Medyatik Kuşatma Böyle Yapılmış

Medyatik Kuşatma Böyle Yapılmış
28 Şubat Süreci’nin medya ayağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bazı gazetecilere gizli toplantılarda talimatlar verildiği, basın kuruluşlarındaki yöneticilerin de bu talimatlara harfiyen uydukları ortaya çıktı.

Erbakan Hükümeti'ni antidemokratik yollarla devirmek üzere kurulan cunta yönetiminin medya ayağını oluşturan isimlere hesap sorulmaya hazırlanılırken, dönemin gazetecilerinin sadece kamuoyuna açık brifinglerle değil, Genelkurmay'ın Ankara'ya çağırıp gizli toplantılarla da kendilerine talimat verdiği, basın kuruluşlarındaki yöneticilerin de bu talimatlara harfiyen uydukları belirlendi.

Refahyol Hükümeti döneminde Başbakanlık Muhabiri olarak görev yapan Taceddin Ural'ın Kayıhan Yayınları'ndan 2008 yılında çıkan "Medyatik Kuşatma" isimli kitabında, medyanın bir darbe ortamı oluşturmak için sergilediği gayretlerden pekçok örneğe yer veriliyor. 

GİZLİ TOPLANTIDA KESİN TALİMAT

Kitabında; Refahyol Hükümeti'nin ekonomide gerçekleştirdiği kimi iyileştirmelerin artması üzerine Sabah, Hürriyet, Milliyet ve Radikal'de "Ekonomide işler yolunda / Ekonomide kış bereketi" gibi haberlerin 1997 yılı başında yer aldığını anlatan Ural, "Bu tür haberler devam ederken bir kulis bilgi ulaştı. Kaynağım; Güneri Ciavoğlu, Yılmaz Özdil, Ergun Babahan, Ertuğrul Özkök, Mehmet Yakup Yılmaz, İsmet Berkan, Tufan Türenç, Uğur Dündar gibi isimlerin topluca ve gizli olarak Genelkurmay'a çağrılıp bir görüşme yapıldığını, daha doğrusu gazetecilere talimat verildiğini aktardı" şeklinde yazdı.

DESTEĞİ BIRAKIN, DÜĞMEYE BASACAĞIZ, İŞLERİ BİTİYOR

Kitaptaki bilgilere göre, üst düzey komutanlar karşılarına topladıkları gazete ve televizyonların yöneticileri ile kimi köşe yazarlarına, "Hükümete yönelik bu tip pozitif haberlerden vazgeçin. Çok yakında düğmeye basacağız. Bu hükümet gidecek" uyarısında bulundu. Medyatik Kuşatma'da bu konuyla ilgili gelişmeler şöyle yer aldı: "Kaynağımın bana aktardıklarını birkaç yerden daha doğrulattım. Gazetem, isimleri tam teyit ettirmedeki zorluğum nedeniyle bunları ayıklayarak, 'Gazete yöneticileri Genelkurmay'da' başlığıyla haberini birinci sayfadan büyütmeden kullandı. Ertesi gün Başbakanlığa gittiğimde sökonusu yöneticilerin gazetelerinden bazı meslektaşlarım yanıma gelerek, 'İyi haber yakalamışsın. Haberin doğru, bizimkiler dün buradaydılar' demişlerdi. Gerçekten de, o haberden sadece bir hafta on gün sonra medyadaki hava hükümet aleyhine döndü, malum haberler sökün etti, ardından da zaten meşhur MGK toplandı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum