29 Ülkede Alkole Sıkı Kısıtlama

29 Ülkede Alkole Sıkı Kısıtlama
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye ve Avrupa’da alkol kontrolünü araştırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye ve Avrupa’da alkol kontrolünü araştırdı. Ortaya çarpıcı sonuçların çıktığı araştırmaya göre, 27 AB üyesi ülke ile Türkiye, ABD, Rusya, Kanada ve Norveç’in de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 29’unda, kısmi veya tam alkol reklamı yasağı uygulanıyor. 29 ülke eğitim, sağlık kurumları, ibadethaneler ile park ve caddeler gibi kamusal alanlarda alkollü içki kullanımında kısmi veya tam kısıtlama uyguluyor.

AVRUPA ÜLKELERİNDE YASAK DAHA AĞIR UYGULANIYOR

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde yapılan ve çok tartışılan alkolle ilgili düzenlemenin gözler Avrupa ve dünya örneklerine çevrildi. Meclis’in yaptığı araştırma alkol kısıtlamalarının Avrupa Birliği ülkelerinde daha ağır bir şekilde uygulandığını ortaya çıkardı. Meclis’in 32 ülkeyi inceleyerek yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre 22 ülkede alkollü içki satışında saat veya gün kısıtlaması bulunuyor. ABD’de alkol kullanma yaşı sınırı 21, Norveç’te 20 geri kalan ülkelerin büyük çoğunluğunda ise 18 olarak uygulanıyor. 16 ülkede alkollü içki üreticileri için satış promosyonu açısından kısmi veya tam promosyon yasağı bulunuyor.

ALKOL TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞI

Araştırmaya göre alkol tüketimi, Amerika ve Pasifik bölgesinde ölüm ve sakatlık oranında en önemli risk faktörü iken, Avrupa’da ikinci, tüm dünyada ise üçüncü büyük risk faktörünü oluşturuyor. Ayrıca, şiddet, suç, intihar, aile içi şiddet, sosyal problemler, alkollü araç kullanımı ve işyeri problemleri gibi birçok toplumsal sorunun da nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

100 MİLYON ALKOL BAĞIMLISI BULUNUYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada alkollü içki tüketen insan sayısı 2 milyarın üzerinde. Bunların yaklaşık 100 milyonunda alkol bağımlılığı bulunuyor. Alkol kullanımına bağlı olarak yılda 2,5 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu 2,5 milyon kişiden 320 bini, 15-29 yaş arası gençlerden oluşuyor. Bu rakam, bu yaş grubundaki ölümlerin yüzde 9’una tekabül ediyor. Genel olarak, alkol tüketimi ile 60 farklı hastalık arasında nedensel bir bağ olduğuna dikkat çekiliyor.

İNTERNETTE DE ALKOL REKLAMI YASAK

Araştırmaya göre ulusal televizyon kanallarında alkollü içki reklamlarına 29 ülkede tam veya kısmi kısıtlama uygulanırken Belçika, Lüksemburg ve Yunanistan’da ise alkol reklamına bir kısıtlama bulunmuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülke reklam panolarında alkollü içki reklamlarına müsaade etmiyor. Reklam panolarında alkol reklamı kısıtlaması bulunmayan ülkeler ise şunlar: “Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya ve Yunanistan.” Araştırma 21 ülkede internet ortamında alkollü içki reklamlarına ilişkin kısmi veya tam reklam kısıtlaması bulunduğunu da ortaya koydu.

İÇKİ AMBALAJLARINDA DA UYARI YER ALIYOR

Araştırmaya göre 16 ülkede alkollü içkilerin reklamlarında sağlık uyarısı yer alıyor. 23 ülkede alkollü içkilerin ambalajlarında sağlık uyarısı bulunmuyor. 9 ülkede ise alkollü içkilerin ambalajlarında sağlık uyarısı yer alıyor. Bu ülkeler; “Türkiye, Belçika, İngiltere, İsveç, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, Rusya ve ABD.” Yazılı bir ulusal alkol politikası metni bulunmayan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülke şöyle: “Avusturya, Danimarka, Estonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Rusya, ABD ve Kanada."

yeniakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum