Hocalı Katliamı Unutulmadı!

Hocalı Katliamı Unutulmadı!
Azerbaycan’ın Hocalı köyünde yapılan Hocalı Katliamının 22. yıldönümü, ‘Paris Azerbaycan Evi’ yöneticileri tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen etkinlik Paris'in sembolü Eyfel Kulesi yakınında bulunan " Barış Duvarı "önünde gerçekleşti.

Etkinlikte Ermenilerin 22 yıl önce Hocalı'da yaptıkları katliamı simgeleyen resimler ile Hocalı Katliamını anlatan kitaplar yer aldı. Paris Azerbaycan Evi Başkanı Mirvari Fataliyeva, Hocalı'da Ermeni çetelerinin 26 Şubat 1992 yılında 83'ü çocuk 106'sı kadın 613 kişi hunharca katledildiğini, 1275 kişinin rehin alınıp 150 kişinin kaybolduğunu ve hala Azerbaycan topraklarının bir kısmının Ermenistan'ın işgali altında bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın Paris Büyükelçisi Elchin Amirbayov ise, yaptığı konuşmada anma töreninin önemine vurgu yaptı ve törene katılanları Hocalı'da Ermeni katliamında hayatını kaybetmiş 613 Azeri için 2 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Büyükelçi, soykırımın işlendiği yerde çok sayıda kişinin öldüğünü ve o toprakların hala işgal altında olduğunu belirterek, “Bilindiği gibi 26 Şubat 1992 yılından bu yana 22 sene geçti. Geçen 22 senenin acısı milletimiz için hala çok tazedir. 83'ü çocuk 106'sı kadın ve 7'den fazla yaşlı olmak üzere Hocalı halkından 613 kişi hunharca katledilmiş, 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinlerden 22 senedir hala haber alamadıklarımız mevcuttur. Şu bir gerçektir ki aradan geçen 22 yıla rağmen o acıyı hala yüreklerimizde hissediyoruz. Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika gibi ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Biz Fransa'da da böylesi bir kararın alınması için çabalıyoruz. Konunun Avrupa parlamentosu gündemine taşınması için mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.

Hocalı katliamının yapıldığı 1992 yılında Fransa'nın Azerbaycan Büyükelçisi olarak görev yapan emekli Büyükelçi Jean Perrin ise açıklamasında “Katliam olayını duyup hastanelere gittiğimizde kendi topraklarında katledilen Azerbaycan vatandaşlarını durumunu gördüm. Bugün hala gördüklerimi unutmuş değilim. Unutulması da mümkün değil” dedi.
Törende ayrıca Hocalı Soykırıma uğrayanların anısına Barış Duvarına kırmızı güllerden hazırlanmış çelenk konuldu. Törene katılan vatandaşlar ayrıca ellerinde, adalet istiyoruz yazılı pankartlar da açtı.

26 Şubat 1992 günü Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen Hocalı Katliamı, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. Azerbaycan makamlarından yapılan resmî açıklamalara göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.