Yargıtay’dan skandal karar

Yargıtay’dan skandal karar
Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Ergenekon Terör Örgütü ile yakın teması olan İşçi Partisi (İP) hakkında kapatma davası açmamasını, “takdir hakkını kullanmak” olarak değerlendirdi.

SKANDAL KARARI GÖRMEK İÇİN LİNKİ TIKLAYIN

Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik’in, AK Parti'ye kapatma davası açan, ancak Ergenekon Terör Örgütü ile ilişkili olduğu tespit edilen İşçi Partisi ve hesaplarında yolsuzluğu belgelenen Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) koruyan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın azledilmesi talebini reddetti.

22 Eylül 2008 tarihinde toplanan Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Abdurrahman Yalçınkaya’nın, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan takdir hakkını kullanmasından dolayı işlem yapılmasına yer olmadığına oybirliğiyle karar verdi. Halbuki İP'in 8 yöneticisi terör örgütü kurmak ve üye olmak, silahlı isyana teşvik ile yasak belgeleri temin etmekten yargılanacak.

TUTUKLANAN İŞÇİ PARTİSİ YÖNETİCİLERİ
Abdurrahman Yalçınkaya’nın takdir hakkını kullanarak kapatma davası açmadığı İşçi Partisi’nin 8 yöneticisi, “Ergenekon Terör Örgütü” davası kapsamında “Silahlı terör örgütü kurmak” suçundan tutuklanmışlardı.
Ergenekon iddianamesinde İşçi Partisi yöneticilerine yöneltilen suçlamalar şöyle:
İP Genel Başkanı Doğu Perinçek: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, açıklanması yasak belgeleri temin etme.
İP Genel Sekreteri Avukat Nusret Senem: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, açıklanması yasak belgeleri temin etme.
İP Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever: Silahlı terör örgütüne üye olma ve T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik.

İP Merkez Karar Kurulu Üyesi Dr. Serhan Bolluk: Silahlı terör örgütüne üye olma ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik etme.
İP Merkez Karar Kurulu Üyesi M. Adnan Akfırat: Açıklaması yasak belge temin etme ve silahlı terör örgütüne üye olma.
İP Genel Merkez Basın Bürosu Başkanı Hikmet Çiçek: Silahlı terör örgütüne üye olma, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme.
İP İzmir Ulusal Strateji Merkezi Üyesi Hayati Özcan: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri çalma veya tahsis edildiği yerden başka yerde kullanma, açıklanması yasak belgeleri temin etme.
İP Disiplin Kurulu Başkanı, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık Dergisi yazarı Emcet Olcaytu: Ergenekon Terör Örgütü'ne üye olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak. Emcet Olcaytu'da, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkında hazırlanmış bir dosya bulunmuştu.

İŞÇİ PARTİSİ’NDE YARGITAY KROKİSİ ÇIKMIŞTI
Ergenekon operasyonu çerçevesinde İşçi Partisi Genel Merkezi'nde arama yapan polis, Yargıtay'a giriş ve güvenli kaçış yollarını belirten ayrıntılı krokinin yer aldığı bir CD’nin bulunduğu basına yansımıştı. CD'nin, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'le birlikte gözaltına alınan ve aynı gün Talat Paşa Komitesi toplantısı için Almanya'ya gitmeye hazırlanan Adnan Akfırat'a ait belgelerin arasından çıktığı Ergenekon soruşturmasında geçti.

YARGITAY BAŞSAVCI YARDIMCISI İLE GİZLİ TOPLANTI
İşçi Partililerin, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, Ergenekon Terör Örgütü kapsamında tutuklanan Gazeteci-Yazar Ergun Poyraz, Ergenekon operasyonu kapsamında aranan ve 1 Temmuz'da Rusya'ya kaçan emekli tuğgeneral Levent Ersöz ile AK Parti'nin kapatılması hakkında bir limanda yemekli toplantı yaptığı Ergenekon soruşturmasında geçti.
Söz konusu belgelerde; Ergenekon tutuklusu İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, AK Parti hakkındaki dosyayı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na iletilmesini ve söz konusu dosyanın Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ergun Poyraz ve Levent Ersöz'ün limanda yapacağı yemekli toplantıda görüşülmesini istemiş!..

HAYATİ ÖZCAN’DA NATO ÜSSÜ’NE SALDIRI PLANI ÇIKTI
Ergenekon iddianamesinde, İP İzmir Ulusal Strateji Merkezi Üyesi Hayati Özcan’ın, evinde ve işyerinde çıkan NATO Üssü'ne saldırı planları yer alıyor. Hayati Özcan'ın evinde ve işyerinde, İzmir Şirinyer'de bulunan NATO Üssü'ne ilişkin çok sayıda fotoğraflı kroki, kroki üzerinde patlama ve eylem yapılacağına dair notlar ele geçirilmişti.

2 Ekim 2007 tarihinde İzmir Buca ilçesi Şirinyer semtinde 100 metre arayla iki bomba patlamış, 1 kişi ölürken, 11 kişi de yaralanmıştı. Söz konusu saldırı ile Ergenekon Terör Örgütü'nün ilişkisi araştırılıyor. Hayati Özcan, Şirinyer patlamasına yönelik krokilerin yanı sıra ‘devlete ait gizli belgeleri bulundurmak’ suçundan 30 Mart 2008 tarihinde tutuklandı.

DAVA SÜRECİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, İşçi Partisi ve CHP’yi koruyarak çifte standart uyguladığı için görevinden azledilmesi istenmişti.
Adalet Platformu Başkanlığı tarafından Bolu Gerede Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı, TBMM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay’a gönderilen dilekçede, Başsavcı Yalçınkaya’nın “görevini yapmadığı” ve “görevini kötüye kullandığı” belirtildi.

BAŞSAVCI İP’E NEDEN HÂLÂ KÖR?
Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik imzasını taşıyan dilekçede, Başsavcı'nın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve devletin çeşitli kurumlarınca da terör örgütü olduğu tescillenen Ergenekon Terör Örgütü'yle bağlantıları kesinleşen İşçi Partisi hakkında herhangi bir işlem yapmamış olmasının “görevini yerine getirmemek” anlamına geldiği vurgulandı. 

Terör örgütünün ve elemanlarının avukatlığı ile savunmasını üstlenen CHP’nin de suç işlediği savunulan dilekçede, CHP’nin ayrıca, İş Bankası’nın hissedarı olması sebebiyle Siyasi Partiler Kanunu’na göre suç işlediği de bildirilerek, hesaplarda yapılan yolsuzluğun Anayasa Mahkemesi’nce kanıtlandığı hatırlatıldı. Tüm bu göstergelere rağmen İP ve CHP’ye kapatma davası açmayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, görevini yapmadığı ve görevini kötüye kullandığı kaydedilen dilekçede, “Yalçınkaya’nın, Anayasa'nın ilgili maddesince cezalandırılması, görevini yapmadığı için de azledilmesini arz ve talep ederiz” denildi.

Dilekçeyi 28 Temmuz’da belirtilen adreslere gönderdiklerini ifade eden Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, göz göre göre bir hukuksuzluk yapıldığını ve buna sessiz kalamayacaklarını söyledi. Çevik, dilekçe ile yetkili makamların da artık bu duruma sessiz kalmayacaklarını umduklarını belirtti. “Ergenekon iddianamesinde yer alan bilgilere göre, kapatma davası, Ergenekon’un talimatıyla açıldığı görülüyor” diyen Çevik, “Başsavcı'ya, ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçundan dolayı da dava açılabilir” şeklinde konuştu.

KENAN KIRAN / MURAT ALAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.