Esenler'deki Kentsel Dönüşümde Son Durum

Esenler'deki Kentsel Dönüşümde Son Durum
Şehir estetiğine uygun, daha sağlam, güvenli ve yaşanabilir binalar yapmak için çalışan Esenler Belediyesi, ilçenin birçok farklı noktasında kentsel yenileme çalışması başlattı.

Kentsel dönüşüm projesiyle deprem ölçekli çalışmaların yapılmaya devam ettiği Esenler’de hayata geçirilen projeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İBB, Esenler Belediyesi ve özel teşebbüsün birlikteliğiyle hızlı bir şekilde yürütülmeye başladı. Esenler’de “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla yürütülen kentsel yenileme çalışmaları özetle şöyle:

TUNA MAHALLESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülecek bir diğer kentsel dönüşüm projesi ise Tuna Mahallesi’nde. Toplam; 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. Tuna Mahallesi’nde; 25 bin metrekarelik alana 28’er katlı iki kulede toplam 800 konut yapılacak. Sosyal donatıların da yer alacağı kulelerin ilk üç katında ticari üniteler ve yaşam alanları yer alacak. Projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak.

icresim3.jpg

TURGUT REİS MAHALLESİ
Turgutreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme, 8.800 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Alanın içerisinde kamulaştırma çalışmaları yapılarak vatandaşlar ile uzlaşma sağlandı ve ilk etabın inşaatları tamamlandı. 282 konut, 23 Şubat 2013 tarihinde hak sahiplerine teslim edildi.

icresim1.jpg

ORUÇ REİS MAHALLESİ
Oruçreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme, ifraz sorunları ve kaçak yapılaşma nedeniyle yoğun yapılaşmaya maruz kalmış, mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği 477-481-539 parsel sayılı 72.080 metrekare alana sahip bölge içerisinde yürütülüyor. Bölge nüfusu yaklaşık 8.000 kişidir. Alanın hissedar sayısı ise 600 kişi olup, bölgede 389 yapı ve 1990 bağımsız birim bulunuyor.

Proje ile mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulması sağlanacak. 477-481-539 parsellerin bulunduğu alanda projelendirme çalışmaları sürüyor. Proje için tahsis edilmiş olan rezerv konut alanında ise 262 adet konutun yapımına başlanmış ve inşaat hızla devam ediyor.

icresim2.jpg

ÇİFTEHAVUZLAR MAHALLESİ
Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki kentsel yenileme projesi de 85.300 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Alanın nüfusu yaklaşık 3200 kişi olup, bölgede 109 parsel, 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor.

İlçe geneline göre nispeten yapı ve nüfus yoğunluğunun düşük olduğu Çiftehavuzlar içerisinde belirlenen bölgenin, planlı biçimde yeniden ele alınarak, kentsel donatı standartları yüksek, depreme dayanıklı, ağlıklı bir yerleşim düzeninin sağlanması ile ilçedeki kentsel yenileme ivme kazanacak. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor.

HAVAALANI MAHALLESİ
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısının kabul edilmesinin ardından Havaalanı Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların talebi üzerine, mahalle’de 254 bina ve toplam 1200 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm projesi çalışması başlatıldı. Mahalleyi “riskli alan” ilan eden Esenler Belediyesi’nin kararının Bakanlar Kurulu’nda onaylanmasının ardından 5 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle Havaalanı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için ilk kazma vuruldu ve yıkımlara başlandı. Şimdiye kadar 254 binadan yaklaşık 240 binanın yıkım çalışması tamamlandı. Bu mahallede kiracı olan toplam 300 aileye, kişi başı 1000 TL. taşınma parası ödendi. Mülk sahibi olan 1110 hak aileye de aylık 500 lira kira yardımı ödeniyor.

Yeni proje ile mahallede yaklaşık 2 bin 900 bağımsız bölüm inşa edilecek. Binalar, 15-20 kat arasında değişecek. Daireler, 67, 87, 94, 113 ve 141 metrekare büyüklüğünde olacak. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Proje kapsamında inşa edilecek ve yıkımların bitmesiyle birlikte yaklaşık 3 ay içinde başlayacak yeni konutlar, 24 ayda hak sahiplerine teslim edilecek. Kentsel dönüşümün uygulandığı alanda, yüzde 35 yapılaşma, yüzde 65 yeşil alan olacak. Toplam 7.000 araçlık kapalı otoparkın da yer alacağı konutlar ekolojik bina konseptinde olacak.

MENDERES MAHALLESİ – ESENLER 2023
Esenler Belediyesi’nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarının hazırlıkları sürüyor. Dörtyol Meydanı’nda (Menderes Mahallesi) KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk Esenler 2023 projesi üzerinde çalışılıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum