Anayasa ‘kapatılır’ diyor

Anayasa ‘kapatılır’ diyor
Madde 69: "Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddi yardım alan siyasi partiler temelli olarak kapatılır."

CHP’nin Alman istihbaratı ve partileri tarafından desteklenen Friedrich Ebert Vakfı’ndan yardım aldığını ortaya koyan haberimiz büyük yankı uyandırırken, hukukçular, AK Parti’ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrasını hatırlattılar. Hukukçular. “Madde açık... Belge var. Deliller yeterli. Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddi yardım almak yasak. O zaman Yalçınkaya dava açmakta tereddüt etmemeli” dediler. 

“GÖREVİNİN GEREĞİNİ YAP YA DA ÇIK SİYASET YAP”
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Genel Başkanı Avukat Necati Ceylan: “Türkiye’de maalesef her şey ideolojik duruşa göre değerlendiriliyor. Yargı, kişi ve kurumlara göre farklı uygulanıyor. RP ve Fazilet Partisi konusunda hemen harekete geçenlerden, Kanaltürk hadisesinin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen hâlâ ses yok. Millet adına karar verdiğini ileri süren bir kurumun başında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalnıçınkaya, 69. madde gereği görevini yapmalı, CHP hakkında inceleme başlatmalı ve harekete geçmeli. Madem kamu adına, millet adına görev yapıyor. O zaman gereğini yapmalı. Yok, yapmıyorsa o zaman emekli olsun, siyasi siyaset yapsın. Vatandaşın özgürlüğe, adalete ve refaha ihtiyacı var.”

“BAŞSAVCI DAVA AÇMAK ZORUNDA”
Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak: “Alman Vakfı’nın CHP’ye fon ayırdığı ile ilgili belge ortada. CHP’ye bir Alman Vakfı’ndan para aktarıldığı iddiası çok büyük bir iddiadır. Eğer doğruysa hem Anayasa’ya göre hem de Siyasi Partiler Yasası’na göre CHP kesin kapatılır. Başkaca hiçbir gerekçeye gerek yoktur. Bunun belgelenmesi kesin kapatma sebebidir. Vakit’te ise bu belge yayınlanmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, CHP’ye para aktarıldığının belgelenmesi halinde dava açmak zorundadır. Başsavcı iddiaları incelemeye almıştır diye düşünüyorum.”

SKANDAL GÖRMEZLİKTEN GELİNEMEZ
Adalet-Der Genel Başkanı Avukat Emre Yurtalan: “Demokrasi gereği parti kapatılmasına karşıyız. Ancak burada büyük bir skandal söz konusu... AK Parti’ye açılan kapatma davasının delillerinin birçoğu malum medyanın ürünüydü ve tekzipliydi. Somut eylem olmadığı gibi Başsavcı’nın hazırladığı iddianamede birçok eksiklik ve yanlışlık göze çarpıyordu. Maalesef dava açıldı, görüşüldü ve AK Parti cezalandırıldı. Şimdi, ortada bir belge var ve Anayasa’nın 69. maddesi açık. Belgeyi Vakit gazetesi yayınladı. Yani delil sanal değil, resmen somut. Vakit gazetesi görevini yaptı, sıra Sayın Başsavcı’da. Anayasa’da 69. maddenin 9. fıkrası, ‘Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddî yardım alan siyasî partiler temelli olarak kapatılır’ diyor. Biz de Sayın Başsavcı ne diyecek merak ediyoruz.”

367’NİN MİMARI KANADOĞLU SESSİZ
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 367 tartışmalarında ve AK Parti’ye açılan davada ‘taraf’ olduğunu ilan ederek millet düşmanlığı yapmaktan çekinmezken, İP hakkında dava açmayan Yalçınkaya hakkında şimdiye kadar hiçbir yorum yapmadı. “CHP’nin Alman Ebert Vakfı’ndan 2005’te 85 bin Avro para yardımı aldığını” hatırlatarak, “CHP’ye kapatma davası açılmalı mıdır, Anayasa bu konuda ne diyor, Yalçınkaya ne yapmalı?” şeklinde yönettiğimiz soruları cevapsız bıraktı. Kanadoğlu, bu konularda hiçbir açıklamasının olmayacağını bildirdi.

ERGENEKONCULARIN PARTİSİ İP’E DOKUNMAMIŞTI
AK Parti’nin temelli kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açan Başsavcı Yalçınkaya’nın, İşçi Partisi’nin; Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan ve ‘silahlı terör örgütü kurmak’, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs’ ve ‘patlayıcı madde bulundurmak, atmak, bu suçlara azmettirmek’ suçundan yargılanan 7 yöneticisi bulunmasına rağmen, uyarıda bile bulunmaması hukukçuların tepkisine yol açmıştı. 
CHP’nin Alman Ebert Vakfı’ndan 2005’te 85 bin Avro para yardımı aldığını gösteren belgeyi ortaya çıkaran Vakit’in haberleri üzerine ise Ergenekon’un avukatlığını yapan Baykal’ın CHP’si hakkında dava açıp açmayacağı merak konusu oldu.

ASLAN DEĞİRMENCİ- HASAN TOSUN/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.