2013 SBS Puanıyla Yerleşemeyen Adaylar Ne Yapacak?

2013 SBS Puanıyla Yerleşemeyen Adaylar Ne Yapacak?
2013 SBS puanıyla yerleşemeyen adaylar, Öğrenciler, çok programlı liseler, imam hatip ve meslek liselerine kayıt yaptırmak için, bölge sınırlaması olmaksızın 10 tercih yapabilecek. SBS Lise Kayıtlarıyla İlgili Detaylar..

SBS sonuçlarının 12 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. Bu tarihten önce MEB tarafından yayımlanacak Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu merakla bekleniyor. Çünkü tercih süreci kuralları ve takvimi orada belirtilen esaslara göre gerçekleştirilecek.

Tercih sürecinde listende bulunması gereken okullar ile ilgili bilgi sahibi olmalı ve gerçekten istediğin okulları tercih listene dahil etmelisin.

Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin 12 tercih hakkı bulunmaktaydı. Bu yıl da bir değişiklik olmazsa 12 okula tercih listende yer vereceksin.

TERCİHTE PUAN DEĞİL YÜZDELİK DİLİM VE BAŞARI SIRASI

Velilerin ve öğrencilerin genellikle düştüğü yanlış, tercih listesini hazırlarken puanı göz önünde bulundurmalarıdır. Puan, yıllara göre değişkenlik gösterebilir. Bu yıl 350 taban puanı ile kapatan bir okul, önümüzdeki yıl 360 taban puanı ile son öğrencisini alabilir. Burada değişmeyen şey ise o okula en son  giren öğrencinin sıralaması ve yüzdelik dilimidir.

SIRALAMA NEDİR?

Öğrencinin OYP’sine (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı) göre Türkiye genelindeki sıralamasıdır.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Sınava giren ve 196 barajını geçen öğrencilerin sayısının, senin sıralamana bölünmesiyle oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken, yüzdelik dilim 0’a yaklaştıkça büyür. Yani yüzdelik dilimi 1 olan bir öğrenci, yüzdelik dilim 3 olan öğrenciden daha ön sırlardadır.

Ayrıca, tercih listende, senden daha yüksek sıralarda öğrenci almış birkaç okula da yer verebilirsin. Okullara birden fazla ön kayıt süreci gerçekleşeceği için, boş kontenjanlardan yararlanabilirsin.

TERCİH LİSTESİNDE NELER OLABİLİR?

•         İstediğin okul türünden seçimler yapabilirsin. Yani aynı anda Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liselerine yer verebilirsin.

•         Okulları, Yüzdelik dilimi küçük olandan, büyük olana göre sıralayabilirsin. Tabii burada okumak istediğin okullar öncelikli olmalı.

•         Tercih listesine, eğer okumak istediğin bir okulsa, kazanman kesin olan bir okul da bulundurmalısın.

•         Eşit puanı ya da yüzdelik dilimi olan okullarda, kontenjanı yüksek olanı üste yazabilirsin.

Öğrenciler tercih listesine göre yerleştirilirken, manuel biri işlem yapılmıyor. Yani MEB bu işlemi sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştiriyor. Ayrıca, birinci sıraya yazdığı okul, öğrencinin en çok istediği okul gibi çalışan bir sistem var. Yani ilk sıraan öğrenciyi yerleştirmeye başlıyor. Eğer şartları uyuşmuyorsa (puanı, Yüzdelik dilimi, sıralaması) diğer tercihlerini kontrol ediyor. Bu yüzden sırlamayı yaparken dikkatli olmakta fayda var.

ÖZELOKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

Özel okullara öğrenci kayıt kabul işlemleri, öğrencinin SBS'de elde ettiği ham puana göre okullar tarafından taban puan ilanı ve ön kayıt-kesin kayıt yoluyla yapılacak. Adayın, özel okullardan birine yerleştirilme işlemlerine dahil edilebilmesi için, Sınıf Seviye Belirleme Sınavı'na katılmış ve sınavının Bakanlıkça geçerli sayılmış olması gerekiyor. Adaylar, puanı tutan birden fazla okula ön kayıt yaptırabilecek. Kesin kayıt yaptırıp ayrılan öğrencilerin yerine, öğrencinin ayrılışı hangi kayıt dönemine denk gelmişse o kayıt dönemi içinde sıralama listesine göre yeni öğrenci kaydı yapılacak. Kesin kayıt yapıldıktan sonra okuldan ayrılan adaylar, daha sonra aynı okula başvuruda bulunamayacaklar.

8. sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alacak özel okulların kayıt takvimi

1. Ön kayıt dönemi: 12-13-14 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt

2. Ön kayıt dönemi: 19-20-21 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt

3. Ön kayıt dönemi: 26-27 Ağustos ön kayıt, 28-29 Ağustos kesin kayıt

Son kayıt dönemi: 2 Eylül'den itibaren...

YERLEŞEMEYEN ADAYLARIN YİNE ŞANSI OLACAK MI?

SBS’ye girme şartı her okul için geçerli değildir. Bunun dışında SBS’ye katılmış yeterli yerleştirme puanı alamamış öğrencinin şansı, kontenjanı boş kalan okullar için devam edecektir. Ek yerleştirme veya yedekten yerleşme denilen bu işlem eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşir. Ancak bu sınırda kalmış, küçük bir farkla ilk yerleştirmede açıkta kalmış adaylar için bir şans olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.