Rus istihbaratı interneti kontrol altına alıyor

Rus istihbaratı interneti kontrol altına alıyor
Rusya yeni dönemde kullanıcıların internet üzerinde yaptıkları her türlü bilgi trafiğini kontrol etmeye hazırlanıyor.

Rusya yeni dönemde kullanıcıların internet üzerinde yaptıkları her türlü bilgi trafiğini kontrol etmeye hazırlanıyor. Tüm internet servis sağlayıcıları son 12 saatlik trafiği kayıt altında tutmak zorunda kalacak ve Rus istihbarat servisi FSB’nin doğrudan erişimine imkan verilecek.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya Haberleşme ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakla birlikte, Rusya’da hizmet veren tüm internet servis sağlayıcıları, kullanıcıların en az 12 saatlik veri trafiğini kayıt altına almak zorunda kalacak.

FSB tarafından da onay verilen tasarının gerçekleşmesi durumunda, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren, Rusya’nın tüm bölgelerindeki kullanıcıların IP adresleri, telefon numaraları, kullanıcı adları ve sosyal paylaşım siteleri kullanıcılarının mail adresleri FSB tarafından kontrol edilebilecek.

Konuyla ilgili olarak Ria Novosti’ye açıklamada bulunan Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, FSB’nin attığı adımın anayasaya aykırı olmadığını ifade etti.

FSB’nin bu tasarıyla terör hareketleri, halk ve devlet güvenliğini sağlamayı amaçladığı takdirde, korkulacak bir şey olmadığını kaydeden Ozerov, günümüzde cezai durumlarda güvenlik güçlerinin telefon konuşmalarını kayıt altına alma hakkının da bulunduğunu hatırlattı.

Polisin yasal durumlarda kontrol için herhangi bir daireye girebildiğini hatırlatan Ozerov, “İnternet trafiğine erişim teklifi de, bir Know-how durumu değil. Bence FSB benzeri durumlarda internet trafik bilgilerine erişebilmeli.” savunmasında bulundu.
Rusya’da 52,2 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Vatandaşların yüzde 25’i internete mobil araçlardan giriyor.