Keçiören, Hayallerini Gerçekleştiriyor

Keçiören, Hayallerini Gerçekleştiriyor
Keçiören Belediyesi, hem ilçeye hem de Başkent’e ayrı değer katacak dev bir projeye daha imza atıyor... Keçiören'e goldollu vadi geliyor...Ankara Çayı ıslah edilip, çevresi yeşillendirilecek.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, müthiş projeyi Habervaktim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Coşkun’a anlattı.

5 ayrı etaptan oluşan projenin 1. etap çalışmalarının başladığını belirten Başkan Ak, ‘Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi’ sayesinde doğa ile insanı buluşturacaklarını ve şehirde nefes alınabilecek güzel bir hava koridorunun oluşacağını, proje tamamlandığında ise Gümüşdere’nin eskiden olduğu gibi yüzülebilecek bir temizliğe kavuşacağını, durgun hale getirilecek olan Çubuk Çayı'nda gondol ve motorlu kayıklarla gezinti yapılabileceğini açıkladı:

fotoooo.jpg

-Türkiye’nin en büyük ilçesi konumunda olan Keçiören Belediyesi Başkanı olarak birçok projeyi aynı anda yürütüyorsunuz. Bunlar içerisinde sanırım Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi hem Başkent için hem de Keçiören için ayrı bir önem taşıyor. Bu dev projenin teknik altyapısı hakkında neler söylemek istersiniz?

Evet bahsettiğiniz proje gerçekten çok büyük bir proje. 5 etaptan oluşan bu güzel projenin çalışmaları şu anda başladı. Ankara Çayı Çubuk Barajı'ndan başlayıp Ankara Çayı'na karıştığı Akköprü'ye kadar devam ediyor. Bu büyük alanın 5700 metrekarelik kısım bizim belediyemiz içerisinde bulunuyor. Bu alanın 3100 metrekarelik alan ise kamu kurum ve kuruluşlarının arazisi içerisinde. Bu alanlar içerisinde üniversite arsası ve askeri alanlar da var. Belirtilen alan içerisinde taşkın duvarlarının yenilenmesi çalışmaları sürüyor. Önemli olan burada taşkın duvarlarının yenilenmesi yapılarak, bu bölgenin halkla buluşturulması. O yüzden bu taşkın duvarları yüksek değil, kademeli olarak yapılacak.  Çift kademe sistemi ile yaptığımız bu duvarların arasında da rekreasyon alanları oluşturuluyor. Yani insanlar derenin kenarında yürüyebilecek hale gelecekler. Ayrıca 3 yerde regratör çalışması yapılıyor. Bazı bölgelerde su biriktirilerek göletler oluşturulup, istenilen bölgelerde durgun bir su ortamı oluşturulacak. Ayrıca bu regratörler aynı zamanda şelale görevini de yerine getirecek. Bu sayede durgun suların üzerinde kayıkların rahatlıkla yüzebilecek. Dere kenarında çay bahçeleri ve yürüme yolları da yer alacak.

-Ankara Çayı'ndaki su nasıl temizlenecek?

Evet, burada Devlet Su İşleri işin duvar yapım kısmını üstlenmiş durumda. Derenin temizliği işleri de Büyükşehir Belediyemiz ve ASKİ tarafından yapılıyor. Zaten şu anda dereye pis suların akıtılmasına izin verilmiyor. Bu konuda ciddi çalışmalar var. Zaten suyu kirleten en önemli etken Pursaklar ve Çubuk'un kirli sularının buraya bağlı olmasıydı. Şimdi Karaköy'deki arıtma tesisinin de devreye girmesiyle birlikte artık su kirlenmiyor. Çubuk Barajı hayli kirlenmiş durumdaydı. Barajın dip temizliğinin de bitirilmesiyle birlikte oradan da temiz suyun gelmesiyle artık Ankara Çayı tertemiz akacak.

-Başkanım barajdan sürekli su akışı sağlanabilecek mi? Yani Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nde sürekli akan bir su olacak mı?

Tabiki, buradan zaten su akışı var. Biz yapılan bu projede bazı bölgelere yaptığımız müdahaleler ile akan suya durgunluk vereceğiz. Ama bu durgunluk verilen bölgelerde yine bir su akışı devam edecek. Yani hareketli bir suda durgun alanlar oluşturulacak. Bu durgunluğun altından yine Ankara Çayımız doğal haliyle akıyor olacak.

-Başkanım böylesine büyük bir projede imar sıkıntısı ya da başka sıkıntılar önünüze çıktı mı?

Hayır, bu projemizde herhangi bir imar çalışması gerektirmeyecek şekilde projemizi yürütüyoruz. Yıllardır akan suyumuzun taşkın duvarları 500 yıllık taşkına göre yapılmış. Bu vadide oluşabilecek olan her türlü taşkın hesaplanarak bu duvarlar yapılmış. Aslında bu dere yatağının içerisinde hiçbir yapılaşmanın hiç olmaması gerekiyordu. Ama ne yazık ki bazı bölgeler imara açılmış. Biz şu anki durumu itibariyle her şeyi göze alarak hesaplamalarımızı yaptık.

-Başkanım bu bölge ıhlamur ağaçlarından adını alıyor. Bu bölgede mevcut ağaçlara ilaveler yapılacak mı?

Evet, bu bölge sizin de dediğiniz gibi adını ıhlamur ağaçlarından alıyor. Zaten biz buraya bu projeden önce de birçok ıhlamur ağaçları dikmiştik, çalışmalarla birlikte ıhlamur sayısını daha da artıracağız.

-Öyle gösteriyor ki 2013 yılı büyük açılışların olduğu bir yıl olacak.

Evet, 2013 yılı yürüttüğümüz projelerin açılış yılı olacak. Aşama aşama biten projeler Keçiörenliler'in hizmetine sunulacak. Dışarıdan gelen insanlar Keçiören'e girdiklerinde farklı bir yere geldiklerini, buradaki farklılığı hissediyorlar. Amacımız bu farkındalığa yenilerini eklemek. Daha güzel bir Keçiören daha yaşanabilir bir Keçiören için çalışmalarımız sürecek.

foto3.jpg

Başkan Ak: Metro ile Keçiören trafiği rahatlayacak

-Başkanım Keçiören'i baştan değiştirecek olan projelerden birisi de malum metro hattı. Sizin de söylediğiniz gibi 'Tünelin ucu gözüktü', inşallah Keçiörenliler metroya ne zaman kavuşacak?

Evet, ilçemizde halen yapımı devam eden metro hattı çalışmasında artık son aşamalara gelindi. Bizde en kısa sürede bu projenin bitirilmesini ve vatandaşlarımızın güvenle metroya binmesini arzu ediyoruz. İnşallah amacımız seçimlerden önce bu projenin bitirilmesi. Amacımız belirttiğimiz süre içerisinde en azından test sürüşlerinin başlaması. Yani vatandaşlarımız artık test sürüşleri başladığında metronun bittiğini görmüş olacak.

-Başkanım, sizin de dediğiniz gibi Keçiören halkı, metro için büyük fedakarlıklar, büyük sıkıntılara göğüs gerdi. Burada sizlerde bu güzel eseri Keçiörenlilere kazandırmak için azimle çalıştınız. Burada altyapı ve üstyapı çalışmaları ne durumda?

Evet, Keçiörenliler metro için büyük fedakarlık gösterdi. Yapım aşamasında herkes büyük fedakarlıklar gösterdi. Üstyapı çalışmalarında sadece belediyenin önü ve Kuyubaşı İstasyonu çalışmaları devam ediyor. Bu iki istasyonun bitirilip üstü kapandığı an artık üstyapı çalışmaları sona ermiş olacak. Bundan sonraki çalışmalar yeraltından yapılacağından vatandaşlarımız rahatsız olmayacak. Dolayısıyla hepimiz rahatlamış olacağız.

-Başkanım metro ilçeyi nasıl etkileyecek, Keçiören'de neler değişecek?

Tabiki metronun gelmesiyle trafikte büyük bir rahatlama görülecek. İlk aşamada otobüsü ve minibüsü kullanan vatandaşlarımız azalacağından, diğer araçlarda yollarda rahatlıkla gidip gelebilecek.

-Fatih Köprüsü'ne alternatif olabilecek bir yol çalışması düşünceniz vardı. Bu konuda bir gelişme var mı?

Evet, metronun gelmesiyle birlikte trafikte büyük rahatlamalar yaşanacak. Fatih Köprüsü'ne ek olarak alternatif yolun imar çalışması yapıldı. Fatih Köprüsü'nden Samsun Yolu'na ikinci bir çıkış yolu açılacak. Bu yol Basınevleri Kavşağı'ndan Selçuklu Caddesi'ne bağlanan bir yol olacak. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda yeni açılacak yol ile köprünün de yükü yarı yarıya azalmış olacak.

PROJE KAÇ ETAPTAN OLUŞACAK ?

1. ETAP

Subayevleri Mahallesi Atatürk Parkı bitiminden başlayarak Keçiören Halil İbrahim Sofrası'na kadar devam eden 696 m'lik kısmı kapsayacak. Derenin kenarında ıhlamur ağaçları ile donatılmış gezi alanları yer alacak.

2-3. ETAP

Halil İbrahim Sofrası'ndan başlayarak 1545 m'lik kısmı içine alan Hasköy Mahallesi Çeşni Konağı'nda son bulacak.  Vadi içerisinde nostaljik temalar olacak.

4. ETAP

Hasköy Mahallesi Siteler’e bağlantı yolundan başlayarak Şefkat Mahallesi'nde son bulacak. Bu alanda kayık iskeleleri, oturma cepleri, çocuk oyun alanı, pergola altı oturmalar, bisiklet yolu ve gezinti sirkülasyonu ve doğal şelale görüntüsü yer alacak.

5. ETAP

Kamilocak Mahallesi'nde Şevket Mahallesi başlangıcından İrfan Baştuğ Caddesi Fruko yanında son bulacak. Oturma cepleri, pergola altı oturmalar, koşu yolu, kayak iskeleleri ve gezinti alanları ve 38 m'lik regülatör ile görsel amaçlı bir şelale görünümü verilecek.

Keçiören’e değer katacak projeler için çalışmalarını sürdüren Keçiören Belediyesi, projelerini sırasıyla hayata geçiriyor. Keçiören’in en büyük eksiklikleri arasında bulunan kültür, kongre ve spor merkezi ile Keçiören’de üç nesli bir araya getirecek olan yaşam merkezlerini oluşturmak için kolları sıvayan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, 2013 yılının yatırımlar için ‘açılış yılı’ olacağını belirtti.

GENÇLİK MERKEZLERİ

Şehzade Gençlik Merkezi ise, Keçiören’de yaşayan 15-25 yaş arası bütün gençlere hizmet veriyor. Merkezde kendi yaş gruplarından arkadaşlarıyla biraraya gelen gençler hem kafeteryada keyifli zaman geçirebiliyor hem de çeşitli eğitim ve seminerlere katılma şansını yakalayabiliyor. Ayrıca burada masa tenisi, bilardo, air hokey, satranç gibi çeşitli zihinsel ve bedensel oyunları oynayabiliyor. Merkezde, kitap okumak isteyen gençler için de bir kütüphane bulunuyor. Yine gençlerin bilgisayarla ilgili kurs eğitimi almanın yanısıra internete girebilecekleri bir bilgisayar sınıfı da onları bekliyor.

YONCA YAŞAM MERKEZİ

Görünümünü 3 yapraklı yoncadan alan Yonca Yaşam Merkezi, Keçiörenli vatandaşların sosyal hayatına renk getirdi. Yaşam Merkezi, meslek kurslarından eğitim seminerlerine, spor faaliyetlerinden sağlık hizmetlerine kadar uzanan geniş yelpazeli etkinlikleri ile Keçiörenlilerin gözdesi oldu. 2012 yılı Haziran ayında hizmete giren merkez, Keçiören’in en büyük mahallelerinden Subayevleri, Şevkat, Kamilocak, Kalaba ve Hasköy’ün kesişim noktasında kuruldu.Kapılarını açtığı günden beri kadınları, çocukları, yaşlıları ve gençleri bir çatı altında buluşturuyor.

BEYLERBEYİ LOKALİ

Beylerbeyi Lokali’nde ise 35 yaş üzeri beylerin keyifli ve hoş vakit geçirebilecekleri bir dinlenme salonu bulunuyor. Keçiörenli beyler, burada gazete, dergi ve kitap okuyabilecekleri gibi arkadaşlarıyla sohbet edip televizyon da izleyebiliyor. Lokalde ayrıca kalabalıktan uzaklaşıp sessiz bir mekanda başbaşa konuşmak isteyenler için bir sohbet odası da yer alıyor. Sağlık odasında beyler için rutin takip gerektiren şeker, kolestrol, tansiyon gibi ölçümler yapılırken, zaman zaman rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de veriliyor.

MAHALLE KONAKLARI

Mahalle kültürünü ayakta tutmayı amaçlayan, insanların ortak paylaşımlarını artırmayı hedefleyen mahalle konaklarına bir yenisi daha eklendi. Osmangazi Mahalle Konağı, törenle Keçiörenlilerin hizmetine açıldı. Mahalle konaklarının tıpkı köylerde de bulunduğu şekilde sosyal-kültürel merkezler gibi çalışarak ve vatandaşların oradan hizmet almaları, iyi ve kötü günlerinde orada buluşmaları hedefleniyor.

KÜLTÜR MERKEZLERİ

28 Mayıs 2011 tarihinde temeli atılan Mevlana Kültür Kongre ve Spor Merkezi de tamamlanmak üzere. Bu merkez, Keçiören’in en önemli sorunlarından birine çare olacak. Atapark Mahallesi’nde 5.600 m2’lik kapalı alana sahip olacak tesisin içerisinde 475 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, atölyeler ve konferans salonu, hizmet birimleri, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve masaj odaları ile kafeterya da yer alacak. İnşaatı son hızla süren merkez, Ramazan ayının bitiminde hizmete girecek.

SANAT MERKEZLERİ

28 Eylül 2012 tarihin de temeli atılan ve Keçiören Belediyesi tarafından Kuşcağız Mahallesi'nde yapımına başlanan Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi de Keçiören'in yeni kentsel odağı olacak. İnşaatının yüzde 60’ı tamamlanan Sanat ve Gösteri Merkezi 30 Ağustos’ta törenle açılacak. Önceki adı Damla Kültür ve Kongre Merkezi olan tesise, usta sanatçı Neşet Ertaş'ın ismi verildi. Mimari yapısıyla Ankara'ya yeni bir kimlik kazandıracak olan Merkez, Ankara'da ve Keçiören'de sembol binalardan birisi olacak.

Keçiören Belediyesi, Venedik'in bir benzerini Ankara halkının ayağına getirecek...

Rekreasyon alanının 145 bin metrekareden oluşacak...

İçerisinde balıkçı barınakları, köprü, kafe, yürüyüş yolu ve yazlık sinema gibi alanlar yer alacak...

7 bin 652 yeni bitkinin yer alacağı alana ayrıca 11 bin adet ıhlamur ağacı dikilecek....
Göletler üzerinde kayık ve gondolla gezilebilecek...

Proje dahilinde bölge, suyun doğal dinlendirici etkisi ile birlikte, doğa ile insanı buluşturan ve şehirde nefes alınan alternatif bir alan haline gelecek...

İlhan Coşkun / Habervaktim Gazetesi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum