İllegal YARSAV feshedilsin

İllegal YARSAV feshedilsin
Şaibeli bir şekilde “askere gitmemek için çürük rapor aldığı” ortaya çıkan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun başkanı olduğu Yargıçlar ve Savcılar Birliği YARSAV da, Ergenekon Terör Örgütü İddianamesi&rsq

Eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, Eminağaoğlu’nun hakim ve savcıların itibarını zedelediğini belirterek “Eminağaoğlu, kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapamadı. Gerçekler yapılacak soruşturma sonrasında ortaya çıkacak. Bu ülkede Bakanlar bile sonradan gidip askerliğini yaptılar. Bir yanlışlık, bir hata varsa gidip vatani görevini yapacak ve kamuoyundan özür dileyecektir diye düşünüyorum” dedi.

YASAL BİR DERNEK DEĞİL 
YARSAV’ın hukuki durumuna da değinen Petek, “Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre hakimler ve savcılar dernek kuramaz, kurulu bir derneğe üye olması ise Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Bu nedenle YARSAV, yasal bir dernek değildir. Nitekim Ankara Valiliği’nce kapatılması için hakkında açılmış ve devam eden bir dava var. Bence, YARSAV, yasal dayanakları oluşuncaya kadar, en azından hakim ve savcıların bağımsızlığını gölgelememek ve lekelememek için, kanunu alt yapısı oluşuncaya kadar, kapatılmasını beklemeden yargıya ve hukuka saygı açısından kendini feshetmelidir” dedi. Ankara Valiliği, “Anayasa’ya göre yargıçların dernek kuramayacakları” gerekçesiyle YARSAV’ın feshedilmesini istemişti. 

SİYASİ BİR PARTİ GİBİ 
Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı ise, YARSAV’ın hakimler ve savcıların tümünü temsil etmediğini belirterek “Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu’nun hem görevde olması, hem de siyasi örgütlenmenin başında olması kabul edilemez. YARSAV, adeta siyasal bir partiye dönüşmüş durumda. Aslında ideolojik bir birliğe dönüştürülen YARSAV, Ergenekoncu zihniyet tarafından kuşatılmış durumda. YARSAV, yargı içerisinde ulusalcı bir örgüttür. Bu yüzden bir çok hakim ve savcı YARSAV’dan olduklarını kabul etmezler. Bu birliğin görevdeki yargıç ve savcıları yıprattığını düşünmektedirler. Çünkü adalete ve hukuka rağmen resmi ideolojinin dediğini yapan bir grup, YARSAV’ın yönetimini ele geçirmiş durumdadır. Eminağaoğlu gibi yıpranmış ve belli bir ideolojiye angaje olmuş bir başkanı bulunan ve tarafını açıkça belli eden bir kurum, tüm hakim ve savcıları temsil edemez, ancak küçük bir gurubu temsil edebilir” dedi.

YARSAV, ERGENEKON ÇETESİNİN EMRİNDE
Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı da, YARSAV’ın dernek olmadığı görüşünde. Bağlı’nın düşünceleri şöyle: “Her ne kadar ‘yargı bağımsızlığı’ gibi bir maddeyi tüzüklerine koymuş olsalar da gerçekte durum böyle değildir. Çünkü YARSAV, 28 Şubat sürecinde ortaya çıkan entrikacı ve darbeci bir grup askerî bürokratın peşinden koşan, brifingler düzenleyen ve bugünlerde de Ergenekon Terör Örgütü'nün sivil toplum üzerinden darbe fikrinin toplumda yaygınlaşmasını sağlama emeline denk gelen bir yapılanmadan başka bir amacı olmayan bir yapılanmadır. YARSAV hukuku bağımsız kılmak, yargı tarafsızlığını egemen kılmak için değil, bir zümrenin iktidarını hukukileştirmek ve hukuka sızmış olan kimi düşüncelerin iktidarının devamını sağlamak için vardır."

“İSTİFA ETMELİ”
Emekli Cumhuriyet Savcısı Ali Karcı da “Eminağaoğlu’nun YARSAV başkanlığında değil, savcılık görevinde bulunması bile doğru değil. HSYK tarafından soruşturma başlatılmalı, en azından bir disiplin cezası verilmeli. Ve bu süreçte Eminağaoğlu’nun istifa etmesi gerekir” dedi. 

HASAN TOSUN / ANKARA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.