Danıştay'dan tuhaf 'Kuran kursu' kararı

Danıştay'dan tuhaf 'Kuran kursu' kararı
Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin, "Ankara'da gönüllü kuruluşlarca açılmış, kar amacı gütmeyen öğrenci yurtları ile Diyanete bağlı Kuran kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımı" yapılmasına olanak sağlayan ka

Danıştay 8. Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Mahkemesi'nin verdiği kararın gerekçesinde, yürürlükteki Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre, dava konusu işlemde belirtilen yurt ve kurslara destek olmak üzere yardım yapmanın, büyükşehir belediyelerinin görev ve yetkileri arasında yer almadığının altı çizildi.
    
Kararda, "kuruluşu, yönetilmesi ve denetlenmesi ayrı bir yönetmelikle düzenlenmiş bulunan, kurs ve yurtlara yardım için alınan meclis kararında, kamu yararı bulunmadığı" vurgulanarak şöyle denildi:
    
"İdarelerin, gelirlerini verimli, etkin ve rasyonel kullanma zorunluluğu karşısında, yasal olarak kendilerine verilen bir yetki ve görev olmaksızın, üstelik giderleri arasında da sayılmayan kuran kursları ve gönüllü kuruluşlarca açılmış öğrenci yurtlarına yapılacak yardıma ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır"
    
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, 11 Ekim 2006 tarihinde aldığı, "Ankara il sınırları içinde bulunan ve milli eğitime destek amacıyla gönüllü kuruluşlarca açılmış, kar amacı gütmeyen öğrenci yurtları ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kuran kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımında bulunma" kararının, Büyükşehir Belediye Kanununa aykırı olduğunu öne süren 4 kişi, kararın iptali istemiyle Ankara 14. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
    
Mahkemenin, "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ilgili maddesinde, dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere yapılacak sosyal hizmet ve yardımların büyükşehir belediyesinin giderleri arasında sayıldığı, dava konusu işlemde kamu yararı hizmet gerekleri ile sosyal devlet ilkesine aykırılık görülmediği" gerekçesiyle davayı reddetmesi üzerine kararı temyiz eden davacılar, istem sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulmasını istedi.
    
Danıştay 8. Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesi de, davanın temyiz istemi sonuçlanana kadar, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
    
Temyiz incelemesini daha sonra Danıştay 8. Dairesi karara bağlayacak.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.