Barolarda Demokrasi Dönemi

Barolarda Demokrasi Dönemi
Adalet Bakanlığı, barolardaki antidemokratik seçim sisteminin değiştirilerek ‘nisbi temsil’ sistemine geçilmesi için düğmeye bastı.

Adalet Bakanlığı, yıllardır eleştirilen baroların antidemokratik seçim sisteminin değiştirilmesi için düğmeye bastı. Tek listeyle girilen ve muhalefete hiçbir şekilde yer verilmeyen seçim sistemi değiştirilerek muhalefetin de temsil edilmesine imkan tanınacak. Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü ve henüz taslak aşamasında bulunan çalışmaya göre, barolar ve Barolar Birliği’nde muhalefetin de temsiline imkân veren nisbi temsil seçim sistemine geçilecek. Nisbi temsilin olmaması halinde 500 ya da bin civarında avukat üyeye ulaşan avukatların baro kurmalarına imkan tanınacak. 

MUHALEFETE SÖZ HAKKI YOK

Her fırsatta hükümete yönelik “çoğunlukçuluk” eleştirisinde bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve birçok baro, muhalefete söz hakkı bile tanımıyor. Tek listeyle girilen ve muhalefete hiçbir şekilde yer
vermeyen seçim sistemi yıllardır eleştiri konusu yapılıyor. Adalet Bakanlığı, avukatlardan gelen yoğun eleştiriler nedeniyle baroların antidemokratik seçim sistemini değiştirmek için çalışma başlattı. 

İSTANBUL, ANKARA VE BAROLAR BİRLİĞİ’NDE YÖNETİM DEĞİŞMİYOR

Baroların antidemokratik seçim sistemi uzun süredir eleştiriliyor. Özellikle İstanbul ve Ankara barolarının seçimlerinde çoğunluğu sağlayan sol gruplar yıllardır baro yönetimini elinde bulunduruyor. Baro seçimlerinde gruplar, kendi listeleriyle seçimlere gidiyor. Çoğunluğu sağlayan grup, baronun tüm yönetim organlarını belirliyor. Ayrıca baro seçimini kazanan avukat grubu, Barolar Birliği delegelerinin tamamını da belirliyor. Azınlıkta kalan avukatlar grubu ise ne baro yönetiminde ne de Barolar Birliği’nde temsil edilmiyor. Milletvekili seçimleriyle kıyaslandığında baroların seçim sistemi daha antidemokratik bulunuyor.

HER GÖRÜŞ, YÖNETİMDE TEMSİL EDİLECEK

Çok sayıda avukatın şikayet ettiği sistemle ilgili Adalet Bakanlığı çalışma yürütüyor. Taslak halindeki çalışma yasalaşırsa, baro yönetiminde nisbi temsil sistemine geçilecek. Baro yönetiminde her grup aldığı oy kadar söz sahibi olacak. Oyların çoğunluğunu alan grup, yönetimde çoğunluğu elde edecek, ancak azınlıkta kalan gruplar da aldıkları oy kadar yönetime üye gönderebilecek. Diğer bir seçenek ise belli bir sayının üzerine baro kurma hakkı tanınması. Bu sayının 500 ya da 1000 olabileceği belirtiliyor. Sözkonusu sistemin kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin seçimlerinde de getirilmesi gündemde.

ABD SİSTEMİ UYGULANACAK

Tasarının yasalaşması halinde ABD ve İngiltere’de uygulandığı gibi İstanbul ve Ankara’da çok sayıda baronun kurulması sözkonusu olacak. Barolar üye sayısına göre Barolar Birliği’ne delege gönderebilecek. 

YENİAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum