Ezber Bozan Alevi

Ezber Bozan Alevi
Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Av. Ali İhsan Şahin, akit’e yaptığı açıklamalarla ezber bozdu... ‘Diyanet ve din dersleri kalksın’ diyen Alevileri eleştiren Şahin, Sivas olayları için de “Aziz Nesin’in hiç mi kabahati yok” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın daveti üzerine 4 kişilik bir Alevi heyeti ile Ankara’ya gelen Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Av. Ali İhsan Şahin Akit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Diyanet ve din dersi kalksın” diyenlerin gerçek değil, çakma Aleviler olduğunu söyleyen Şahin, Sivas olaylarının “Alevi katliamı” olmadığını, öyle gösterilmeye çalışıldığını belirterek “Aziz Nesin’i Sivas’a götürenlerin hiç mi suçu yok?” diye sordu. Avukat Şahin’in açıklamaları şöyle:

“TEKKE VE ZAVİYELER KANUNU KALDIRILABİLİR”

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile görüşmenizde neler konuşuldu?
Alevilerin sorunları konusunda ne gibi düzenlemeler yapılacak?

- Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın daveti üzerine 4 kişilik bir heyetle Ankara’ya geldik. Alevi vatandaşların sorunları ve Alevi açılımı konusunda hükümetin yapmayı düşündüğü projeleri konuştuk. Sayın Bozdağ’dan Alevileri memnun edecek haberler aldık. Buna göre, Cemevleri yasal statüye kavuşacak. Cemevlerinde görev yapacak dede ve zakirlere maaş bağlanacak. En önemlisi Alevilerin inanç yerinin Cemevi olarak kabul edilmesidir. Tabii bu açılımın önündeki en büyük engel olan Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun kaldırılması gerekir. Zaten Başbakan Yardımcımız, bu kanunun kaldırılması gerektiğini bir yıl önce söylemişti. Bu kanun önümüzdeki dönemde ya kaldırılır ya da yeni düzenlemeler yapılır diye düşünüyorum.

“DİYANET VE DİN DERSLERİ KALDIRILSIN DİYENLER ÇAKMA ALEVİLERDİR”

- Bazı Alevi Dernekleri, ‘zorunlu din dersi kaldırılsın ve Diyanet lağv edilsin’ diyor siz ne bu konuda ne düşünüyorsunuz?

- Böyle bir şey olamaz. Alevi ateist mi, Alevi gayrimüslim mi, Alevi dinsiz mi?
Bence din dersleri mutlak süratle olmalı. Alevilik İslam’ın tasavvufi yorumudur. Aynı Allah’a inanırız, aynı Peygambere inanırız, aynı Kur’an’a iman ederiz. İbadetteki bazı ritüel değişiklikler dışında, inançta, yolda, erkanda, itikatta bir farklılığımız yok. Biz sadece Alevilerin ritüelleri de kitaplarda biraz daha geniş yer alsın diyoruz. Ama din dersleri külliyen kalksın, Diyanet lağv edilsin bunlar Müslüman Alevilerin söyleyeceği bir şey değil, bunlar çakma Alevilerin ya da ateist Alevilerin söyleyeceği şeylerdir.

“AZİZ NESİN’İ SİVAS’A GÖTÜRENLERİN HİÇ Mİ SUÇU YOK”

- Birçok Alevi Derneği Sivas Olaylarını kullanıyor. ‘Alevi Katliamı’ diyor siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

- Sivas Olayları bir Alevi Katliamı değildir. Ölenlerin yarısı Alevi yarısı Sünni’dir. Olayı kınıyoruz, tasvip etmiyoruz ancak olayı Alevi Katliamı diye gösterip, Alevi-Sünni gerilimi yaratamazsın. Diğer bir konu da şu: Peki o organizasyonları yapanların Aziz Nesin’i oraya götürenlerin hiç kabahati yok muydu? Anmaya gittiğimiz kişi Pir Sultan Abdal, bu kişi dinine, imanına bağlı bir adamdır. Böyle bir adamın anma törenine, ‘Ben Allah’a inanmıyorum, ben Müslüman değilim’ diyen bunun yanında ‘Salmanı Rüştü’nün ‘Şeytan Ayetleri’ kitabını Türkçe’ye çevirip Türkiye’de yayınlayacağım’ ifadelerini kullanan ateist birinin orada ne işi var, niye onur konuğu, niye konuşmacı? Sen Allah’a ve Peygambere hakaret ediyorsun, milyarlarca insanın inancına saygı duymuyorsun onları tahrik ediyorsun. Bunları özgürlük adına yapamazsın. Ve sen bu adamı anma törenlerine götürüyorsun, onur konuğu yapıyorsun, konuşmacı yapıyorsun, Tamam biz olayları tasvip etmiyoruz, kınıyoruz, kimsenin bir başkasını öldürmeye hakkı yok bunu biliyoruz ama o etkinliği tertipleyenlerin hiç mi günahı yok? Bunu biz söylüyoruz fakat bizi medya ciddiye almıyor.

MUHAMMET ERDOĞAN/ YENİ AKİT
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
29 Yorum