Kod Adı: Bozkurt

Kod Adı: Bozkurt
Cüneyt Öztürk, Kıbrıs’ta Türkler’in var oluş mücadelesinde büyük rol oynayan dönemin yarbayı Kenan Çoygun’un kahramanlıklarla dolu hayatını kaleme aldı. Öztürk, “Çoygun olmasaydı bugün Kıbrıs’ta bir Türk varlığından söz etmek mümkün olmayacaktı” dedi.

Yazar Cüneyt Öztürk, Kıbrıs Türkleri’ni Rumlar’a karşı örgütlemek üzere kurulan Türk Muakavemet Teşkilatı’nın (TMT) önemli isimlerinden emekli Tuğgeneral Kenan Çoygun’un hayat hikayesini kaleme aldı. Rum işgaline karşı Kıbrıs’ta yürütülen mücadeleyi anlatan Kod Adı Bozkurt isimli kitapta, TMT’ye bayraktarlık yapan dönemin yarbayı Çoygun’un kahramanlıkları ve o günlere dair gizli kalan pek çok olay anlatılıyor.

KAHRAMANLIĞI BÜYÜK

Cüneyt Öztürk, biyografi romanın konusunun 1962-1973 yılları arasında geçtiğini belirtiyor. Çoygun Paşa’nın adını 2005’teki vefatının ardından duyduğunu belirten Öztürk, hakkında anlatılanlardan etkilenerek araştırmaya giriştiğini kaydetti. Öztürk, 25 günde 3. baskısını yapan kitabın kahramanıyla ilgili şunları söyledi: “Çoygun bu yıllarda gizli bir görevle 5 yıl süre boyunca Kıbrıs’ta bulunuyor. Çoygun olmasaydı bugün Kıbrıs’ta bir Türk varlığından söz etmek mümkün olmayacaktı. Direnişe gösterdiği kahramanlık büyük” ifadelerini kullandı.

SİVİL DİRENİŞ İÇİN STK

Öztürk, kitabında Seferberlik Tetkik Kurulu’nun (STK) kuruluşuna ilişkin de bilgiler veriyor. STK’nın 1952 yılına dayandığını kaydeden Öztürk, Adnan Menderes’in talimatıyla kurulduğunu anlatıyor. TMT görevinin 1958’de STK’ya verildiğini ifade eden Öztürk şöyle konuştu: “NATO, Sovyet işgaline karşı sivil halkı direnişe örgütlemek amacıyla bir yapı olmasını istiyor.

İtalya’daki Gladio gibi. Bu maksatla Seferberlik Tetkik Kurulu’nu kurdurtuyor. Kuruluş talimatının arkasında Adnan Menderes’in imzası var. Onun talimatıyla kuruluyor. Dolayısıyla meşru, sivil bir yapı. Gladio ise, İtalyan hükümetinden habersiz, Sovyet yanlısı bir hükümet kurulduğunda onu darbeyle devirmek üzere kuruluyor. Ama Türkiye’deki tamamen sivil hükümetin talimatıyla kuruluyor.”

Çoygun’un asıl işi Kıbrıs’taki mücadele

27 Mayıs darbesi sonrası Seferberlik Tetkik Kurulu’nun bütün ödeneklerinin kısıldığını ve tasfiyelerin yaşandığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti: “Bunun üzerine Binbaşı İsmail Tansu, Albay Alparslan Türkeş’e gidiyor ‘Bu tip işler yapıyoruz desteğiniz lazım’ diyor. Türkeş inanamıyor çünkü bu olanların hiçbirisinden haberi yok. Türkeş, bizzat Dışişleri Bakanı’nı arıyor, ‘Seferberlik Kurulu ne isterse yapılacak. Altın da kaçırsalar izin vereceksiniz’ diyor. Çok kısa bir süre sonra Türkeş ve 14 arkadaşı tasfiye ediliyor. Onların tasfiyesinden sonra kurul tamamen rafa kalkıyor, ikinci plana itiliyor. 1962’ye kadar Çoygun’un adaya gidişi 1962’den sonraya tekabül ediyor. Çoygun’un asıl işi TMT ve Kıbrıs da sürdürülen mücadele.”

Denktaş’a hitaben: Kod adım Bozkurt’tur

Kıbrıs’ta Rum EOKA’ya karşı direnişi örgütlemekle görevlendirilen Çoygun’un merhum Rauf Denktaş’la arasında geçen bir diyalog kitapta şöyle yer alıyor:

Çoygun: Kullanacağım isim Kemal Coşkun’dur. Bütün kayıtlar Kemal Coşkun olarak düzenlenmiştir. Halk beni İdari Ataşe Kemal Coşkun olarak tanıyacaktır. Kıbrıs’a atandığımda rütbem yarbaydı. Ancak buradaki unvanım, Bayraktar’dır. TMT’nin sevk ve idaresi görev ve sorumluluk alanımdadır. Bu görevin ifasında kod adım kullanılacaktır. Kod adım Bozkurt’tur.Denktaş: Çok memnun oldum Kemal Bey. Allah yardımcınız olsun. İnşallah gelişiniz Türklük için hayırlara vesile olacaktır.

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum