Hadis-i Şerifi reklam malzemesi yaptılar

Hadis-i Şerifi reklam malzemesi yaptılar
City Gross, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) İki günü birbirine eşit olan ziyandadır hadisi şerifini, Dün ile bugün eşitse zarardasın diye değiştirerek, reklam malzemesi yaptı

 

City Gross, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ‘İki günü birbirine eşit olan ziyandadır” hadisi şerifini, “Dün ile bugün eşitse zarardasın” diye değiştirerek, reklam malzemesi yaptı. Peygamber Efendimizin hadisinin reklam malzemesi olarak kullanılması vatandaşların da büyük tepkisini çekti.
 
Hz. Peygamber (S.A.V) kendi ticari hırsına alet edenşirketin Hadis-i Şerifi de yanlış kullandığı görülüyor. Hz. Peygamberin “İki günü birbirine eşit olan ziyandadır” hadisini ‘Dün ile bugünün eşitse zarardasın’ şeklinde tahrif ederek kullanan şirket, dini bilgi açısında da oldukça cahil. Kullanılan cümlenin hemen yanında ise bir temizlik firmasının ürününün indirimde olduğu ve şirketin adı yazıyor. Bölgedeki vatandaşlar ve sürücüler pankarta tepkili. İçki, şarap gibi haram ürünleri satan bir kurumun Hz. Peygamberi sırf ticari amaç için kullanmasına tepki gösteren birçok vatandaş, reklamın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmasını istedi. /10
 
Birkaç gündür Ankara’da yaşayanları hayrete düşüren bir reklam anayolların üst geçitlerinde görülüyor. Ankara İstanbul yolu üzerinde bulunan üst geçide açılan reklam panosunun da Peygamber Efendimizin bir hadisini kullanması görenleri şaşkına çevirdi. Tamamen ticari amaç güdülerek yapılan reklamda Hz. Peygamberin ‘iki günü birbirine eşit olan ziyandadır’hadisi kullanılarak, hemen yanında da bir temizlik şirketinin ürününün indirimde olduğu belirtiliyor.
 
Ticari hırs neler yaptırıyor
 
Ankara’da ürün toptancılığı yapan Gülmar A.Ş.’nin bir kuruluşu olan City Gross’un bu tarz bir reklam kullanması dikkat çekiyor. Reyonlarında içki, şarap, bira barındıran ve satışını yapan City Gross’un yaptığı bu reklam kurnazlığı gözlerden kaçmadı. İslam’ın haram saydığı ürünleri satan ve daha çok müşteri çekmek için Hz. Peygamber’in bir hadisini kullananşirket tepki çekiyor.
 
Hadisi yanlış yazmışlar
 
Reklamda Hz. Peygamberi kullanan şirketin hadis-i şerifi de yanlış kullandığı görülüyor. Hz. Peygamberin ‘İki günü birbirine eşit olan ziyandadır’ hadisini ise ‘Dün ile bugünün eşitse zarardasın’ şeklinde tahrif edilip kullanılmış. Sözün altına ise Hz. Muhammed (S.A.V.) yazılıyor. Kullanılan cümlenin hemen yanında ise bir temizlik firmasının ürününün indirimde olduğu ve şirketin adı görülüyor.
 
Vatandaş tepki gösteriyor
 
Bölgedeki vatandaşlar ile sürücüler de olaya kızgın.İçki, şarap gibi haram ürünleri satan bir kurumun Hz. Peygamberi sırf ticari amaç için kullanmasına tepki gösteren birçok vatandaş, bu reklamın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmasını istedi. Reklama belediyenin nasıl izin verdiğini de soran bazı vatandaşlar ise bunun hemen kaldırılmasınıve şirketin de özür dilemesini istedi.
 
Alkol reyonu olan tek Gros biziz!
 
Şirket kendisinin tanıtımını yaptığı sitesinde ise diğer mağazalardan farklı olduğu yönleri ise şöyle açıklıyor: “Mağazamız için de, toptan ve perakende tekel ve alkollü içkilerin tüm çeşitleri satılmaktadır. Çevremizde ki groslar içinde Tekel toptan ve perakende reyonu olan tek yer City Gross’tur”
 
Kanunen dini değerlerin kullanılması yasak
 
Dini ve manevi değerlerin reklamlarda kullanılması ise kanunen yasak. İlgili yönetmelik de ise dini milli ve manevi değerlerin kullanılması yasaklanıyor. Yönetmelik de bu kısım “Reklamlarda yer alacak yazı,resim, şekil, sembol ve benzeri işaretler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, kanunlarına, dini, milli ve manevi değerlere, genel ahlaka, demokratik rejime, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Tüketicinin KorunmasıHakkında Kanunu’na aykırı olamaz” şeklinde yer alıyor.
 
Şirket açıklama yapmadı
 
Öte yandan şirket yetkilileri ise sorularımızı yanıtsız bıraktı. Bu şekilde bir reklamın nasıl kullanıldığını sorduğumuz yetkililer bir açıklama yapmayacaklarını ve konunun haberleştirilmesini istemediklerini ifade etti. Yetkilinin ‘Haber yapmanızı istemiyoruz. Biz burayı belediyeden kiraladık. Her ay bir reklam koyuyoruz. Bu ayda bunu koyduk’ demesi dikkat çekti. ‘Neden bir hadisi kullandınız?’ şeklindeki sorumuza da bunun bir deyim olduğunu dile getiren şirket yetkilisine de ‘Ama altında Hz. Muhammed (S.A.V.) yazıyor’ sözüne karşılık da bir açıklama yapmayacaklarını ifade etti. 
 
Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.