Şimdi de Osmanlı'ya Dil Uzattı

Şimdi de Osmanlı'ya Dil Uzattı
PKK ve DHKP-C terör örgütleri lehine yaptığı açıklamalarla bilinen CHP’li Aygün, Aleviliğin İslam’dan ayrı bir din olduğu iddiasını sürdürürken, Osmanlı’ya da dil uzattı. CHP Milletvekili, Osmanlı’nın Alevilere soykırım uyguladığını ileri sürdü. Aygün, ge

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Aleviliğin farklı bir inanç olduğu tezinden yola çıkarak Meclis'te cemevi açılması talebinde ısrarını sürdürüyor. TBMM Başkanlığı’nın ‘Alevilik bir din değil’ cevabı üzerine konuyu mahkemeye taşıyan Aygün, TBMM Başkanlığı’nın dava ile ilgili 2. savunmasına avukata aracılığıyla cevap verdi. Aygün’ün Avukatı Cihan Söylemez vasıtasıyla Ankara 6. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderdiği cevapta Osmanlı’nın Alevilere karşı soykırım uyguladığı tezlerine yer veriliyor.

TBMM Başkanlığı’nın mahkemeye yolladığı savunmada yer alan Osmanlı dönemine ait belgeler eleştirilerek, “Osmanlı’da Alevilerin ibadet hakkı bir yana yaşam hakları dahi yoktu.” iddialarına yer veriliyor. Osmanlı döneminin aşağılandığı cevapta, TBMM’nin de Osmanlı Devleti’nin Meclis-i Mebusan Başkanlığı gibi hareket ettiği öne sürülüyor. Cemevlerinin Alevi inancının gereklerinin yerine getirildiği yer olduğu belirtilen cevapta, Alevi inancına bağlı insanların ibadethane olarak cemevlerini kabul ettikleri kaydediliyor.  

DİYANET: ALEVİLİĞİN AYRI İBADET YERİ OLAMAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı, konu ile ilgili daha önce yaptığı açıklamada İslam’ın bir alt yorumu olan Aleviliğin, İslam’ın ortak ibadet yerleri olan cami ve mescitler dışında ayrı bir ibadet yerinin olamayacağı, cemevi ve benzeri yerlerin ibadet yeri kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığına dikkat çekiliyor. Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanunun Tatbik Suretini Gösterir Nizamname’de tarif edilen mabet kavramına göre İslam dininin usulüne göre açılmış cami ve mescit haricindeki yerlerin ibadet yeri olarak kabulünün mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Aleviliğin önemli isimlerinden Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi’nde ibadethane olarak bir cemevi değil, cami bulunduğuna vurgu yapılıyor.

YARGITAY: CEMEVİ İBADETHANE DEĞİL

Yargıtay da daha önce cemevlerinin ibadethane yeri olarak kabul edilemeyeceğine karar vermişti. Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi, cemevinin ibadethane yeri olduğu yönündeki tüzüğünü değiştirmemekte ısrar eden Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'nin kapatılması gerektiğine hükmetmişti. Daire kararında; Anayasa ile diğer mevzuat hükümlerini hatırlattıktan sonra İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulduğunu hatırlatmıştı. Daire kararında; kanunda yer alan, cami ve mescitlerin başkanlığın izni ile ibadete açılacağı ve yönetileceği, hakiki ve hükmü şahıslar tarafından yapıldığı halde izinli veya izinsiz olarak ibadete açılmış bulunan cami ve mescitlerin yönetiminin 3 ay içinde Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredileceğinin altını çizilmişti. Yerel mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararına diretmesi sonucu şimdi dava ile ilgili son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.

“RUMLARA ETNİK TEMİZLİK” İDDİASI

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, Meclis’te cemevi açılması talebini TBMM Başkanlığı Aleviliğin bir din olmadığı, İslam’ın bir alt yorumu olduğu gerekçesiyle reddetmiş; Aygün de Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.
Şimdi de Osmanlı’ya dil uzatan CHP’li Aygün, PKK ve DHKP-C terör örgütleri lehine yaptığı açıklamalarla biliniyor. Aygün, geçtiğimiz günlerde de  “Kurtuluş Savaşı Rumlara etnik temizliktir” demişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum