Önce peşkeş sonra ihale

Önce peşkeş sonra ihale
Yasakçı uygulamaları ile gündemde olan Alper Akınoğlu’nun rektörü olduğu Çukurova Üniversitesi’nde kampus içindeki hizmet binasının akaryakıt istasyonu olarak kiraya verilmesi işleminde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Yasakçı uygulamaları ile gündemde olan Alper Akınoğlu’nun rektörü olduğu Çukurova Üniversitesi’nde kampus içindeki hizmet binasının akaryakıt istasyonu olarak kiraya verilmesi işleminde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Yasakçılığı ile bilinen rektör Akınoğlu’nun kampusta yer alan petrol istasyonunu, hükümetten beklentilerinin ifşa olması ile gündemde olan medya patronu Aydın Doğan’ın sahibi olduğu POAŞ’ın kullanım hakkını alan firmaya ihalesiz verdiği ortaya çıktı. 



İŞTE YOLSUZLUĞUN BELGELERİ...


İHALE DAHA SONRA YAPILMIŞ 
Vakit’in ulaştığı belgeler, ihalenin daha sonra yapıldığını gösteriyor. 05.04.2005 tarihli belgede sözkonusu binanın Teken adlı şirkete kiralandığı görülürken, iki gün sonraya yani 07.04.2005 tarihine ait belgede, ihale için komisyon kurulması çağrısında bulunuluyor. Rektör Akınoğlu, kampustaki “Petrol İstasyonu” ihalesini arkadaşı olduğu iddia edilen isimlerin sahipleri olduğu Teken adlı firmaya vereceğini POAŞ Genel Müdürlüğü’ne de önceden bildirmiş. Rektör Akınoğlu, ihale için komisyon kurulması çağrısından 9 gün önce POAŞ Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği mektupta, ihaleyi Teken’e vereceğini bildiriyor. 

ÖNCE KARAR ALINMIŞ 
ÇÜ Yönetimi’nin 05.04.2005 tarihli kararı şöyle: “Komisyonumuz tarafından yapılan araştırma ve inceleme sonucunda üniversiteye daha sağlıklı ve güvenli hizmet vermesi düşünülen, üniversite ve kamu yararına olacağı saptanan kiralama işlemi ile ilgili olarak söz konusu mekanın Teken Akaryakıt Otomotiv Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne 20.04.2005 tarihi ile 20.04.2008 tarihleri arasında 1 yıllık 120 bin YTL tutarında bedel ile kiralanması gerektiği tespit edilmiştir.”

2 GÜN SONRA İHALE KOMİSYONU KURULMUŞ
05.04.2005 tarihli bu kararla ihaleyi yandaş firmaya veren rektör Akınoğlu, iki gün sonra yani 07.04.2005 tarihinde ihale için “usulen” komisyon kurulması çağrısında bulunuyor: “Petrol İstasyonu’nun 2005 mali yılında kiraya verilmesi amacıyla aşağıda adı ve soyadı yazılı kişilerden oluşan komisyon kurulmasını olurunuza arz ederim.” 

YANDAŞ FİRMAYA VERECEĞİ BELLİYDİ
Rektör Akınoğlu, POAŞ Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği 28.03.2005 tarihli mektupta da şöyle diyor: “Çukurova Üniversitesi kampusu içerisinde bulunan Petrol İstasyonu’nun işletilmesi ile ilgili önceki yazışmalarımız ve intifa haklarınız göz önünde bulundurularak yapılan çalışma sonucunda Petrol Ofisi ile ilişkili ve Çukurova Üniversitesi’ne ödeyeceği kira bedeli açısından Teken Akaryakıt Otomotiv Petrol Ürünleri Ltd. Şti’nin verdiği teklif uygun olduğundan değerlendirilmek üzere tensiplerinize arz ederim.”


HASAN TOSUN / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.