2013 DGS Tercihleri Ne Zaman Bitecek?

2013 DGS Tercihleri Ne Zaman Bitecek?
2013 DGS tercih kılavuzu ve DGS tercih robotu burada. ÖSYM DGS tercih işlemleri başladı. DGS tercih işlemleri 14 Ağustos'ta başladı, 21 Ağustos'a kadar sürecek.

2013 Dikey Geçiş Sınavı tercihleri 14 Ağustos tarihinde başlıyor, 21 Ağustos'a kadar sürecek işlemlerin tercih kılavuzu yayınlandı. Tüm adayların merakla ve sabırsızlıkla beklediği 2013 DGS tercih işlemleri ösym.gov.tr resmi internet adresinden yayınlanan duyuru ve DGS tercih kılavuzu ile DGS adaylarına duyuruldu.  Üniversiteleri iki yıllık bitiren öğrenciler üniversiteyi dört yıllığa tamamlamak için DGS (dikey geçiş sınavı) sınavına girmişlerdi. Adaylar aldıkları dgs puanları ile dört yıllık fakültelere geçiş yapabilirler. 2013-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tercih işlemleri 14-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerle ilgili genel bilgiler ile ilgili tablo ve koşullara aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir. Adayların bu bilgileri dikkatle inceleyip tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Adaylar Tablo-1'den en fazla 30 tercih yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir.

2013 DGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2013-DGS SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI

2012-DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK PUANLAR ve BAŞARI SIRALARI

ÖSYM 2013 Dikey Geçiş Sınavı sorularını ve cevaplarını resmi sitesinden duyurdu. 2013 DGS soru ve cevaplarının bağlantısı http://www.osym.gov.tr/belge/1-19249/2013-dikey-gecis-sinavi-2013-dgssoru-kitapcigi-ile-ceva-.html adresinden açıklandı. ÖSYM 2013 DGS soruları ve cevaplarının çoğaltılması ve yayınlanmasıyla ilgili uyarıda bulundu. İşte ÖSYM'den yapılan o duyuru:
2013 Dikey Geçiş Sınavı (2013-DGS): Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının Yayımlanması
21 Temmuz 2013 tarihinde yapılan 2013 Dikey Geçiş Sınavının (DGS) temel soru kitapçığı ile cevap anahtarına aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir. Adaylara duyurulur.
ÖSYM tarafından her yıl gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı 21 Temmuz Pazar günü yapılmıştı. Dikey Geçiş Sınavı'nın amacı 2 yıllık meslek yüksekokulu ve açık öğretim meslek yüksekokulu mezunlarının yada mezun durumda olanların lisans tamamlanması için kendilerini denediği sınav.
21 Temmuz'da gerçekleşen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 3 saat (180 dakika) süren sınavda 80 soru matematik, 80 soru Türkçe soruldu. DGS 21 Temmuz sınavı için sınava giren adaylar son 13 yılın en zor sınavı olarak adlandırdılar. Türkçe ve Matematik sorularının zorluğundan ve fazlaca vakit harcandığını söyleyen adaylar şimdi soru ve cevapların yayınlanmasını bekliyor.
DGS sorularının açıklanıp açıklanmayacağına dair sorular var. ÖSYM kapsamlı sınavların yani katılımın yüksek olduğu sınavların soru ve cevaplarını açıklayacağını duyurdu. DGS katılımı 100 binin üzerinde olan bir sınav sistemi ve ÖSYM resmi sitesinde DGS bölümünde “Soru-Cevaplar” kısmı açmış bu da soruları açıklayacağının bir kanıtı olarak görüldü. DGS sonuçları geçen yıl 39 gün sonra açıklanmıştı fakat bu yıl ÖSYM'nin tüm sınavları erken açıklamasına güvenilerek sonuçların 5-7 Ağustos gibi açıklamasını bekliyoruz.
DGS PUANLARI DÜŞER Mİ?
DGS uzmanı Caner Bahçeci'nin sınav sonrası değerlendirmesi aşağıdaki gibi oldu: Bir adayın DGS puanı hesaplanırken hangi işlemler yapılır. Bunu birçoğunuz maalesef bilmiyorsunuz. DGS sınavında nasıl bir puan alacağınızın tek belirleyicisi netleriniz ve ÖBP niz değildir. Netleriniz Testlerin Türkiye ortalaması ve standart sapmalarıyla beraber değerlendirilerek standart puanlara dönüştürülür ve sonuçta sizin DGS yerleştirme puanlarınız: Sayısalcı için : Adayın DGS say standartpuanı*3 + Adayın DGS söz standart puanı*0,6 + Adayın ÖBPsi*0,6 EA cı için : Adayın DGS say standartpuanı*1,8 + Adayın DGS söz standart puanı*1,8 + Adayın ÖBPsi*0,6 Sözelci için : Adayın DGS say standartpuanı*0,6 + Adayın DGS söz standart puanı*3 + Adayın ÖBPsi*0,6 şeklinde belirlenir.
Adayın netlerinin standart puana dönüştürülme işleminde Türkiye ortalaması ve testin standart sapması ne kadar küçükse adayın elde edebileceği standart puan o kadar büyük olur.Standart sapma sınavın zorluğundan bağımsız bir veridir. Standart sapmanın küçülmesi sınava giren adayların homojenliğiyle mümkündür. Sınava giren 150 binin üzerindeki adayın homojenitesinin 2012 ile karşılaştırmasını yapacak veri elimizde bulunmadığı için bizim şu an bu sınavla geçen yılla karşılaştırdığımızda ne gibi durumlar ortaya çıkabilirir sadece sınavın zorluğu ve bunun Türkiye ortalamasına etkileri üzerinden yapacağım. 1- matematik testinde 2010 dan beri düşen Türkiye net ortalaması tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşecek gibi gözükmekte. 2010 da 29,5… 2011'de 25… 2012'de 19,5 olan matematik test ortalaması 2013 DGS sonucunda 15 i görürse şaşırmayacağım Türkiye ortalaması düşecek ve matematik testinin standart puanı. yükselecektir (yani aynı sayıdaki matematik neti 2012 ye göre daha büyük puan getirecek) 2- Türkçe testinin Türkiye ortalaması geçen yıl 40 idi( ancak bunda testteki 4 sorunun iptal edilerek her adaya doğru hanesine yazılmış olmasının etkisi de vardı).. bu sene matematiğin bunca zor algılanması bir çok adayın Türkçe testine bakma şansını azalttığı için geçen seneye göre zor algılanmazsa bile Türkçe test ortalamasının 2013 DGS de 33-35 aralığında olacağını tahmin ediyorum. 3- Buradan yapacağım değerlendirme gerekçeleriyle. şöyle olacaktır(ortalamalar dediğim aralıklarda gerçekleşirse) a. Sayısal puan türünde geçen sene bir aday ful say ful sözel ve 80 öbp ye sahipken alabileceği maksimum puan 328,5 iken bu sene bu şekildeki bir adayın alacağı puan 335 lerin üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla geçen yıl alınan en yüksek puan 323 iken(bu adayın ya öbp de eksiği vardı yada testlerden ful yapamamıştı) ve bunu alan say Türkiye birincisiyken bu sene 323 ü almış aday belki 20. belki 50. olabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.