Geleceğin İnsanı İpeK'de Yetişecek

Geleceğin İnsanı İpeK'de Yetişecek
İpek Üniversitesi, 50 yıl sonranın insan profilini bugünden yetiştirme hedefiyle yola çıkıyor. Rektör Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, "Yeni hayat, dünyaya açık insan istiyor. Üniversiteler meslek erbabı yetiştiren yerler olduğu sürece işsizlikten geçilmez.

Üniversitenin amblemi dikkat çekici, iki başlı kartal şeklinde, Selçuklu'yu, aslında bir medeniyeti çağrıştırıyor, özel bir mânâsı var mı?

Üniversitemizin ambleminde hem Doğu'ya hem de Batı'ya bakan çift başlı bir Selçuklu Kartalı var. Kartalın iki yanındaki maddi ve manevi kanatlar, bilimin üstünlüğünü vurguluyor. Kartalın yükselttiği kitapta "Kendini bil" yazıyor. İnsanın bütün bir ömrünü ve son nefesine kadarki serüveninin özeti... Amblemde bu değerlerin tamamı tek bedende toplanıyor. İnsan, 17. yüzyıldan itibaren 'maddi insan', 'manevi insan' diye ikiye ayrıldı. Kimyacı müzikle uğraşmaz, edebiyatçı matematikten anlamaz. Birbirinden ayrılmış, bölüm bölüm, parça parça haline getirilmiş bir akademiyi tekrar toparlamaya çalışıyoruz. Bölümlerimizin hepsi birbirinden besleniyor. Kimin edebiyatçı, kimin siyasetçi, kimin diplomat olacağını aslında puanlar belirlemez, süreçler belirler. Bu bakımdan üniversiteyi bir bütün olarak tasarladık. Gelecek elli yılın insanlarını, o yıllar gelmeden elli yıl önce tasarlanmış programlara göre yetiştiremeyiz artık.

İpek aslında tematik bir üniversite olarak öne çıkıyor?

Yeni hayat, bizden meslek erbabı değil, dünyaya açık insan talep ediyor. Üniversiteler meslek erbabı yetiştiren yerler olduğu sürece Türkiye'de işsizlikten geçilmeyecek. Herkes okuduğu mesleğin gerektirdiği işi yapmaya çalışıyor, halbuki üniversite donanımlı insan yetiştirmeli. Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen, konuşma, tartışma, kültürel zemini çok sağlam bir genç dünyanın her yerinde iş bulabilir. Türk dili ve edebiyatı okuyan bir öğrenciye çift ana dalla İngiliz edebiyatı okutursanız onu dünyaya açarsınız. Tarih öğretmenliği okuyan öğrenci, niçin uluslararası ilişkiler ağırlıklı dersler almasın?

Gençler bir bakıma alternatifsiz bırakılıyor.

Kesinlikle öyle. Mesela, ikinci yabancı dil o kadar önemli ki... Modern dünyada öğrenciye ikinci bir yabancı dil öğretmek zorundayız. İngiltere'de pek çok üniversite ve dil okulu ile görüştük. Belli kontenjanlar çerçevesinde başarılı öğrencilerimizi İngiltere, ABD ve diğer yabancı dillerin ana vatanlarına göndereceğiz. Aynı uygulamayı, Rusça, Arapça, İtalyanca, Fransızca, Almanca, Farsça gibi diller için de yapacağız. Bu çocuklar dünyada serbest dolaşıma çıkmaya hazır olunca, birçok problemi de çözmemiz mümkün olacaktır. Gençlerin beklentileri çok yüksek. Bu gençleri beklentileri ölçüsünde mutlu edemezsek yarın öbür gün çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalacağız.

Öğrenciler kendilerini Avrupa'da gibi hissedecek

İpek Üniversitesi fiziki yapısı itibariyle de bir çok üniversiteden farklılaşıyor.

Kampusumuz bir şehir niteliği taşıyor ve öğrenmeyi pekiştirici nitelikte. Öğrenci burada, bir Avrupa veya Amerika kentinde yaşadığı gibi bir hisse kapılacak. İçerisinde 5 sinema salonu, butik otel, spor tesisleri, bin 500 kişilik kongre merkezi, 2 tiyatro, kafeteryalar, sabaha kadar açık kütüphane ve geniş yeşil alanları bulunan mini bir şehir oluşturuyoruz. Bu konuda, konseptimizi bir kitapta topladık. Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Akın İpek ile birlikte, "Yeni Bir Üniversite" adında bir kitap hazırladık. Yakında piyasaya çıkacak olan kitapta, İpek Üniversitesi'nin farklılığını ve işleyişini anlattık.

Birçok ülkeden başvuru geliyor

Bu eğitim öğretim döneminde kaç öğrenci alınacak?

82'si yabancı olmak üzere, toplam 247 öğrenci alıyoruz. Her bölüme göre alacağımız öğrenci sayısı değişiyor, mesela İngiliz Dili Edebiyatı, Türk Dili Edebiyatı, Tarih, Animasyon, Film Tasarımı bölümlerine sadece 12 öğrenci, İşletme'ye 30, İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümlerine 25 öğrenci alacağız. Yabancı kontenjanımızın çok üzerinde müracaat var. Laos'tan Namibya'ya, Vietnam'dan Gana'ya, Arnavutluk'tan Güney Afrika'ya kadar, çok çeşitli ülkelerden başvuruları değerlendirmeye devam ediyoruz.  Çok iyi skorları olan adayları burslu olarak kabul edeceğiz.  

Hedef, tamamı burslu üniversite

Tercih dönemi başladı, öğrencilere önerileriniz neler?


Üniversiteyi mutlaka görmeliler. Öğrencilere "bölüm değil, üniversite seçin" diyoruz, çünkü onlara "hangi üniversiteyi bitirdiniz" diye sorulacak. İlk yıl, ilk beş bindeki adaylardan üniversitemizi kazananların tamamını burslu kabul ediyoruz. Stratejimiz de zamanla öğrencilerinin tamamının burslu okuyacağı bir üniversite. Başarıya odaklı bir üniversite hedefimiz var. Bu amaçla, yetenekle öğrenci kabul eden bölümleri bile LYS ile yerleştirmeyi hedefledik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.