2014 MEB Ortak Sınav Sonuçları

2014 MEB Ortak Sınav Sonuçları
8.sınıf Ortak sınavı 28 kasım ve 29 kasım 2013 günlerinde yapıldı. Öğrencilerin merakla beklediği ortak sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sınavdan çıkan öğrenciler SBS 'ye göre TEOG sınavının daha kolay olduğunu belirttiler. Sınav aralarının uzun olması ile psikolojik olarak öğrenciler soruları daha rahat cevapladı.

8.sınıf ortak sınav soruları cevapları yayınlandıktan sonra öğrenciler az çok tahmini kaç puan alacaklarını tahmin etmektedirler. Fakat resmi sonuçları açıklanmadanda kimsenin içi rahat etmeyecektir. Haber3 olarak 8.sınıf ortak sınav sonuçları açıklanma tarihini araştırdık. Fakat MEB 'in bildirisine göre 8.sınıf ortak sınav sonuçları Ocak 2014 'de açıklanacak ibaresi bulunmaktadır.

Merkezi Sistem Ortak Sınavları'nın ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerine bugün uygulandı. Saat 09.00’da başlayan ikinci oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü.

Bugün gerçekleştirilen ikinci oturumlarda öğrencilere fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi. Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecek. Hem yılsonu başarı puanına hem de MESOS (Merkezi Sistem Ortak Sınavları) toplam puanına etki edecek olan Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın I. Dönem oturumlarının sonuçları Ocak 2014’te açıklanacak. Yerleştirme puanına yılsonu başarı puanı yüzde 30, MESOS puanı yüzde 70 oranında etki edecek. Yerleştirme puanıyla öğrenciler istedikleri liseleri tercih edebilecekler. II. Dönem yapılacak olan Merkezi Sistem Ortak Sınavları da bu puanlamada önemli rol oynayacak. İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavları ise 28-29 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek ve sonuçları Haziran 2014’te açıklanacak.

Sınavın geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki soru tiplerine paralel hazırlandığını ifade eden Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, “Fen ve teknoloji sınavında 1. ünitenin toplam ders saati 20 (29 kazanım), 2. ünitenin sınava kadarki toplam ders saati ise 5 (11 kazanım) olmasına rağmen soru sayıları ders saatine orantılı olarak dağıtılmamış. 1. üniteden 9 soru, 2. üniteden ise 11 soru sorulmuş. Ders saati ve kazanım sayısına dikkat edildiğinde 1. üniteden 14, 2. üniteden 6 soru sorulması beklenmekteydi. 1. ünite sorularında öğrenciler zorlandı. Özellikle A kitapçığı 6, 8 ve 9. sorular tartışmaya açık. Ayrıca 3. soruda verilen 'Orak hücreli anemi hastalığının X kromozomu üzerindeki çekinik genlerle aktarılan bir hastalık olduğu bilinmektedir' bilgisi bilimsel bir hata olarak tespit edildi. 2. ünite sorularından A kitapçığı 20. soru ayırt edici olmuş. Diğer sorularda öğrenciler zorlanmadı. Bu bölümde kazanım sayısının az olması nedeniyle aynı kazanım birkaç soruda sorgulanmış. Bu durum ölçme değerlendirme açısından sorun kabul edilebilir” dedi.

İnkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlandığını söyleyen Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya ise, “Sınavda 'Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler' ünitesinden ağırlıklı olarak soru sorulmuş. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavları’nda kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış. Paragraf yorumlama, kavram-madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Sorular genel olarak kolay düzeyde. Ancak 2-3 soru öğrencileri zorlayan tarzda” diye konuştu.

Ders kitaplarındaki konular, konuların kelimeleri ve kalıpların aynen sınavda sorulduğunu söyleyen Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı Nesrin Girgin ise, “İngilizce testi MEB’in 13 Eylül 2013 tarihli yayın ve 3 Ekim 2013 tarihli güncellemesinde belirttiği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmış. Müfredat dışına çıkılmamış. Daha çok öğrencinin okuduğunu anlama becerisi test edilmiş, gramer bilgisi ölçülmemiş. Sorularda görsel kullanılmamış. Paragraf soruları sınavın yüzde 30’unu oluşturmakta. Diyalog tamamlama soruları ağırlıklı. İngilizce testi ders kitabındaki konulara hakim olan öğrenci için zor bir sınav olmamakla birlikte çok kolay denilebilecek bir sınav da değil. Öğrencilerin kelime bilgisine, kalıplara hakim olması gerekmekte” şeklinde konuştu.

Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Merkezi Sistem Ortak Sınavları'nın birinci dönem son oturumunu tamamlayan öğrenciler rahat bir nefes aldılar. Bu sınavlar liselere yerleştirme puanında etkili olan; yılsonu başarı puanını ve MESOS puanını etkileyecek. Öğrenciler yerleştirme puanında sadece bu sınavların etkili olduğunu düşünmemeli, aynı enerji ve hazırlıkla tüm yazılılarını dikkate almalı. Dolayısıyla gerek bu dönemin son yazılılarına gerekse ikinci dönemin yazılılarına hazırlanmalılar. Ailelere yine burada büyük görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri bu sınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler” ifadelerini kullandı.

Merkezi Sistem Ortak Sınavları ikinci oturumlarına giren ve soruların tümünü doğru cevapladığını düşünen 8. sınıf öğrencisi Ekin Deniz Sarıbaş, “Genel olarak sınavlar, sorular, müfredata uygun ve hazırlandığım tarzdaydı. Fen ve teknoloji dersinden de ‘Kutuptaki Hayvanların Uyumu’ ile ilgili olan soru alışılagelmişin dışındaydı. Bu sorunun çelişkili olduğunu düşünüyorum. İnkılap tarihi ve İngilizce sınavlarının soruları da hazırlık sürecindeki çalışmalarıma uygun olduğu için zorlanmadım. Sınavlara hazırlık sürecim devam etmekte, ikinci dönem sınavlarımın da başarılı geçmesini umuyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.