O Kulüp’ü Masonlar kurmuş!

O Kulüp’ü Masonlar kurmuş!
Vakit’in Org. İlker Başbuğ’un üyesi olduğunu deşifre eden haberinde “masonlarla bağlantılı” gösterdiği gerekçesiyle gazete ve haberde imzası bulunan gazeteci hakkında dava açan Büyük Kulüp’ün masonlar tarafından kurulduğu

Tarihçi Cezmi Yurtsever’in araştırmalarına göre, Kulüp ilk yıllarında, Ermeni asıllı Abraham Paşa’nın Beyoğlu Pera’daki tarihi binasında, Osmanlı Masonlar Kulübü ile birlikte hizmet veriyordu. İlk üyelerinden biri Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası’nın kurucusu Talat Paşa idi.

Masonlar Ergenekon'un neresinde? 
Masonlar'dan hain kutlama 
Masonik Cindy 
Ergenekon: Masonluğun Kılıncı 
Ergenekon sanığı Mason üstadı çıktı


30 Ağustos’ta resmen Genelkurmay Başkanı olacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un kamuoyunda büyük yankı uyandıran “Büyük Kulüp üyeliğini” Vakit ortaya çıkarmıştı. Başbuğ’un Büyük Kulüp üyeliğine kabulünü gösteren belge 15 Haziran tarihli Vakit’te yayınlanmıştı. Fatih Akkaya imzalı haberde, Büyük Kulüp’ün çok sayıda mason üyesinin de bulunduğuna vurgu yapılarak, İlker Başbuğ’un böyle bir kulüpte ne görev yapacağı sorgulanıyordu.

Başbuğ’un üyelik başvurusunun kabulünü gösteren 18 Aralık 2006 tarihli belgenin yorumlandığı haberde, söz konusu kulübün Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli makamlarından birinde bulunan bir komutan hakkında “güvenlik soruşturması” yaptığına dikkat çekilerek, “Bu nasıl bir kulüp” sorusuna cevap aranıyordu.  Belgede İlker Başbuğ'a hitaben “Büyük Kulüp Derneği'neüyelik için yapmış olduğunuz başvurunuz ilgili kurullarca tetkik edilmiş olup, Yönetim Kurulumuzun 09.12.2006 tarihinde yapmış olduğu toplantıda üyeliğe mani haliniz bulunmadığı anlaşıldığından, Büyük Kulüp üyeliğine kabulünüze karar verilmiştir” deniliyordu. Sözkonusu kabul yazısında ayrıca "Bilgi edinmenizi rica eder" şeklinde bir ifadeye yer alıyordu. Resmi yazışmalarda "rica etme" tabiririn, üst makamdan alt makama kullanılan bir hitap şekli olarak kullanıldığı göz önünde bulundurulunca, Büyük Kulüp’ün yönetim kurulu karşısında Kara Kuvvetleri Komutanı'nın işgal ettiği makamın "ast" olarak değerlendirildiği görülüyordu.

“MASONLARLA BAĞLANTILI GÖSTERİLDİK” DİYE DAVA AÇTI ANCAK…
Vakit’in büyük yankı uyandıran bu haberi üzerine Büyük Kulüp gazete ve belgeyi ortaya çıkartan Fatih Akkaya hakkında “masonlarla bağlantılı” gösterildikleri gerekçesiyle dava açtı. Ancak Tarihçi Yurtsever’in araştırmaları sonucunda ortaya koyduğu bilgiler, Vakit’in haberinde geçen bilgileri doğruladı. Tarihçi Yurtsever’in araştırmalarına göre, Kulüp ilk yıllarında, Ermeni asıllı Abraham Paşa’nın Beyoğlu Pera’daki tarihi binasında, Osmanlı Masonlar Kulübü ile birlikte hizmet veriyordu. İlk üyelerinden biri Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası’nın kurucusu Talat Paşa idi.

ADINDA SADECE “MASONLAR” KELİMESİ YOKTU
Tarihçi Yurtsever, Büyük Kulüp’e ilişkin araştırmasının sonucunu kişisel web sitesi www.cezmiyurtsever.com adresi aracılığı ile kamuoyuna açıkladı.  Açıklamasında tarihi fotoğraflara da yer veren Yurtsever “Abraham Paşa’nın apartmanında Cercle d’Orient ile ‘Grand Orient Masonlar locasının’ birlikte çalışması tesadüfi olabilir mi! Cercle d’Orient’in adı içinde sadece ‘Masonlar’ kelimesi yoktu. Ama kurucuları Masonlar idi” yorumunda bulundu.

KURUCUSU İNGİLİZ ELÇİSİ SANDİSON
Yurtsever’in sitesinde yayınladığı Büyük Kulüp’e ilişkin bilgiler şöyle: “Büyük Kulüp’ün logosunun altında ‘1882  Cercle d’Orient’ açıklaması vardır. Türkçesi ‘Doğu çevresi’ veya ‘Şark çemberi’ anlamlarına da gelir. Circle d’Orient Fransızca bir terim olmasına rağmen onun 1882 yılında kuruculuğunu İngiltere’nin İstanbul Elçisi Sandison yapmıştır.  İngiltere Kraliyet ailesinin Osmanlı ülkesindeki en yetkili temsilcisidir Sandison. İngiltere’nin siyasi misyon şefidir. Circle d’Orient’in kuruluş yeri Beyoğlu/Pera semti olduğu için başlangıçla ‘Cercle d’Pera’ olarak da isimlendirilmiş, kuruluşundan kısa süre sonra 1884 yılında Circle d’Orient adını almıştır. İngiltere’nin İstanbul’daki Elçilik binası da Pera’dadır.”

MASONLAR KULÜBÜ İLE AYNI BİNADA HİZMET VERMİŞ
“Cercle d’Orient’in kurulduğu çalışmalarına başladığı tarihi bina da Osmanlı yönetiminde etkisi olan Ermeni asıllı Abraham Paşa’ya ait idi. Ve Beyoğlu’nda tarihi ana caddenin kıyısında bulunuyordu.  Abraham Paşa’nın tarihi binasında aynı zamanda Osmanlı Masonlar Kulübü de hizmetlerini sürdürüyordu. Osmanlı Mason locasının da adı ‘Grand Orient’ (Büyük Doğu) idi.  Abraham Paşa’nın apartmanında Cercle d’Orient ile ‘Grand Orient Masonlar locasının’ birlikte çalışması tesadüfi olabilir mi! Cercle d’Orient’in adı içinde sadece ‘Masonlar’ kelimesi yoktu. Ama kurucuları Masonlar idi.”

ÜNLÜ MASON TALAT PAŞA DA ÜYESİYDİ
“Sonraki yıllarda 1909’da ‘Grand Orient Mason Locası’ Talat Paşa başkanlığında Hür ve Bağımsız Masonlar Locası olarak isim aldı. Talat Paşa aynı zamanda ‘Circle d’Orient’in de üyesi idi. 1930’lu yılların başlarında Circle d’Orient’in adını değiştirme konusu gündeme geldi. Toplantı tutanakları Türkçe ve Fransızca olarak yazıldı. Ve 1936 yılında ‘Büyük Kulüp’ adını aldı.  1960’lı yıllardan sonra ise  Mason locaları ile Büyük Kulüp’ün serpilmesi gerekiyordu. Büyük Mason locası Kadıköy’e taşındı.  Büyük Kulüp de Kadıköy Çifte Havuzlar semtine yerleşti. Deniz kıyısında plajı, hemen yanı başında koruluk olarak da korunan yeşil park alanı ile ‘Doğa cenneti’ olarak tasarlandı.  Havuzda yıkanarak serinleyenler, güneşin batımını izlerken şarkı söyleyenler, balolarda göğüs dekolte genç ve güzel bayanlar ile yanak yanağa dans edenler, resim sergisinde viskisini yudumlayarak entelektüel pozlar verenler…Her iki laflarının arasına ‘Cumhuriyet, Atatürk, Laiklik’ kelimesini sokuşturanlar… Kulübün yönetim kurulu geleneklerine sımsıkı bağlılığı ile tanınıyordu. Üye kabullerinde kişinin ekonomik durumu ve sicili araştırılıyordu. Ve genelde üyelerinin büyük çoğunluğu da önde gelen masonlar idi.”

MASON İLİŞKİSİNİ ORTAYA KOYDU VE BAŞBUĞ’A SORDU
Tarihçi Cezmi Yurtsever sitesinde, İlker Başbuğ’un, masonlarla ilişkisini ortaya çıkarttığı Büyük Kulüp’e neden üye olduğunu da sorguladı. Başbuğ’a hitaben kaleme aldığı yazısında Yurtsever, “Büyük Kulüp üye kartını iptal ve yırtıp çöpe atacak  kadar cesur musunuz!” diye sordu. Yurtsever’in o yazısı şöyle: “Kişisel tercih hakkını kullanarak Büyük Kulüp üyeliğine başvuru ve kabul haklarını elde ettiniz.  İstanbul’a geldiğinizde Devletin imkanları ile kurduğu Orduevlerinin imkanları sizler için yeterli gelmemiş olabilir. Ne de olsa iş ve basın çevreleri ile buluşmanız, İngiltere ve ABD siyasi ve diplomatik misyon şefleri ile aynı masada kahve içmeniz…’Yalancı cennet’ olarak tasarlanan kulüp ortamında lüks hayat sürmeniz sizin tercihinizdir.     Diğer yandan yıllardan beri Türkiye’yi tehdit eden PKK terörüne karşı operasyon bölgelerinde asker kıyafetleri ile dolaşıp halka, askerlere moral vermeniz de haber metinlerine fotoğraf  karelerine yansımış olabilir.  Ama yine Türkiye’de bitmeyen bir terör ortamının da varlığını bilen herkes gibi bu hususta yüreği yananlar da şehit aileleri olsa gerek. Açık konuşalım!   Ordular kumandanı ve ‘General’ rütbesinde bir yetkili olarak  üyesi olduğunuz Büyük Kulüp’ün kuruluş kökenleri ve 135 yıla dayanan tarihi göz önüne alınarak adı geçen kuruluşun Osmanlı ülkesinde mason localarının da kurucuları arasında bulunan İngiltere elçilik misyonu tarafından kurulduğunu bilmez misiniz!  Büyük Kulüp veya ‘Cercle d’Orient’e üye olurken  bağlı olduğunuz Genelkurmay’dan izin aldınız mı! Benzer şekilde bir ordu mensubu subayın herhangi bir kulüp dernek veya kuruluşa üye olmasına izin verir misiniz!    Türk askerleri vatanları ve inandıkları değerler uğruna ‘Allah Allah’ sesleri ile düşmana karşı hayatını ortaya koyarak mücadele verirken geride kendisine emir veren yöneten bir kumandanının ‘yalancı cennetlerde keyif çatması’ olayını bildiğinde ne düşünürdü acaba!  Özetle: Büyük Kulüp üye kartını iptal ve yırtıp çöpe atacak  kadar cesur musunuz!”

KULÜP’E MASON İLİŞKİSİNİ SORDUK: “VAR/YOK DİYEMEM”
Büyük Kulüp yetkilileri, kuruluşunun ilk yıllarında Beyoğlu’ndaki binada Mason Locası ile birarara hizmet verdikleri iddiasının doğru olup olmadığı konusundaki soruları cevapsız bıraktı. Kulüp Genel Müdürü Atacan Yücel, masonlarla bir bağlantılarının olmadığını söylerken, tarihi bilgilere sahip olmadığını dolayısıyla bu konuda bir açıklama yapamayacağını söyledi. Atacan, “Mason kurucu üyeniz oldu mu, şu an mason üyeniz var mı?” yönündeki sorularımız karşısında ise “Var da diyemem yok diyemem. Bu konularda bir şey söyleyemem” dedi.

Ferit Ağaoğlu-habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.