Paralel Yapı Böyle Ele Geçirdi

Paralel Yapı Böyle Ele Geçirdi
Paralel yapının emniyet yönetimini ele geçirmek için kurduğu kumpas, dava dosyalarında ortaya çıktı. Hayali senaryolar ve isimsiz mektuplarla tuzak kurulan bir Emniyet Müdürü ve 3 Emniyet Genel Müdür Yardımcısını koltuğundan etti

17 Aralık darbesiyle deşifre olan paralel yapının Emniyet’teki kritik daire başkanlıklarını ele geçirmek için nasıl kumpas kurduğu dava dosyalarında ortaya çıktı. Hayali senaryolar ve isimsiz mektuplarla tuzak kuran paralel güç aynı anda 3 Emniyet Genel Müdür Yardımcısını koltuğundan ederek yerlerine istedikleri isimleri atadı. Dönemin Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı bedel ödemeye devam ederken, itibarsızlaştırma kampanyalarıyla bir anda merkeze alınan Emniyet Genel Müdür yardımcıları Emin Aslan ,Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü, Orhan Özdemir ve Sabri Uzun yargının kumpası görmesini bekliyor.

Operasyon 2009’da başladı

Paralel yapının hedefinde yer alan Emniyet’teki alan temizliği 2009’da başladı. Kaçakçılık ve Organize, İstihbarat, Personel, Eğitim gibi Emniyet’in en kritik dairelerine paralel girişler  hileli torbalarla çekilen kuralarla yapıldı. Önemli daire başkanlıklarında görev yapan isimleri değiştirmek için ise art arda kumpaslar kuruldu. İsimsiz ihbar mektupları, gizli kamera kayıtlarıyla tezgahlanan senaryolar medyaya haber olarak servis edildi. Karalama kampanyasının ardından üretilen haberler yargıya delil olarak taşındı. Düzmece yargılamalardan birinin hikayesi şöyle; 

İsimsiz ihbar mektupları

2009 yılı ortalarında Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü hakkında birtakım iddiaların yer verildiği isimsiz bir mektup Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri ve Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İzmir Valiliğine gönderildi. Mektupta dolandırıcılık yaptığı belirtilen İrfan Erbarıştıran isimli bir polis muhbirinin Emniyet Genel Müdür Yarımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü ile yakınlıklarına dikkat çekildi.

Müfettişler hata bulamadı 

Muhbir Erbarıştıran’ın iddiaları üzerine görevlendirilen iki müfettişin ihbar mektubunda yer alan iddiaların gerçek olmadığı tespi etti ve raporları da dava dosyasına girdi. Ancak İzmir Valiliğine gönderilen ihbar mektubu Özel Yetkili C.Savcısı Fatih Genç’e verilerek her iki genel müdür yardımcısı hakkında iletişim tespit kararı olmadan muhbir Erbarıştıran üzerinden dinleme yapılarak dosyaya kondu.

Muhbir, Garipoğlu’nu izledi

Özel Yetkili Savcılığın hazırladığı dosyada daha sonra kurgu olduğu ortaya çıkan pek çok iddialar yer aldı. Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu’nun izini sürmek için Asayış Daire Başkanlığınca görevlendirilen Erbarıştıranın bu süreçte yaptığı harcamalar, ve telefon kayıtları çarpıtılarak medyaya servis edildi.

14 heyet 3 hakim değişti

İzmir’deki Özel Yetkili Mahkeme tarafından yürütülen soruşturma dosyası ancak 4  yılda karara bağlanabildi. 14 duruşmalı yargılamanın 11 duruşmasında heyet değişikliği oldu. 3 mahkeme başkanı ve 4 savcı değişti  ve medyada 10 yıl hapis istemli yargılama haberleri manşet yaptırılan Uzunkaya ile Gülcü “Çıkar amaçlı suç örgütüne yardım etmek” ten 3 er ay 10 ar gün,”Adli soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” ten ise 5 er gün adli para cezası (100’er TL) ile cezalandırıldılar ve cezaları ertelendi.

CEMAATİ YAZDI TUTUKLANDI

Hanefi Avcı: Eskişehir Emniyet Müdürü iken Ağustos 2010 tarihinde Gülen Cemaati’nin Emniyet’teki yapılanmasını anlatan Haliç’te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat” adlı kitabı yazdı. Devlet içindeki paralel yapıyı detaylarıyla anlatan Avcı ‘’Devrimci Karargah Örgütü’’ ve Oda TV davalarından yargılandı. Avcı 4 yıldan bu yana Silivri Cezaevi’nde yatıyor.

KOM VE İNTERPOL’DEN SORUMLUYDU

- Emin Aslan: KOM ve Interpol’dan sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı iken, oğlunun uyuşturucu kaçakçısı Habib Kanat ile iş ortağı olduğu yönündeki iddialar üzerinde hakkında soruşturma başlatıldı. Aslan ve iki emniyet müdürü Murat Nemrutlu ile Mustafa Aral, 25 Eylül 2009’da tutuklandı. 29 Mayıs 2010’da ise tahliye edildiler. Aslan mahkemede ‘Dink cinayeti konusunda bana gelen bilgilerle, cinayeti aydınlatacaktım’ dedi. Aslan, 2011’de İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından polislikten ihraç edildi. Halen devam eden davada Aslan’ın 3.5 ila 10.5 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

PARALEL YAPI BELGE ÜRETTİ

- ORHAN ÖZDEMİR: Ankara Emniyet Müdürü iken,  “İhaleye fesat karıştırmak ve çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak”gerekçesiyle 4 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat etti. Eski Ankara Emniyet Müdür Özdemir’e ilişkin kumpas, hakkında açılan davaların yargılama süreçlerinde ortaya çıktı. 27 Ocak 2014’te Ankara 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Özdemir’in tutuklanması için komplolar kurulduğunu ortaya atan bir belgeden dolayı iki polisin yargılandığı ‘sahte evrak’ davasında ‘Paralel yapı’nın belgesi ortaya çıktı.

ŞEMDİNLİ’DE BİR ‘İŞ VAR’ DEDİ

Sabri Uzun: Şemdinli’de 9 Kasım 2005 yılında Umut Kitapevi’nin bombalandığı dönemde Emniyet İstihbarat Dairesi’nin başındaki isimdi. Görevden alınmasına neden olan bombalama olayının ardından, iki Astsubay ve bir itirafçının yakalanması üzerine Meclis Şemdinli Komisyonuna bilgi veren Uzun, “Örgütün üstlenmediği eylemler, meçhul bir şeydir. Başka bir güç bu anormalliği yapıyor demektir. Hırsız evin içinde olursa, kilit işe yaramaz” demişti. 

 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum