Devlet Yaban Domuzu sayarsa(MİZAH)

Devlet Yaban Domuzu sayarsa(MİZAH)
Ülkemizdeki yaban domuzlarının sayılması işlemi bürokrasinin başına nasıl dert oldu? Domuzlar Ermenistan sınırını aşınca kimler nasıl rahatladı? Yurdumuzdan ilginç bir bürokrasi hikayesi.

Okurken gülme krizine yakalanacak, kahkahalarınızı tutamayacaksınız. İşte tarihi Ermenistan maçı öncesi, yıllar önce yaban domuzlarımızı Ermenistan'a nasıl yolladığımızın traji-komik hikayesi;

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, "MÜSİAD Ankara Şubesi Geleneksel Perşembe Kahvaltıları"nın konuğuydu. Sunumunda avlaklar ve av hayvanlarıyla ilgili rakamlar da veren Yalınkılıç'ın yaban domuzlarıyla ilgili tespitleri bana birden arşivimdeki bir yazıyı hatırlattı. Habervaktim'in mizah konseptine tam uyan bu yazı 4 yıl önce Referans Gazetesi'nde yayınlanmıştı. İlginizi çekeceği ümidiyle, bürokrasimizi ti'ye alan bu yazıyı sizlere sunuyorum;

Devlet yaban domuzu sayarsa…

"Devlet nasıl istatistik yapar? Alın size Aziz Nesin hikayelerini aratmayacak, eski zamanlardan bir cevap. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda bir bürokrat bize devletin eskiden nasıl istatistik yaptığını ve bürokrasinin işleri takip etmesindeki duyarlılığı çok güzel bir örnekle anlattı. Bürokratın anlattığına göre bir dönem Tarım Bakanlığı, İl Müdürlükleri'ne bir yazı yazar ve 'İlinizin bulunduğu bölgedeki karga, yaban domuzu, üveyik gibi tarımsal üretime zarar veren yabani hayvanların sayısını çıkartın bize yollayın' der.

İl müdürlerini alır bir düşünce... Adı üstünde zararlı ve yabani hayvan bunlar. Nasıl sayacaksın?

Sonunda kendi aralarında 'istişare' ederek bir formül bulurlar. Buna göre bölgenin büyüklüğüyle orantılı olarak her il müdürü bir rakam yazıp bakanlığa yollar. Kimi 30, kimi 20 yaban domuzu olduğunu bildirir. Aradan 1 yıl geçer, "Ses seda çıkmadı Bakanlık'tan..." diye sevinirlerken biz yazı daha...

'Bölgenizdeki yaban domuzlarının son durumu nedir? Şayet sayıları 150'yi aşarsa 'sürek avı' başlatın.' Sürek avı başlaması için gerekli bürokratik işlemler ve nasıl ekipler oluşturulacağı, vurulan domuzların kuyruklarının kesilerek ispatlanması gerektiği gibi formaliteler sıralanır.

İl müdürleri yeni sayıyı, hayvanların çoğalabileceği varsayımıyla 5'er, 10'ar artırıp bildirmişler. İş, yıllarca böyle devam etmiş.

Bürokratımızın tayini bir gün Tunceli Tarım İl Müdürlüğü'ne çıkmış. Göreve başlamasının ardından yine bakanlığın aynı yazısı... Hemen, bir sene önce gönderilen yazıyı çıkarmış ki ne görsün? Domuz sayısı 149... Domuzu 1 tane artırsa sürek avı başlamak zorunda kalacak. Hayvanların kuyrukları, ödenek...

Kendi kendine (Ben bu sayıyı 50'ye düşüreyim, kimse farketmez) demiş ve yazıyı göndermiş.

Bir ay sonra Bakanlık'tan bir yazı. Yazıda (Geçen yıl bölgenizde yaban domuzu sayısı 149 idi. Siz 50 olduğunu yazmışsınız. Ne oldu 99 yaban domuzuna...) diye soruluyor. Bürokrat oturmuş ve düşünmüş, bir formül bulup Bakanlığa yazmış.

Yazıda, (Evet geçen yıl sayı 149'du. Ancak sayıları artınca köylüler resmi olmayan yollardan sürek avı başlattılar, hiçbirini de vuramadılar. Domuzlar sınır ilimiz olan Erzincan'a geçti) demiş.

Bürokratın belirttiğine göre 'Hayvanları vurduk' dese, bakanlık kuyruklarını isteyecek.

Bakanlık hemen olayın takipçisi olmuş ve Erzincan il Müdürüne bir yazı yazmış. Yazıda (Bölgenizde 100 yaban domuzu olduğunu yazıyorsunuz. Ancak Tunceli İl Müdürlüğü 99 adet domuzun bölgenize geçtiğini bildirdi. O hayvanları bulun. Sayı 150'yi aştığı için de hemen ekipleri toplayarak sürek avı yapın) diyormuş. Erzincan İl Müdürü düşünmüş ve Bakanlığa cevap yazmış. Cevapta, (Evet doğrudur. Tunceli'nin 99 domuzu sınırımızdan girdi. Ancak hızlarını alamayarak sınırımızı aşıp Erzurum il hudutlarına geçtiler) deyip işin içinden sıyrılmış. Bakanlık hemen Erzurum İl Müdürlüğü'nden hayvanların bulunup sürek avı başlatılmasını istemiş. Erzurum İl Müdürü Erzincan İl Müdürünü arayıp olayı sormuş, akıl almış. Bakanlığa (Doğru. 99 domuz bölgemize girdi ancak peşlerine düştük, ancak Ağrı İl Sınırı'na girdiler) demiş.

ERMENİSTAN'A GEÇTİLER

Bakanlık bu kez Ağrı İl Müdürlüğüne bir yazı yazmış. Ağrı İl Müdürü Erzurum İl Müdürünü aramış. Ve o da bakanlığa (Evet doğru bizim sınırdan girdiler ama ülke sınırlarını aşıp Ermenistan'a geçtiler) diyerek olaya Tarım Bakanlığı nezdinde bir son vermiş. Bürokratımız (artık Dışişleri Ermenistan'ı aramış mıdır bilmiyorum. Ama biz envanter işinden böyle sıyrıldık) diye kurnazca gülümsüyordu…"

Kaynak: 6 Ekim 2004 tarihli Referans Gazetesi, Başkent Kulisi Köşesi

Derleyen:Rıfat Yörük/Habervaktim.com/Mizah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.