Emzik kullanımı için uyarı

Emzik kullanımı için uyarı
Yrd. Doç. Dr. Ebru Küçükyılmaz, emziğin uzun süreli kullanımının, ağız-diş yapılarında kalıcı zararlara ve konuşma bozukluklarına neden olabildiğini, emzik kullanımının iki yaşında kadar bırakılmasının önemli olduğunu açıkladı.

Emziklerin kullanım şekline bağlı olarak ağız ve dişler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini aktaran İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, bu alışkanlığın üst dişlerin öne, alt dişlerin içeriye doğru konumlanmasına, damak yapısında daralmaya, alt ve üst çeneler arasında kapanış bozukluklarına dolayısıyla konuşma bozukluklarına ve estetik problemlere neden olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, “Emzik, bebeğin huzursuz olduğu durumlarda ya da yalnızca uykusunda verilmelidir. Uzun süreli emzik kullanan çocuklarda parmak- dil emme ve hatalı yutkunma gibi yanlış alışkanlıklar da görülebilmektedir. Diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde öncelikle bu alışkanlığın terk edilmesi gerekmektedir” dedi.

Emziğin, anne sütünü yeterince alamayan, mamayla beslenen, parmaklarını ya da giysilerini sürekli emmek isteyen, uyku sorunu yaşayan, huzursuz bebeklerde kullanılması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, şunları kaydetti:

"Çocuğun anne sütünü emmesini engellememek için emziğin 1. aydan sonra kullanılması önerilir. Emzik genelde uykuya dalmak üzere olan bebeğe verilmeli, uykuya daldıktan sonra ağzından çıkartılmalıdır. Ayrıca, emziklerin temizlenmesine özen gösterilmelidir. Ebeveynler ya da bebeğin bakımından sorumlu kişiler, emziği temizlemek için asla kendi ağızlarına alıp daha sonra bebeğe vermemelidirler. Çünkü bu durum bebeğe çürük yapıcı mikroorganizmalar dahil birçok mikroorganizmanın bulaşmasına neden olabilir.”

“SİLİKON YA DA KAUÇUKTAN YAPILMIŞ EMZİK KULLANIN”
Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, yıpranmış ve yarıklar oluşmuş eski emziklerin kullanılmaması, emziklerde "Bisphenol A" gibi zararlı maddelerin bulunmadığından emin olunması ve silikon ya da kauçuktan yapılmış emzik kullanımının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, “0-6 aylık bebeklere anne memesine benzer olduklarından damaksız emzikler, 6 ay üzerindeki bebeklere ise damak gelişimini bozmayacak anatomik başlıklı emzikler verilebilir. Dudak kenarlarını, çeneyi ve ağız içerisini tahriş eden emziklerin kullanımından kaçınılmalıdır” tavsiyelerinde bulundu.

Yrd. Doç. Dr Küçükyılmaz, alışkanlığın devam etmesini önlemek ve oluşan bozuklukların düzeltebilmek için 'alışkanlık kırıcı apareyler' ile ortodontik tedavi uygulandığını, emziğin 2 yaş civarında bırakılmasıyla dişlerde oluşan bozuklukların büyük kısmının kendiliğinden düzelebilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.