Dershaneler Uçuruma Sürüklüyor

Dershaneler Uçuruma Sürüklüyor
Fethiye'de dershane parasını ödeyemedi diye hapse girince oğlu canına kıyan Emine Sipahi ile kocası, dershanelerin kapatılmasına destek verdi: "Biz yandık, başka Semih'ler ölmesin..."

Dershaneler, birçok ailenin sonunu hazırlarken, büyük meblağlar karşısında dershaneye giden gençler üzerinde de ailelerin baskısına sebeb oluyor.

Baskı karşısında canına kıyan birçok genç olduğu gibi dershane borcunu ödeyemeyen ailelerin hapis cezaları ile cezalandırıldığı da sık sık karşılaşılan durumlar arasında. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin okula dönüştürülmesi projesine, rant kaybetme korkusu ile karşı çıkan bazı kesimler, dershanelerin gerekliliği üzerine nutuk atma yarışına girdiler. Yoksul aile çocuklarının dershane olmadan okumasının mümkün olmadığı yalanının arkasına sığınanlar, dershane borçları yüzünden hapse giren aileleri ve büyük paralar vererek dershanede eğitim alan ama üniversite sınavını kazanamayan gençlerin intihar haberlerinden bihaber görünüyorlar. Eğitim adı altında gençler üzerinden büyük paralar kazanan dershanelerin gençlerin eğitimi üzerinden ticari bir sektör oluşturmaları aileleri son derece zor durumda bırakıyor. Dershane borçları yüzünden dağılan aileleri ve ölümle biten olayları hiç gündeme getirmeyen malum kesimler, sadece dershanelerden elde ettikleri rantı kaybetme korkusuna düştüler. Son birkaç yıl içerisinde dershanelerin sebeb olduğu felaketler ise şu şekilde.

DERSHANE BORCU BİR AİLENİN SONU OLMUŞTU

Muğla’nın Fethiye ilçesinde geçtiğimiz yıl nisan ayında dershane borçlarını ödeyemeyen bir ailenin hayatı tam bir dram ile son bulmuştu.  Söz konusu olay şöyle gerçekleşmişti:  Sipahioğlu Ailesi, 2008 yılında oğulları 18 yaşındaki Soner Semih ve 20 yaşındaki Samet’in üniversite sınavlarına iyi hazırlanması amacıyla Fethiye’deki bir dershane ile 2 bin TL karşılığında anlaştı. Ancak, aralıklarla iş bulup şoförlük yapan baba Mustafa Sipahioğlu ile eşi Emine Sipahioğlu bir türlü borçlarını ödeyecek parayı denkleştiremediler. Dershane yetkilileri aradan geçen süre içinde alacaklarını tahsil edemeyince Sipahioğlu ailesini icraya verdi. Anne Emine Sipahioğlu, İcra Müdürlüğü’ne giderek mal beyanında bulundu ve parayı taksitle ödeyeceğine dair taahhütname imzaladı. Ancak aile icra ve avukat masraflarıyla birlikte 5 bin 250 TL’ye ulaşan borcu ödeyemedi. Bu sırada taahhütnameyi yerine getirmediği için mahkemeye çıkarılan Emine Sipahioğlu 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve Muğla Cezaevi’ne gönderildi. Eşinin cezaevine girmesinden sonra para bulma arayışlarını yoğunlaştıran Mustafa Sipahioğlu, Fethiye’nin Gölyeri Mevkii’nde bulunan evlerini satışa çıkardı fakat eve alıcı çıkmadı. Sipahioğlu ailesinin evlerinde annenin cezaevinde olması, dershane yetkililerinin de borçları tahsil etmek için sıkıştırmaları nedeniyle huzur kaçarken evin küçük oğlu Soner Semih Sipahioğlu bu durumdan çok etkilendi ve hayatına son verdi. Sipahioğlu, “Bu duruma daha fazla dayanamayacağım. Beni affedin” şeklinde son da bir not bırakmıştı.

ANNE, DERSHANE BORCU YÜZÜNDEN HAPSE GİRDİ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşanan olayın bir benzeri de Antalya’da yaşanmıştı. Antalya’da, üniversite sınavına hazırlanan kızının dershane taksitini ödeyemeyen Yıldız Yıldız, mal beyanında bulunmadığı için tutuklanmıştı. Türkiye’de dershane gerçeği dedirten olay şöyle meydana geldi: Yıldız Yıldız, kızı Yağmur’u 2006 yılında bir dershaneye kayıt ettirdi. Yıldız kayıtta, dershane ücreti olan 1800 TL’yi ödemek için senet imzaladı. Taksitlerin büyük bir bölümünü ödeyen Yıldız Yıldız, eşi kansere yakalanıp çalışamayınca kalan 700 TL’yi ödeyemedi. Bu sırada Yağmur Yıldız, sınava girip Marmara Üniversitesi’ni kazandı. İstanbul’a giden kızının dershane ücretini ödeyemeyen Yıldız’ın evine icra geldi, ardından da mal beyanında bulunmadığı için polis tarafından gözaltına alındı. Sorgulanan ve geceyi nezarethanede geçiren Yıldız, ertesi gün ise tutuklandı. Cezaevine götürülen genç kadının son sözü ise yürekleri dağlamıştı: “Kızım okusun da ben gerekirse yıllarca cezaevinde yatarım”.

DERSHANEDE FUHUŞ PARTİSİ YAPILMIŞTI

Samsun’da 2011 yılında özel bir dershanede çalışan 27 yaşındaki S.K. ve iki akrabasının, para karşılığı anlaştıkları 3 kadınla dershanedeki fuhuş partisi, ‘hırsız var’ ihbarı üzerine karakolda bittiği haberleri de basında yer almıştı. İlkadım İlçesi 19 Mayıs Mahallesi İnce Sokak üzerindeki dershanede çalışan S.K., akrabaları 28 yaşındaki A.K. ve 24 yaşındaki M.K. ile birlikte önce gazinoya giderek eğlenmiş, Gecenin ilerleyen saatlerinde gazinoda bulunan Arife M. (30), Nona T. (35) ve Khatuna C. (47) ile 100’er TL karşılığında cinsel ilişkiye girmek için anlaşan 3 kafadar, bir taksiye binerek S.K.’nın çalıştığı dershaneye gelmişlerdi. Bu sırada dershaneye birilerinin girdiğini gören çevredeki vatandaşlar polisi arayıp, ‘dershaneye hırsız girdi’ diye ihbar etmiş, hırsızlık ihbarı üzerine fuhuşçular yakalanmışlardı.

DERSHANELERİN RANT SAVAŞI BACAĞINA MAL OLMUŞTU

Dershanelerin rant savaşı, 2007 yılında bir genç kızın da bacağını kaybetmesine neden olmuştu. Avcılar’da 8 Eylül günü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi girişi önünde, Kampüs Açıköğretim Dershanesi’nin afişlerini yapıştıran bir grup ile Ümit Açıköğretim Dershanesi’nin çalışanları arasında kavga çıkmıştı. Üniversite güvenlik görevlileri tarafından ayrılan gençlerden Ümit Dershanesi çalışanları yaya olarak uzaklaştı. Kampüs Dershanesi çalışanları Savaş Velioğlu, Ali İhsan Terzi ve günlük 20 YTL karşılığında broşür dağıtan Deniz Toprak da (27) yol kenarında beklemeye başladılar. Bu sırada Ümit Dershanesi sahibi Ümit Kalko’nun kullandığı otomobilin üzerlerine doğru geldiğini fark eden Velioğlu ile Terzi kendilerini yan tarafa atarken, Deniz Toprak duvarla otomobil arasında sıkışarak ağır yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan ve kemikleri yüzde 95 oranında kırılan tarih öğretmenliği mezunu Toprak’ın sol bacağı ise kesilmişti.

DERSHANE PARASI SIKINTISI CANINA KIYMASINA SEBEB OLDU

Adana’da üniversiteye giriş sınavında başarısız olma korkusunu üzerinden atamayan 21 yaşındaki Tuğba Kuyucu’nun başına gelenler de dershanelerin aileleri ne kadar zor duruma soktuğunun ispatı. Levent Mahallesi’nde oturan Tuğba Kuyucu, 3 kez denemesine rağmen kazanamadığı üniversiteye giriş sınavına son kez hazırlanmaya başlamış ve babası Kemal Kuyucu’nun ‘Kızım bu sene son olsun, artık dershaneye verecek param yok. Kazandın kazandın, kazanamazsan bir daha da sınava girmene izin vermem” demesi üzerine strese girerek akşam saatlerinde canına kıymıştı. Baba Kemal Kuyucu, kızının odasına girdiğinde Tuğba’yı elektrik kablosuyla asılı halde bulmuştu.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum