Mendi, Kıbrıs’ın istenmeyen adamı

Mendi, Kıbrıs’ın istenmeyen adamı
Türk Silahlı Kuvvetleri adına Ergenekon Terör Örgütü davası tutuklu sanıkları emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u kaldıkları Kandıra F tipi cezaevinde ziyaret eden Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin, Kuze

KIBRIS’IN İSTENMEYEN ADAMI
Ergenekoncu paşalarla görüşen Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin garip ilişkiler yumağı dikkat çekti.. Korgeneral Galip Mendi’nin adının karıştığı şaibeli olay, 1996 yılında Kuzey Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı öldürüldüğü dönemde başlıyor. 1996 yılında KKTC’de Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı olarak görev yapan ve 2000-2002 yılları arasında ise KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak bölgeye atanan Mendi, Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayeti ile adı anıldıktan sonra adada kendisine karşı sert bir muhalefet oluşmuş ve 2000 yılında adaya Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak atandıktan sonra muhalefet partileri tarafından sert bir dille protesto edilmişti. Korgeneral Mendi, gerek basın, gerekse kamuoyu nezlinde Kıbrıs’ın istenmeyen adamı ilan edilmişti. İstenmeyen adama en sert tepki ise o dönemde muhalefet patisi lideri olan, şu an ise KKTC Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Mehmet Ali Talat’tan gelmişti. Talat, Korgeneral Galip Mendi’nin KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak adaya atandığında yapılan karşılama törenine katılmamıştı.

...VE TEHDİTLER BAŞLADI
Bir dönem KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Özel Kalem Müdürlüğü görevini yürüten, ancak daha sonra muhalifler arasında saf tutan gazeteci Kutlu Adalı, öldürülmesi öncesinde, ardı ardına Galip Mendi’nin komutanı olduğu Sivil Savunma Teşkilatını hedef alan yazılar yazmıştı. Adalı özellikle, teşkilatın Saint Parnabas isimli Manastıra yaptığı esrarengiz baskının üzerine gittiği ve bu baskının Korgeneral Galip Mendi tarafından düzenlendiğini söylediği öğrenildi. Adada dolaşan söylentilere göre ise Sivil Savunma Teşkilatının manastıra düzenlediği baskında 1974 harekâtı öncesi manastıra gömülen büyük miktarda ganimetin çıkarttığı ve bu ganimetin akîbetinin belli olmadığı yönünde. Manastır bekçilerinin AİHM'de görülen davada verdikleri ifadede ise ‘baskını düzenleyenlerin’ kullandığı arabaların Sivil Savunma Teşkilatı'nın plakalarını taşıdığı yönünde olduğu bilgisine ulaşıldı. Kutlu Adalı, 23 Mart 1996’da yazdığı bir yazıda St. Barnabas baskınını gündeme getirip “Baskını gerçekleştirenlerin kullandığı beyaz Renault Toros’un Sivil Savunma Teşkilatı’na ait olduğu doğru mudur?” diye sormuştu.

MENDİ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ!
Kutlu Adalı'nın eşi İlkay Adalı ise olayın, eşinin teşkilatın üzerine gitmesi sonucu öldürüldüğünü belirtti. İlkay Adalı, tehditlerden birinin bizzat Mendi'den geldiğini belirtti.
İlkay Adalı, Galip Mendi’nin AİHM’e verdiği ifadede bu tehdidi doğruladığını belirterek, eşi Kutlu Adalı’nın bu tehdit telefonlarının ardından katledildiğine vurgu yaptı.

ÖZEL OTURUMLA SORGULANDI
Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, adada görev yaptığı dönemde gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sorgulanmıştı. 23 Haziran 2003 tarihinde Ledra Palace’ta özel bir oturum gerçekleştiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bir heyet, Kutlu Adalı öldürüldüğü zaman sivil savunma başkanı olan GKK eski komutanlarından Galip Mendi’yi de olayla ilgili ilk kez sorgulayan mahkeme oldu. Sorgulamada Mendi soruları cevaplarken, Sivil Savunma Başkanlığı'nın Kutlu Adalı cinayetiyle ilişkilendirilmesini reddederek, St. Barnabas baskını hakkında da, “O dönem Barış Kuvvetleri Komutanlığımızın yaptığı huzura yönelik, teröre yönelik faaliyetlerden bir tanesiydi” demişti. AİHM, gazeteci Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı’yı Türkiye aleyhine açtığı davada haklı bulmuş ve 95 bin dolar maddi tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

MURAT ALAN / İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.