Ebert karanlık bir vakıf

Ebert karanlık bir vakıf
2002'de faili meçhul bir cinayete kurban giden tarihçi yazar Necip Hablemitoğlu, "Alman vakıfları ve Bergama Dosyası" adlı kitabında Ebert-CHP ilişkisine ve vakfın Türk düşmanlığına dikkat çekiyor.

Vakit’in Alman Ebert Vakfı’nın CHP’ye para yardımı yaptığını gösteren belgeli haberini destekleyen tespitler ortaya çıktı. Aralık 2002’de “faili meçhul” bir cinayete kurban giden tarihçi yazar Necip Hablemitoğlu, Alman vakıflarının Türkiye ile neden yakından ilgilendiğini anlattığı kitabında şu tespitte bulunuyor: “Ebert Vakfı, Türkiye’deki siyasi partiler içinde en çok CHP ile ilişki içindedir.”

ALMAN VAKIFLARININ TÜRKİYE PLANLARI
CHP’li yöneticilerin Alman vakıfları ile ilişkilerinin bulunmadığını söylemesine karşın, Necip Hablemitoğlu’nun 2001’de basılan “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” kitabı tam aksi yönde kanıtlar içeriyor. Sözkonusu kitapta Alman vakıflarının Türkiye’deki faaliyetlerini, yapısını ve bağlantıları mercek altına alan Necip Hablemitoğlu, bu vakıfları Bergama’da altın madeni işletilmesinin önüne geçmeye iten nedenleri inceliyor. Türkiye’de kurulu bulunan Alman vakıflarıyla işbirliği yapan partilerle aydınların tutumunu eleştiren Hablemitoğlu, bu kişilerin eylemlerinin ne tür amaçlara hizmet ettiğini gözler önüne seriyor.

ALMAN VAKIFLARININ CHP AŞKI
Failleri hâlâ belirlenemeyen bir cinayette hayatını kaybeden Necip Hablemitoğlu, şimdiye kadar birçok baskısı yapılan “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” kitabında Ebert Vakfı ile CHP’nin yakın işbirliği içinde olduğunu yazıyor. Hablemitoğlu, yeniden gündemde olan Ebert Vakfı-CHP yakınlığıyla ilgili olarak şu çarpıcı tespitte bulunuyor: “Ebert Vakfı, Türkiye’deki siyasi partiler içinde en çok CHP ile ilişki içindedir.” Ebert Vakfı’nın Türkiye’deki bilinmeyen faaliyetlerinin, istihbarat niteliğinin ağır bastığını vurgulayan Necip Hablemitoğlu, şu çarpıcı görüşmeyi anlatıyor: “Bu vakfın bilinmeyen faaliyetleri bilinenlerin çok çok üzerindedir. Örneğin, 24 Haziran 2001’de, Türkiye’ye gelen Almanya Adalet Bakanı Herta Daubler-Gmelin ile ‘özel’ Türk vatandaşı arasındaki ‘özel enformasyon’ görüşmesini, Friedrich Ebert Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Hans Schumacher organize etmiştir. TÜSES Genel Sekreteri ve CHP Beşiktaş İlçe Örgütü üyesi Nilüfer Mete’nin de aralarında bulunduğu kişiler ile Alman Bakan’ın görüşmesi Alman Konsolosluğu’na ait Tarabya’daki Konukevi’nde gerçekleşmiştir.”

CHP, EBERT VAKFI’NA KATKILARINDAN DOLAYI PLAKET VERMİŞ
Hablemitoğlu, kitabının 192. sayfasındaki 45 numaralı dipnotta ise CHP ile Ebert Vakfı arasındaki ilişkinin karşılıklı masabaşı görüşmelerden ibaret olmadığını şöyle anlatıyor: “CHP yönetiminde bulunan kişilerce kurulan vakıfların da Friedrich Ebert gibi Alman vakıflarıyla eğitim programları düzenledikleri görülüyor. CHP gençliğinin sosyal demokrasi eğitiminin sonunda, Ebert Vakfı’na katkıları nedeniyle Ekim 2006’da bir de plaket veriliyor. Aralık 2000’de CHP’nin Alman Sosyal Demokratlarıyla birlikte bir dostluk derneği kurma girişimlerinin Bakanlar Kurulu’nun onayından geçmediği gazetelerde yer alıyor.” 


İBRAHİM ACAR/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.