Konya'da “Şivlilik” Etkinliği

Konya'da “Şivlilik” Etkinliği
Konyalı çocuklar, 'üç aylar'ın gelişini yöreye has şivlilik etkinliği ve fener alayları düzenleyerek kutlayacak.

Selçuklu Belediyesi, her sene düzenlenen kutlama sevincine bu yıl ilk defa ortak olacak. Üç ayların başlamasıyla birlikte oluşan manevi atmosferin içinde yer alan çocuklar, Selçuklu Belediyesi’nin düzenleyeceği etkinliklerle şivlilik ve fener alayı geleneğini yaşatacak.

Selçuklu Belediyesi’nin organize ettiği şivlilik ve fener alayı kutlamaları yarın saat 20.00’de belediye binası önünde gerçekleşecek. Fener alayı yürüyüşünün yapılacağı etkinlikte çocuklara özel tasarımlı ledli fenerler ve balon dağıtılacak. İllüzyon, Hacivat Karagöz, tahta bacak, maskot, palyaço ve havai fişek gösterilerinin düzenleneceği etkinlikte çocuklar sandalye kapmaca, yoğurtta sakız bulma, halat çekme, kaşıkla yumurta taşıma ve çuvalla koşu gibi geleneksel çocuk oyunlarıyla eğlenceli anlar yaşayacak. Hem çevreye hem insan sağlığına zarar veren lastiklerin yakılması yerine, yüzlerce dilek feneri havaya uçurularak gökyüzünde görsel şölen sağlanacak. Şivlilik ve fener alayı kutlamalarına atılanlara mini poşetlerde şivlilik ikramı yapılacak. Şivlilik ve fener alayı etkinliğine tüm Konya halkının davetli olduğu belirtildi.

BİR KONYA GELENEĞİ: ŞİVLİLİK
Şivlilik, Konya’da çocuklar tarafından üç ayların başlangıcında yapılan kutlamadır ve önemli bir kültür mirasıdır. Her Regaib Kandili’nin sabahı erken saatlerde gruplar halinde toplanan Konya’nın çocukları, tek tek evlerin kapılarını çalarak, açılan kapıdan kendilerine uzatılan kuru üzüm, nohut, şeker, çikolata vb. yiyeceklerle ellerindeki poşetleri, öğle saatlerine kadar doldurmaya çalışır.

Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.