Skandal ziyaret için kim ne dedi?

Skandal ziyaret için kim ne dedi?
Ergenekon terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan emekli paşalar Tolon ve Eruygur’un dün Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi tarafından, sivil plakalı araçla ziyaret edilmesi tartışmalara n

Skandal ziyarete başta siyasi çevreler olmak üzere toplumun bütün kesimlerinden farklı tepkiler geldi. Hükümetin temkinli yaklaştığı ziyareti CHP kanadı büyük bir sevinçle karşıladı. Ziyaret basını da ikiye böldü.

İşte skandal ziyaret için yapılan değerlendirmeler:

Başbakan Erdoğan: İnsani amaçlı değerlendiriyoruz

Başbakan Tayyip Erdoğan, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'a yapılan ziyaretin 'insani amaçlı' olduğunu söyledi. Ziyaretin savcıdan izin alınarak yapıldığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Savcılığa yapılmış olan müracaatla, özel izin neticesinde TSK adına Garnizon Komutanı görevlendirilerek, insani amaçlı TSK'dan emekli olmuş iki orgeneral ziyaret edilmiştir. Olayı, insani amaçlı olarak yapılmış olan bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz. Bunun için de daha farklı şeyler aramanın yanlış olduğu kanaatindeyim. Öbür tarafta zaten işin yargı süreci devam etmektedir. Bununla ilgili de herhangi bir açıklamada bulunmak doğru değil."

CHP'li Okay: Önemli bir gelişme

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, TSK adına Eruygur ve Tolon'un cezaevinde ziyaret edilmesini 'önemli bir girişim' olarak değerlendirdi. İki kuvvet komutanının, zor günlerinde ziyaret edildiğini ifade eden Okay, bunun, beşeri, insani ve hukuki bir ilişki olduğunu savundu. CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya'nın cezaevinde komutanları ziyaret ettiğini ancak CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in ziyaret talebinin kabul görmediğini anımsatan Okay, "Savcılık, birilerine görüşme imkânı tanıdığına göre Serter'e de aynı şekilde tanıması lazım. TSK'dan ziyaret olunca kabul ama birlikte çalıştığı arkadaşları ziyaret etmek istediğinde 'hayır...' Bu çifte standart olur." diye konuştu.

TGTV Başkanı Ceylan: Yargıya manevi baskı

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TTGV) Başkanı avukat Necati Ceylan: Ziyaret 'yargıya manevi baskıdır'. TSK kurum olarak Tolon ve Eruygur'u ziyaret edemez. Hurşit Tolon kurum değil ki kurum olarak ziyaret edilebilsin. Kurumsal ziyaret hem tahkikat hem de yargı yönünden yanlış. Yargıya manevi baskı. Psikolojik bir şey. Ona göre davran, suçlu benim suçlum gibi bir şey oluyor. TSK'nın güvenilirliğine zarar veren bir durum.

Gündel: Başbuğ farklı politikalar uygulayacak gibi

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: Ziyaret, paşalara destek, yargıya baskı anlamı taşır. Emekli paşalar terör örgütü soruşturmasından tutuklu. Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Ergenekon konusunda farklı politikalar uygulayacağını gösteriyor. Bu yanlış ve tehlikeli bir politika. Hukuk camiası ve kamuoyunca tasdik edilmesi mümkün değil.

Toraman: Ziyaret yönetmeliğe aykırı

Hukukçular Derneği Basın Sorumlusu Av. Cüneyt Toraman: Yapılan ziyaret yönetmeliğe aykırıdır. Tutuklu kimseler ancak akrabalık bağına sahip kimseler tarafından ziyaret edilebilir. Bu ziyarete savcı izin vermişse savcıya, savcıdan izinsiz yapılmışsa cezaevi yönetimi hakkında, şayet bu bir görevlendirme ile olmuş ise görev verenler hakkında da idari soruşturma açılmalı. Burada asıl tehlike ise ziyaretin kurumsal kimlik adına yapılmasıdır. Bunun da kesinlikle yapılması suçtur.

Yaralı: Ziyaret yargıya mesaj

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı: Ziyaretin basın yoluyla duyurulmuş olması, kamuoyuna ve asıl olarak da yargıya bir mesajdır. Ergenekon davasına bakacak mahkeme üyelerinin, ziyareti eski komutanlara sahip çıkma olarak algılayarak etki altında kalması mümkün. Yargıyı etkileyecek bu tür beyanatlardan uzak durulmalı.

Pandar: Sakınca görmüyorum

Askeri Yargıtay Başkanı emekli Hakim Tuğgeneral Nursafa Pandar: Ziyarette herhangi bir sakınca görmüyorum. Anayasaya göre, hüküm verilene kadar herkes masumdur. Cezaevindeki şüpheli birini ziyaret etmek suç teşkil etmez. Ardında önünde herhangi bir şey aranmamalı. Yargıya güveniyoruz diyor. Suçluysa suçlular cezasını bulacaktır, değilse beraat edecektir.

Basın skandalı böyle değerlendirdi:

Oral Çalışlar

TSK'nın davayla yakından ilgilendiğini gösteriyor. Ordunun siyasetle ilgisi Türkiye'de son derece tartışmalı bir konu iken üst düzeyde ziyaret yapmak sempatik bir görüntü değil. Yargı açısından da kabul edilebilir bir durum değil. Demokratikleşme için ordu siyasetin dışında kalmalı.

Şamil Tayyar

Hakkında çok ağır ithamlar bulunan iki generalin ziyareti nezaket ve insani gerekçelerle açıklanamaz. TSK yeni bir konsepti harekete geçiriyor. İlker Başbuğ çok ciddi baskı altında. Darbe günlüklerinde kendisiyle ilgili mevcut paşaların ağır ifadeleri var. 'Güvenilmez birisi' diyorlar.

Ümit Zileli

Gecikmiş bir ziyaret bu. İlker Başbuğ'un göreve başlamasından birkaç gün sonra olması dikkat çekici. Mesaj bence son derece açık. AK Parti'ye ve onu destekleyenlere mesaj verilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.