Çin Zulmünden Kaçan Uygurlulara Kırgız Ateşi

Çin Zulmünden Kaçan Uygurlulara Kırgız Ateşi
Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Er, Çin zulmünden kaçarak Kırgızistan’a sığınmak isteyen 40 Uygur Türkü’ne Kırgız polislerince ateş açıldığını, 12 Uygur’un katledildiğini açıkladı.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Abdulehed Er, yaptığı açıklamada olayı şöyle anlattı: “23 Ocak Perşembe günü yaklaşık 40 kişilik bir grup Uygur Türkü, Doğu Türkistan'ın Aksu şehrinde Çin’in son günlerde gittikçe artan zulüm ve baskılarına dayanamayıp komşu kardeş ülke Kırgızistan'a sığınmak için sınırı geçtikten sonra, Kırgızistan sınır muhafızları ile karşılaşmıştır. Kırgız polislerinin ateşlerine maruz kalan Uygurlardan 12 kişi vurularak şehit edilmiştir.

Kırgız güvenlik güçleri bu konuda işin aslını çarpıtarak ölenler ‘bölücü Uygurlardı,  karşılık gösterdiler ve bizde  öldürüp naaşlarını Çin'e iade ettik’ diye basın açıklaması yaptı.

Oysa Kırgızistan subayları Uygurların yanlarından Kur’an, tespih ve seccade gibi Müslümanlara ait eşyalar çektiğini basın ile paylaştı. Anlaşılan onlar kötü insanlar değildi, sadece Çin baskı altında kalan ve can güvenliği için Kırgızistan’a hicret eden Müslümanlar idi.

Onarın ellerinde hiçbir silah yoktu, ilk önce iki arkadaşını öldüren Kırgızistan vatandaşı olan Rus avcının elinden alan bir tane av tüfeği vardı. Kırgızistan askeri güçleri onları öldürmeden teslim edebilirdi.

BU NASIL İNSANLIK?

Maalesef onları teslim olmaya ikna etmeden ağır silahlar ile rastgele ateş açarak hepsini öldürdü. Bu nasıl insanlık? Bu nasıl kardeşlik? İnsanlar can güvenliği için senden yardım istiyor, sana sığınmaya çalışıyor ama sen onlara ateş açarak karşılık veriyorsun ve öldürüyorsun! Bir tarafta Çin zulmü öbür tarafta dili, dini, kültürü aynı olan ve tarihi bağı olan kan kardeşleri tarafından zülüm öğürüyorlar. Çin Çinliğini yapar, zülüm eder, baskı yapar ama kendi kardeşimiz olan Kırgızların bunu yapmasını anlamakta zorluk çekiyoruz.

Çin ile sınır komşusu olan Kırgızistan ve diğer Türki devletler kendine dost ve kardeş olarak bilen Müslüman Doğu Türkistan insanına karşı daha öncede bu şekilde ihanetler etmiş bir çok Uygur sığınmacıyı Çin’e teslim etmişti. Kırgızistan’ın bu yaptıkları hiçbir şekilde kabul edilmez, Kırgızistan suç işliyor, Birleşmiş milletler ve uluslararası mülteciler yasasını çiğniyor, biz Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma derneği olarak Kırgızistan’a kınıyoruz. Bu yaptıkları dolay tüm Uygurlardan af dilemeye davet ediyoruz, bundan sonrada bu şekilde Çin baskıdan kaçarak Kırgızistan’a sığınmak isteyen Uygurları Çin’e teslim etmeden sığınma statü vermesini istiyoruz, Kırgızistan’a sığınan Uygurların can ve mal güvenliğin güvence altına alınmasını talep ediyoruz. Buradan Türkiye Hükümetine de sesleniyoruz. Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetler Şangay beşlisi adı altında toplanarak Uygurlara karşı Çin ile yalaklık yapıyorlar ve Çinin Uygurları baskı altında tutabilmesi için yardım ediyorlar, Filistin, Suriye, Mısır gibi Orta Doğudaki mazlumların sesi olan, onlara sahip çıkan Türkiye hükümeti asli kardeşleri olan orta Asya, Türkistan’daki kan kardeş ve din kardeşlerin mesellerini çözmek için girişimde Bulunmasını, Doğu Türkistanlı kardeşlerine sahip çıkmasını talep ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum