Yalnız Sana Boyun Eğeriz

Yalnız Sana Boyun Eğeriz
“Sadece Yaradan’a boyun eğeriz; darbecilere asla”

Mısır’da ordunun yönetime el koyması ile birlikte görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek verenlerin soylu direnişi sürüyor. Demokrasi yanlıları, dün de cuma namazının ardından ülkenin bir çok kentinde gösteri yaptı. Kahire’deki Amr ibn el-As camisi ile Giza kentinde Mustafa Mahmud ve El-Mafire camileri önünden namazdan sonra yürüyüşe geçen göstericiler, En-Nahda Meydanı’nda toplandı. Göstericiler yürüyüş esnasında ordunun müdahalesiyle görevinden uzaklaştırılan Mursi’nin görevine iadesini isteyip, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah es-Sisi’yi kınayan sloganlar attı: “Sadece Yaradan’a boyun eğeriz, darbecilere asla”. Kahire’nin doğusundaki Er-Rahman er-Rahim Mescidi önünden toplanan kalabalık bir grup da Rabiatul Adeviyye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Sahil kenti İskenderiye ile El-Minya, El-Feyyum, Beni Suveyf ve Şarkiye illerinde de darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. Bu arada askeri uçaklar da gösterilerin devam ettiği alanların üzerinden Mısır bayraklarıyla uçuş yaptı. Öte yandan, Mısır’ın Selefi şeyhlerinden Muhammed Abdulmaksut, Rabiatul Adeviye Meydanı’nda verdiği cuma hutbesinde, Mursi görevine geri dönünceye kadar gösterilere devam edeceklerini söyledi.

İhvan’dan iç savaş uyarısı

İhvan tarafından yapılan açıklamada “Ordu, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi azledip anayasayı askıya alarak ve Şura Meclisi’ni feshederek siyasete karışmıştır. Ordunun bu fiili neticesinde Mısır’da iç savaş çıkmasından, halk ile ordu arasında ayrılık yaşanmasından ve ordu içinde parçalanmaların olmasından endişe ediyoruz” denildi.

Mısır’da Müslüman Kardeşler Teşkikatı (İhvan), ordunun 3 Temmuz’da gerçekleştirdiği askeri darbenin ülkede iç savaşa neden olabileceği uyarısında bulundu. İhvan tarafından ramazan ayının 10. gününe tekabül eden 1973’teki Arap-İsrail savaşının yıl dönümü münasebetiyle yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, 1973 savaşının yıl dönümünde Mısır’ın ulusal güvenliğini tehdit eden büyük bir kabusla karşı karşıya olduğu belirtildi. İhvan’ın açıklamasında, “Ordu, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi azledip anayasayı askıya alarak ve Şura Meclisi’ni feshederek siyasete karışmıştır. Ordunun bu fiili neticesinde Mısır’da iç savaş çıkmasından, halk ile ordu arasında ayrılık yaşanmasından ve ordu içinde parçalanmaların olmasından endişe ediyoruz” denildi.

Siyasete bulaşan ordunun, 1967’de İsrail’e yenilen Mısır ordusunu çağrıştırdığı vurgulanan açıklamada, “Ordu o dönemde de kendi görevi dışına çıkmış, askeri yükümlülüklerini bir kenara bırakmıştı” ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca Mısır halkı meydanlara inmeye çağrılırken, Mursi’nin geri dönmesi için yaklaşık 3 haftadır meydanlarda bulunan halkın, “seçilmiş cumhurbaşkanı görevine iade edilinceye kadar yerlerinden ayrılmayacağı” kaydedildi.

Rabiatul Adeviyye’deki göstericilerden özür

Bu arada Mısır’da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek için Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda gösteri düzenleyen darbe karşıtları, verdikleri rahatsızlıktan dolayı bölge sakinlerinden özür diledi.
Darbe karşıtı gösterileri organize eden “Meşruiyete Destek İçin Milli Koalisyon” (MDMK) yaptığı yazılı açıklamada, verdikleri rahatsızlıktan ve zarardan dolayı bölge sakinlerinden samimiyetle özür dilediklerini, halkın taleplerini dinlemeye ve verilen zararları gidermeye hazır olduklarını belirtti. Gösteri alanları çevresindeki binalara ait yerlerin ve bahçelerin boşaltıldığı ifade edilen açıklamada, “Göstericilere çevreyi koruma ve gösteri alanını temiz tutma çağrısı yapıldı. Ayrıca, göstericilerden gece havai fişek atmamaları, hoparlör ve lazer kullanmamaları talep edildi” denildi. Açıklamada, askeri darbenin ardından ülkenin özgürlüğü ve demokrasisi için herkesin birtakım fedakarlıklar yapması gereken bir dönemden geçildiği vurgulandı.

Sina’da tansiyon yüksek: Dün de 2 kişi öldü

Öte yandan Mısır’ın Sina Yarımadası’nda açılan ateşle yaralanan biri polis 2 kişi, hayatını kaybetti. Emniyet ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sina Yarımadası’ndaki El-Ariş kentinde önceki gün akşam silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açması sonucu yaralanan 3 polisten biri olan Mustafa es-Sibai hastanede hayatını kaybetti. Bölgede polis memurunun dışında bugün 1 kişinin daha silahla yaralanarak hayatını kaybettiği bildirildi. El-Ariş kentinde dün de silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açması sonucu 3 polisin yaralandığı bildirildi. Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından olayların yaşandığı Sina Yarımadası’nda, 2 hafta içerisinde askeri hedef ve kontrol noktalarına düzenlenen 35 saldırıda, aralarında polislerin de bulunduğu 21 kişinin öldüğü belirtildi.

YENİAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum