Gazi’de örtülüye Nazi zulmü

Gazi’de örtülüye Nazi zulmü
Danıştay’ın öğrenci yurtları ve Kur’an kurslarına yakacak ve giysi yardımına imkan sağlayan belediye meclisi kararının yürütmesini durdurması ile sarsılan Başkent’te, bir vicdansız uygulama da Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Gazi’de eski yönetimden kalma bazı dekanlar, rektörlük görevine yeniden atanmayan Kadri Yamaç’ı aratmıyor. Onlardan biri de Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Abdullah Sönmez. 1,5 yıllık Dekan Sönmez, Rektör Rıza Ayhan’ın özgürlükçü tavrına rağmen, eski Rektör Yamaç’ın izinde ilerleyerek, skandal bir uygulamaya imza attı. 

KAMERAYLA FOTOĞRAFLARINI ÇEKİYORLAR 
Gazi Merkez kampusu içinde fakülte alanında hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Teknik Eğitim Kursları’na (BELTEK) kayıt yaptırmaya gelen koca koca annelere, ninelere “başı açık fotoğraf” dayatılıyor. Yaş sınırlaması olmayan ve her yaştan ev hanımının katılabildiği kurslara kayıtta görevliler, başörtülü bayanlardan başlarını açmalarını istiyorlar. 

NAZİ KAMPI GİBİ 
Görevliler, koca koca başörtülü kadınlara onur kırıcı bir şekilde “peruk” teklifinde de bulunabiliyorlar. Kayıt yapan görevlilerin her birinin yanı başında birer web kamerası bulunuyor. Sırayla önlerine gelen kursiyer adaylarından kimileri başörtüsünü çıkararak, kimileri de orada bulunan peruklardan takarak fotoğraf çektiriyor. Muhabirlerimiz dün, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde BELTEK kayıtlarının nasıl yapıldığını böyle fotoğrafladı. Fotoğraftaki görevli, kursiyer adayı M.A.’dan başörtüsünü çıkarmasını ya da vereceği peruğu takmasını ve o şekilde web kamerasına poz vermesini istiyor. Bu tavır karşısında şok olan 45 yaşındaki M.A., görevlilere tepki göstererek, kayıttan vazgeçti ve mekanı terk etti.

“BEYNİMDEN VURULMUŞA DÖNDÜM”
İsminin verilmesini istemeyen bir kadın kursiyer adayı da “Ev hanımıyım. Evde sıkıldığım için kursa gelmek istedim. Kayıt için geldiğimde bana ‘Ya başı açık fotoğraf getir ya da şu peruğu tak, fotoğrafını çekelim’ dediler. Beynimden vurulmuşa döndüm. ‘Kızım ben 45 yaşındayım. Bugüne kadar başörtümü hiç çıkarmadım. Şimdi niye çıkarayım’ dedim ama nafile. ‘Emir böyle’ dediler. Baktım olacak gibi değil, eve döndüm. Bu bir rezalettir” dedi.

“REKTÖRÜN HER SÖYLEDİĞİNİ YAPMAK ZORUNDA DEĞİLİZ” 
Makamında görüştüğümüz Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Abdullah Sönmez, skandal uygulamayı “Bizler yasa koyucu değiliz. Uygulayıcıyız. Yasaları uygulamak zorundayız. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin kararı var” sözleriyle savundu. “Şimdi bakın uygulama hocadan hocaya değişiyor. Bir hoca uyguluyor, bir hoca uygulamıyor” şeklindeki sözleriyle de keyfi davrandığını ortaya koyan Dekan, Rektör Rıza Ayhan’ın “Bu uygulamaya son verilecek” demesi halinde bile uygulamadan vazgeçmeyeceğinin sinyalini verdi. Sönmez, “Dekanlar, rektörün her söylediğini yapmak zorunda değildir” dedi. Dekana, yaşları 50’ye varan ev hanımlarından başlarını açmalarının istendiğini hatırlatarak “Vicdanınız rahat mı” diye de sorduk. Dekan Sönmez, uygulamayı savundu ve “Bakın bu iş vicdan micdan işi değil. Herkes yasalara uyacak. Herkes kendine göre talepte bulunursa olmaz. Ne var bunda ki, ne güzel koymuşuz oraya peruğu, fotoğraf da çekiyoruz. Aslında bir sıkıntı yok. Bazıları bu işi kaşımak istiyor” diye konuştu.

GÖZLER REKTÖRDE 
Şimdi gözler yeni Rektör Rıza Ayhan’da. Özgürlükçü tavrı ile bilinen Rıza Ayhan’ın, Dekan Sönmez’in bu skandal uygulaması karşısında nasıl bir tavır sergileyeceği merakla bekleniyor. 
BELTEK kurslarını Büyükşehir Belediyesi düzenliyor. Gazi Teknik Eğitim Fakültesi’ndeki kayıt görevlilerini de belediye temin ediyor. 1999’dan bu yana Gazi Teknik Eğitim Fakültesi bünyesinde BELTEK kursları düzenleniyor. Ancak, önceki Rektör Kadri Yamaç döneminde yani 1,5 yıl önce Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı olarak atanan Abdullah Sönmez’le birlikte yasak başladı. Dekan Sönmez geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da, başörtülü kursiyerlere başı açık fotoğraf şartı getirerek, çoğunluğunu başörtülü ev hanımlarının oluşturduğu kursiyerlere eğitimi zehir ediyor. 

BELTEK: DEKAN İZİN VERMİYOR 
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz BELTEK yetkilileri, kendilerinin böyle bir taleplerinin olmadığını ancak Dekan’ın “kursiyer adaylarına başı açık fotoğraf şartı koşulmaması halinde kursa kabul edilmeyeceklerine” dair emrinin bulunduğunu anlattılar. BELTEK yetkilileri “Kamusal alan gerekçesiyle ‘Böyle olacak’ diyor. Elimizden bir şey gelmiyor, emrine uymak zorundayız” dediler.

HASAN TOSUN/ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.