-Suriye'deki İç Savaşta Son Durum

-Suriye'deki İç Savaşta Son Durum
Suriye Başbakan Yardımcısı, Rus Bakan Lavrov ile önemli bir görüşmede bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ile yaptığı görüşmenin ardından, Suriye'deki krizin askeri yollarla çözülemeyeceğini vurgulayarak, Cenevre mutabakatının hayata geçirilmesi için somut tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Lavrov, başkent Moskova'daki görüşmenin ardından, Suriye krizi ve çözüm sürecinde rol alan tüm taraflara krizin çatışma yoluyla çözülemeyeceğini hatırlatmak istediğini ifade ederek, Moskova yönetiminin, Cenevre'de 30 Haziran 2012'de sağlanan mutabakat çerçevesinde uluslararası Suriye konferansının yapılabilmesi için Suriye yönetimi ve muhaliflerle görüştüğünü belirtti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) dahil, muhalefetin büyük bölümünün diyaloğa yanaşmadığını savunan Lavrov, Moskova yönetiminin, "Koalisyon üzerinde etkisi bulunan ortaklara, bu tutumlarından vazgeçmeleri ve Cenevre mutabakatının gerçekleşmesi için somut tedbirler almaları yönünde çağrı yaptığını" dile getirdi.

Suriye Başbakan Yardımcı Cemil de ülkesindeki krizin ortaya çıkmasından Batı ülkelerini sorumlu tutarak, "Suriye yönetimine yardım eden dost ülkeler olmasaydı durumun daha da kötü olabilirdi" dedi. Son iki yılda Suriye yönetiminin askeri ve siyasi yollarla devirilmeye çalışıldığını ancak başarılı olunamadığını ifade eden Cemil, bütün zorluklara rağmen geleceğe olumlu baktıklarını söyledi. Suriye yönetiminin, Rusya'nın tutumunu önemli bulduklarını kaydeden Cemil, ülkesindeki insani ve maddi kayıpların arttığını kaydetti.

Geçen yıl 30 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen uluslararası Suriye toplantısında, muhalefetin ve Şam yönetiminin ortak rızasına dayalı olarak geçiş yönetiminde yer alacak isimlerin belirlenmesi ve yetkinin bu yönetime devri kararlaştırılmıştı.

 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.