HSYK Seçimlerine de Yaş Sınırı

HSYK Seçimlerine de Yaş Sınırı
Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için hakim ve savcılara 20 yıl şartı getiren hükümet, şimdi de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde oy kullanacak hakim ve savcılara 15 yıl şartı getirmeye hazırlanıyor.

Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için hakim ve savcılara 20 yıl şartı getiren hükümet, şimdi de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde de oy kullanacak hakim ve savcılara 15 yıl şartı getirmeye hazırlanıyor.

Uygulama ile hakim ve savcıların oy kullanabildiği HSYK adayları için 15 yıllık hakim ve savcı olmaları gerekecek. En çok oy alan 6 kişiden ikisini ise TBMM belirleyecek. Mevcut durumda HSYK üyesi seçilebilmek için birinci sınıf hakim ve savcı olmak yeterli iken getirilmek istenen madde ile HSYK üyeliğine aday olmak için de 15 yıl hakim ve savcılık yapma şartı aranacak. Getirilecek madde ile 12 Eylül referandumunda kabul edilen hakim ve savcıların bu kurullara doğrudan üye seçme uygulaması ise kaldırılacak.

TÜM PARTİLER UZLAŞTI

HSYK’nın yapısının değiştirilmesi konusunda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda tüm partiler uzlaştı. Uzlaşılan maddeye göre HSYK, ‘Hakimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ şeklinde ikiye ayrılacak. Son referandumda kabul edilen hakim ve savcıların bu kurullara doğrudan üye seçme uygulaması ise kaldırılacak. Bunun yerine 11 üyeden oluşması öngörülen Hakimler Kurulu için 2 üyenin, meslekte 15 yıl çalışmış kürsü hâkimlerinin kendi aralarından her üyelik için gösterecekleri üç kat aday arasından TBMM tarafından seçilmesi öngörülüyor.

15 YIL ÇALIŞMA ŞARTI GETİRİLİYOR

Uygulama ile hakim ve savcıların oy kullanabildiği HSYK adayları için 15 yıllık hakim ve savcı olmaları gerekecek. En çok oy alan 6 kişiden ikisini ise TBMM belirleyecek. Mevcut durumda ise HSYK üyesi seçilebilmek için birinci sınıf hakim ve savcı olmak yeterli iken getirilmek istenen madde ile HSYK üyeliğine aday olmak için de 15 yıl hakim ve savcılık yapma şartı aranacak. Oy kullanacaklar hakim ve savcılar için ise bir sınır bulunmuyor. 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşan HSYK’ya hakim ve savcılar doğrudan 10 asıl ve 6 yedek üye seçiyor. Uzlaşma Komisyonu’nda kabul edilen maddeye göre Hakimler Kurulu için ikişer üyenin Yargıtay ve Danıştay’dan, kalan 5 üyenin de TBMM tarafından doğrudan seçilmesi öngörülüyor.

SAVCILAR İÇİN DE GEÇERLİ

7 kişiden oluşması öngörülen Savcılar Kurulu’nun ise birer üyesinin Yargıtay ve Danıştay’dan, ikisinin meslekte 15 yıl çalışmış savcıların kendi aralarından her üyelik için gösterecekleri üç kat aday arasından TBMM tarafından, 2 üyesinin ise TBMM’nin doğrudan seçmesi isteniyor. Kurul üyelerinin görev süresi dört yıl olacak ve süresi biten üye yeniden seçilemeyecek.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum