Yasak büyük azap

Yasak büyük azap
Gece gündüz çalıştığı ÖSS sonucunda kazandığı Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne kayıt yaptırmak isterken başörtülü olduğu için güvenlik görevlileri tarafından kampus dışına çıkarıldı.

Gece gündüz çalıştığı ÖSS sonucunda kazandığı Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne kayıt yaptırmak isterken başörtülü olduğu için güvenlik görevlileri tarafından kampus dışına çıkarılan ve ödünç aldığı perukla kaydını yaptırabilen Sümeyye Gül, gözyaşlarına boğulmuştu. Hayatında ilk defa yasakçı zihniyetle karşı karşıya kalan Sümeyye Gül, yaşadığı korku dolu dakikaları Vakit’e anlattı.

“8 YIL YASAĞIN KALKMASINI BEKLEDİM”
İlkokul, ortaokul ve lisede hiçbir zaman başörtüsü sorunu yaşamadığını belirten Sümeyye Gül, “Böyle bir sorunu yaşamamış birisi olarak orada öyle bir tepkiyle karşılaşınca çok üzüldüm. Çok kötü oldum. Bir gün bir üniversite kapısına gidip ağlayacağım hiç aklıma gelmemişti. 8 yıl boyunca başörtüsü sorunu kalkar diye bekledim. Belki bir gün geçer diye sınavlara girmedim. Ama artık evde miskin miskin oturarak gün geçirmek istemiyordum. Sınava girdim ve İlahiyat Fakültesi’ni kazandım. 8 yıl beklememin tek sebebi başörtüsü yasağıdır” dedi.

“YASAK AZAPTIR, TÜYLERİM ÜRPERDİ”
Üniversitede başörtülü kız öğrencilerin başlarını açtırdıkları için stres olduğunu belirten Gül, “Okula gelirken karışmazlar diye düşünüyordum. Kampustan içeriye girdim. Okulda bir sürü açık saçık kızlar vardı. Onlar çok rahat girip çıktılar. Onlara bir kısıtlama yapılmadı. Kayıt yaptırmak için giderken rektörlük binasının önünde güvenlik görevlileri durdurdu. Bana ‘Başını aç’ dediler. Ben de ‘Başımı açmam’ dedim. Çok korktum. ‘Lütfen kayıt olurken karışmayın, bundan sonra peruğumu takarım dedim ama dinlemediler. Birden kaydolamayacağımı düşündüm ve çok ağladım. Başörtüsü yasağı, hayatında hiç başını açmammış birisine en büyük azaptır. Elini vicdana koyan herkes yasağın doğru olmadığını düşünür. Tüylerim ürperdi. Herkes üniversiteyi kazandığı için sevinçli. Benim ise gözlerim yaşarıyor, ağlıyorum. Bir anda üniversiteden de soğudum. Bilmiyorum, kazanmasam daha mı hayırlı olurdu diye düşündüm” diye konuştu. Okumak için peruk takmaya razı olduğunu belirten Sümeyye Gül, şunları kaydetti: “Perukla kabul etmezlerse benim için sorun yok, dönüp giderim. Peruk takmaya bile kendimi çok zor ikna ettim. Çünkü peruk takmak benim için tavizdir. Çok dua ediyorum ‘Allah’ım bana baş açmayı kabullendirme’ diye. Bir taviz verirseniz arkası gelir. Bunun için çok dua ediyorum. Kesinlikle başımı açmayı düşünmüyorum. Çok dua ediyorum, inşallah bir gün başörtüsü sorunu çözülür ve yasak kalkar diye. Düşünün, ömür boyu örtünmüşsünüz. Sizden başınızı açmanız isteniyor. Bütün haklarınız ihlal edilmiş bir hale bürünüyorsunuz.”

VİCDANSIZ REKTÖR!..
Yasakçı olarak bilinmesine rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından tekrar atanan Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu’na Sümeyye’nin yaşadığı sıkıntıları sorduk. Başörtülüleri kampusa aldıklarını ancak dersliklere sokmadıklarını söyleyen Akınoğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı var. Mevzuat ve yasalar neyi gerektirirse onu uygularız. Biz yöneticiyiz. Sümeyye’nin peruk takıp takmadığını bilmiyorum ama içeriye girmiş ve kaydını yaptırmıştır. Yasalara uyma zorunluluğumuz var. Zaten kayıt yaptırırken memurun önünde karşılıklı form imzalarken, 3 metrelik alanda başlarını açıyorlar” dedi. Akınoğlu, “Bir insan olarak, başörtülü bir öğrencinin üniversite kampusuna alınmaması vicdanen sizi rahatsız etmiyor mu? Vicdanen rahat mısınız?” şeklindeki sorumuza ise “Bir rektöre böyle soru sorulmaz. Ben yasaları uyguluyorum. Duygu sömürüsü yapıyorsunuz. Kasıtlı sorular soruyorsunuz” diye cevap verdi.

HASAN TOSUN/ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.