Tek başına Yahudi lobisine kafa tuttu

Tek başına Yahudi lobisine kafa tuttu
Joseph ya da kısaltılarak söylenen Joe Biden, Amerikan başkanlık seçimlerinde Barack Obama’nın başkan yardımcısı adayı. Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı da olan Biden, Türkiye’de Irak’ın üç ayrı bölgeye ayrılması konu

BIDEN TÜRKİYE’DE NASIL TANINIYOR?

Biden, Obama’nın başkan yardımcısı adayı olarak açıklandığında, Türkiye’deki bazı gazetelerde ‘Obama, Türkiye karşıtı Biden’ı seçti’ şeklinde tanıtıldı. Bu şekilde tanıtılmasına, Biden’ın Ermeni lobisine olan yakınlığı ve Kıbrıs’ta Türk askerinin çekilmesi talebiyle gerekçelendirildi.

İKTİDARA GELİRSE GÖRÜŞLERİ DEĞİŞİR

Ancak, muhalefette Demokrat olsun ya da Cumhuriyetçi olsun, Türkiye karşıtı söylemlerde bulunan birçok Amerikalı siyasetçi, iktidar olduğunda Türkiye konusunda daha realist bir politika izliyor. Biden’ın da, Obama'nın seçilmesi halinde, Türkiye ile ilgili görüşlerinde değişiklik olması bekleniyor.

BU SEFER HEDEFTE AIPAC VAR
Türkiye ile ilgili görüşleri bir yana, Obama’nın başkan yardımcısı Biden bu sefer farklı bir ülkeyle ilgili söyledikleriyle gündeme geldi. Önceki gün İsrail basınına konuşan Biden, Amerikan siyasetinde çok az görülen bir şey yaptı ve ABD’nin en güçlü Yahudi lobisi AIPAC’ı sert bir şekilde eleştirdi.

AIPAC’A REST ÇEKTİ
Daha önce sözde Ermeni soykırımını da kabul eden Amerika’daki güçlü Yahudi lobisi AIPAC için, “AIPAC İsrail Hükümeti için konuşmuyor. İsrail AIPAC’ı dinlememeli” diyerek, Amerika’daki Yahudi lobisini karşısına aldı.

‘İSRAİL, NÜKLEER İRAN’I KABUL ETMELİ’ DEDİ Mİ?
Biden’ın AIPAC’ı yönelik eleştirileri ise İsrail Ordu Radyosu’nun “Biden, İsrail’deki yetkililere ‘Kendinizi eninde sonunda nükleer silaha sahip olacak İran’ı kabul etmeye hazırlanın. Zaten Irak’ta bir cephe açtık. İran’da yeni bir cephe açmak istemiyoruz’ sözlerini sarfetti” şeklindeki iddiasından sonra geldi.
İsrail Ordu Radyosu’nun bu iddiasını yalanlayan Biden’ın sözcüsü, İran’ın Washington tarafından bir tehdit olarak algılandığını söyledi. Biden, İsrail Ordu Radyosu’nun bu iddiasını ise Yahudi lobisi AIPAC’ın ortaya attığını düşünüyor.

BIDEN, AIPAC’I ELEŞTİRECEK GÜCÜ NEREDEN ALIYOR?
Peki, Amerika’da bu kadar güçlü olan ve destek vermediği adaylara pek şans tanınmayan AIPAC’ı Biden neden karşısına aldı? AIPAC, her ne kadar güçlü olsa da, Amerika’da da Ortadoğu konusunda sessiz bir değişim yaşanıyor. Eski Başkan Jimmy Carter’ın İsrail’i eleştirdiği ‘Filistin: Ayrımcılık Değil, Barış’ isimli kitabını okuyan milyonlarca Amerikalı İsrail konusunda artık farklı düşünüyor.

Amerika’da İsrail adına casusluk yaptığı belirlenen iki kişinin AIPAC menşeili olması da Amerikalılar arasında, İsrail ve Yahudi lobisine karşı olan güveni azalttı. Tüm bunların ötesinde, Amerikalı bir siyasetçi, Biden, ilk defa AIPAC’ı bu denli eleştirebiliyorsa, bu, Amerika’da da farklı güçlerin artık seslerini duyurabildiklerine dair bir kanıt olarak gösterilebilir.

BARACK HÜSEYİN OBAMA İLE İLGİLİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN

(habervaktim.com – Dış Haberler)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.