri, Başkan Büyükerşen’in izinde olduğunu, dolayısıyla şu an görüşemeyeceğimizi ancak sorularımızı kendisine ileteceklerini, gerek görmesi halinde bize döneceklerini söylediler.

YILMAZ BüYüKERŞEN’İN çAĞRISI!
Eskişehir’in DSP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, yerel seçimler öncesinde gündeme gelen “transfer” söylentileri için “Bu işler transferlerle olmaz” derken, AK Parti dışındaki partilere yerel seçimlerde “akıllı işbirliği” yapma çağrısında bulundu. Büyükerşen, “İlçe belediye başkanlıkları, il belediye başkanlıkları, belde belediye başkanlıkları üç binden fazla. İktidar partisi dışındaki partiler bu konularda aralarında anlaşarak belli bir paylaşım ölçüsüyle adaylıklar konusunda işbirliği yapabilirler” dedi. önemli olanın iktidar partisinin bugün yerel yönetimlerdeki hakimiyetini azaltmak olduğunu söyleyen Büyükerşen, “Partiler hem meclis üyeliklerinde hem de belediye başkanlığında isabetli işbirliklerini sağlayabilirler” diye yineledi.



KENAN ERSöZLü / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.