CHP yalnız kaldı

CHP yalnız kaldı
BBP, DP, SP ve SHP’den sonra 22 Temmuz seçimlerinde CHP ile ittifak yapan DSP’den de destek geldi. Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “Biz bu Anayasa’nın sahibiyiz, onu koruyacağız” diyen CHP ise tek başına kaldı.

Hak-İş, Memur-Sen, KESK, TESK, TOBB ve TGTV gibi ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının Vakit aracılığıyla dile getirdikleri sivil anayasa talebine BBP, DP, SP ve SHP’den sonra 22 Temmuz seçimlerinde CHP ile ittifak yapan DSP’den de destek geldi. Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “Biz bu Anayasa’nın sahibiyiz, onu koruyacağız” diyen CHP ise tek başına kaldı.

DSP: SİVİL ANAYASA’YA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
Vakit’e açıklamalarda bulunan DSP Genel Sekreteri Masum Türker, yeni ve sivil bir anayasanın ülke için elzem olduğunu ifade ederek, bu yönde yapılacak samimi çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi. 82 Anayasası’nın sivil iradeyi dışladığını vurgulayan Türker, “82 Anayasası darbe sonrasında gerçekleştirilmiş ve sivil iradenin temsil edilmediği kesimi tarafından hazırlanmıştır. Bu Anayasanın entelektüel bir görünümü olduğu iddia edilse de 1924, 1961 anayasasından daha geridir. Birçok maddesinde ülkenin demokratikleşmesine engel olan düzenlemelere yer verilmiştir. özellikle ülkede siyasallaşmanın önü 82 Anayasası ile tıkanmıştır. DSP dün olduğu gibi bugün de bu Anayasanın değişmesi gerektiğini savunuyor ve istiyor. Bu yönde atılacak ciddi, samimi ve kucaklayıcı her adıma karşılık vermeye hazırız” dedi.

“BüROKRAT DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRALIM”
Bürokrat dokunulmazlığı ve yargı bağımsızlığına da değinen Türker, “Anayasa’da yer almasına rağmen kuvvetler ayrılığı ilkesi Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana sağlıklı işlememektedir. Yargı tam bağımsız değildir. Yargının bağımsızlığı için gerekli koşullar oluşturulmalıdır. Dokunulmazlıklar artık genel olarak ele alınmalıdır. Yalnız siyasilerin dokunulmazlığı değil, kamu adına çalışan bürokratların da dokunulmazlığının kalkmasından yanayız. Bürokrat dokunulmazlığına ciddi bir sınırlandırma getirilmelidir” diye konuştu.

“KAçANI MİLLET GöRSüN”
Sivil Anayasa için yapılacak çalışmalar konusunda önerilerini de dile getiren Türker, şöyle dedi: “Bu çalışmaların ilk adımı parlamento dışında ve içinde olan tüm partileri bir araya getirmek olmalıdır. Meclis’te ortak bir komisyon oluşturalım ve anayasayı tümüyle ele alalım. İşbirliği içinde 82 Anayasası’ndan kurtulalım. Mutabakat sağlanır ve büyük bir başarıya siyasi partiler imza atmış olur. Birliktelikten biz asla kaçmayacağız. Kaçanı da millet görecektir. Biz samimi olan herkese ‘hodri meydan’ diyoruz.”
öte yandan TOBB, TüRK-İŞ, HAK-İŞ, MüSİAD, Memur-Sen, Kamu-Sen, KADER, TİSK, TESK ve TZOB’un da aralarında bulunduğu 83 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Anayasa çalıştayı’nın da kısa süre içinde yeniden çalışmalara hız vereceği bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.