Başörtülü kadını işten atan şirkete dava açtı

Başörtülü kadını işten atan şirkete dava açtı
İsveç ombudsmanı, etnik ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile bir temizlik firmasını dava etti. Çalıştığı işte belirlenen kurallara göre giyinmediğini bahane eden şirket, inançları gereği uzun etek giyen Müslüman kadın bir işçiyi işten çıkartmıştı.

İş mahkemesi tarafından görülen davada ombudsman, firmadan 120 bin İsveç Kron'u (18 bin 500 dolar) tazminat talep ediyor.

Temizlik görevlisi, geçtiğimiz yılın ekim ayında İsveç'in güneyindeki Anderstorp bölgesinde faaliyet gösteren bir temizlik firması tarafından işe alınmış ve çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra da işine son verilmişti. İşte çıkarma gerekçesi olarak temizlik firması giydiği uzun eteğin yaptığı işi olumsuz etkilediğini ileri sürmüştü.

Firma, temizlik görevlilerinin sadece pantolon giymesi gerektiğini savunurken, temizlik görevlisi kadın ise işe girmeden önce bu düzenleme ile ilgili uyarıldığını fakat dini inancı gereği uzun etek giymeyi tercih ettiğini söyledi.

Ombudsman ofisi avukatlarından Eva Hagström, İsveç gazetelerine; bu olayın giyimlerinden dolayı Müslüman kadınlara yapılan ayrımcılık vakalarından sadece bir tanesi olduğunu belirtti. Müslüman kadınların profesyonel iş hayatında olduğu gibi, günlük yaşantılarında da bu tür problemlerle sıkça karşılaştıklarının altını çizen Hagström, bu tür vakaların yıllardır süregeldiğini ve Ombudsman ofisi olarak bu gibi ayrımcılıkları hiçbir şekilde kabul etmediklerini ve bununla her daim mücadele edeceklerini ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.