Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerifi

Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerifi
Hat sanatçısı Mahmut Şahin, yaklaşık 5 aylık bir çalışma ile devasa boyutlarda bir çalışmaya imza attı. Dünyanın en büyük hilye-i şerifi Türkiye'de yazıldı.

Kültür Bakanlığı hat sanatçısı Mahmut Şahin, ta'lik tarzı ile yazdığı 6 metre 20 santim yüksekliğindeki ve 3 metre enindekihilye-i şerif ile zor bir esere imza attı.

Peygamber Efendimizin özelliklerinin tasvir edildiği bir tarz olan hilye-i şerifler, İslam aleminde değişik sanatkarlar tarafından yüzlerce farklı şekillerde yazıldı. Osmanlı dönemi hattatları, hem yazı şekilleri, hem de iç dizaynları ile yüzlerce farklı üslupta hilyeler yazdı. Hatta bu hilyelerin klasik haline gelip onlarca tekrarı yazılanları oldu. En klasikleri de yüzlerce bin liralık fiyatlarla müzayedelerde meraklıları tarafından toplandı.

5 AYLIK BİR ÇALIŞMAYLA YAPILDI

Hattatlar için en zor işlerden bir tanesi, güzel bir hilye tarzı geliştirip bu eseri özgün bir şekilde ortaya koyabilmek. Merhum Ali Alparslan hocadan ta'lik tarzda hat yazma icazetini 13 yıl önce alan hattat Mahmut Şahin, tarihe iz düşmek için farklı bir hilye hazırladı. Özel aharlı büyük ebatlı bir kağıdın eline ulaşması ile böyle büyük bir projeyi hayal ettiğini belirten Mahmut Şahin, yaklaşık 5 aylık bir çalışma ile devasa boyutlarda bir çalışmaya imza attı.

Hocası Ali Alparslan'ın, "Anadolu'daki hat sevdalıları mahrum olmasın, sen başka şehirlere de gidip ders vermelisin" talimatı sebebiyle Bursa, Eskişehir, Kocaeli ve Kütahya'da haftanın birer günü ders veren Mahmut Şahin, bu yoğunluktan fırsat bulduğu günlerde de farklı ve özgün eserler ortaya koyuyor.

6 METRE UZUNLUĞUNDA

200'den fazla talebeye ders veren ve bugüne kadar 50'den fazla icazet almaya hak kazanan talebe yetiştiren hattat Mahmut Şahin, çalışma arkadaşları ile de her ay farklı bir şehirde hayır işlerinde kullanılmak üzere sergiler açıyor. Onlarca caminin hat yazılarını ekibi ile hazırlayan Mahmut Şahin, dünyanın en büyük yaşayan hat müzesi Ulucamii'ne sahip olan Bursa'da, imza attığı farklı bir çalışmasını ilk defa talebeleri ile paylaştı. Haftalık yoğun tempodan fırsat bulduğu zamanlarda 6 metre 20 santim boyunda ve 3 metre eninde bir hilye yazan Mahmut Şahin, düşüncülerini anlattı.

Bursa Şabani Veli Dergahı'ndaki hat dersleri sırasında yeni çalışmasını gösteren Mahmut Şahin, bu eserin Kütahya'da bir kağıt tüccarından bol miktarda üstü özel aharlı büyük ebatlı kağıtlar çıkması ve Bursa'da bir ustanın geniş ağızlı güzel kalemler imal etmesi ile mümkün olduğunu söyledi. Şahin şunları anlattı: "Hilye-i şerifi büyük (celi) ta'lik olarak hazırladık. Kütahya'dan üst yüzeyi aharlı özel kağıtlar geldi. 2.5 metre uzunluğunda kağıtlardı. Bu kağıtlara, 1.5 metresi satır nizamına gelecek şekilde hilye tasarladık.

DÜNYADA BİR İLK

Şahin'in talebeleri ise, dünyada bir ilk olan böyle devasa bir eserin, daha geniş bir ziyaretçi kitlesinin görmesi için Bursa Ulucamii'ne asılmasını istedi. Bursalı hattatlar, "Ulucamii bütün padişahların her dönem eser gönderdikleri bir cami. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Ulucamii Derneği bu güzel çalışmayı başka bir yere kaptırmadan Bursa'da sergilemelidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.