Arınç "Nefret"e Taktı

Arınç "Nefret"e Taktı
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Nefret suçlarına karşı yasal tedbirleri alacağız ve gerekli düzenlemeleri en hızlı şekilde yapacağız. Bu duruşumuz Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajdır" dedi.

 Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da dün başlayan Avrupa Konseyi Medya ve Bilgi Toplumundan Sorumlu Bakanlar 1. Konferansı'nın bugünkü oturumunda "Çevrimiçi Nefret Söylemi" konusunda katılımcı ülkelerden yetkililer konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, burada yaptığı konuşmada, çeşitli hukuki düzenlemelere rağmen nefret söyleminin özellikle internet ve sosyal medyada hızla yayılmasının konunun mevzuattan çok uygulama sorunu olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti.

Tahammülsüzlüğün ve hoşgörüsüzlüğün dışa vurumu olan nefret söylemiyle mücadelede siyasetçiler, kamu ve devlet otoriteleri ile medyanın özel sorumluluk yüklendiğini ifade eden Arınç, bu konudaki hukuki düzenlemelerin de Avrupa Konseyi'ne paralel olarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Birliği'nde sürdürüldüğünü söyledi.

”Demokratikleşme Paketi'nin en önemli başlıklarından biri”

Türkiye'nin, nefret suçlarına karşı ciddi adımlar attığına işaret eden Arınç, “Demokratikleşme Paketi”nin en önemli başlıklarından birinin nefret suçlarına karşı cezaların arttırılması olduğunu vurguladı. 

Arınç, “Hükümet olarak kişinin dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefesi, inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenen nefret suçlarına karşı yasal tedbirleri alacağız ve gerekli düzenlemeleri en hızlı şekilde yapacağız. Bu duruşumuz, Türkiye'nin her türlü nefret suçuna karşı dünyaya verdiği bir mesajdır” dedi.

Avrupa Konseyi'nin nefret söylemiyle ilgili mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla bazı önerileri dile getiren Arınç, Avrupa Konseyi'nin ilgili organlarının eşgüdümünde nefret söyleminin tespit kriterleri ile ilgili çalışmalar yapılması, Avrupa çapında nefret söylemi ile ilgili tüm ülkelerin müfredatları taranarak ders kitaplarının yeniden yazılması, internet ve sosyal medya üzerinden yayılan nefret söylemine karşı yeni medya okur yazarlığının geliştirilmesi, Avrupa kamuoyunda kanaat önderleri, sanatçılar ve sporcuların katılımıyla nefret söylemi karşıtı kampanyalar düzenlenmesi , nefret söylemi kurbanlarının karşılaştıkları durumların raporlaştırılması ve Avrupa çapında nefret söylemi haritası oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü ve Konferans Başkanı Philippe Boillat’ın kapanış konuşması ile bugün sona erecek. Konferans kapsamında hazırlanacak siyasi bildiri ve ilke kararları katılımcı bakanların onayına sunulacak.

Konferansa, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile Avusturya, Estonya, Finlandiya, İtalya, Hollanda, Rusya, İsveç, Sırbistan, Bosna Hersek, Fransa, İrlanda, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, İzlanda, İngiltere’den medyadan sorumlu bakanlarla AGİT, Avrupa Konseyi Medya ve Bilgi Toplumu Yürütme Komitesi, Avrupa Ticari Televizyonlar Derneği, Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU), Avrupa Yayıncılar Derneği (ENPA), Avrupa Topluluk Medyası Forumu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu yetkilileri katılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum