'Türkiye İle Bu Konuda Ortağız'

'Türkiye İle Bu Konuda Ortağız'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransa'da mevkidaşı ile basın toplantısı düzenledi. İki lider de 'düşmanlar' konusunda aynı fikirleri paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e geldi. Erdoğan, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından başlıklar:

IŞİD TERÖRÜ

Özellikle Daiş (IŞİD) terör örgütünün işgalini görürsek, öbür tarafta Suriye'de işgal hareketlerinin devam ettiğini tespit etmiş olursak, dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir ve her türlü uygulamaları yerine getirmesi gerekir.

ÜÇ ŞARTI DİLE GETİRDİ

Bir uçuşa yasak bölge, iki güvenli bölge, üç eğit donat eylemi gerekmektedir. 

Esed kendi halkını öldürüyor. Bizler ÖSO'ya destek veriyoruz. Bu da sayın Erdoğan'la yaptığımız görüşmede dile getirdiğimiz konu oldu.

IŞİD Suriye ve Irak'ta katliam yapıyor.

Kobani'de ne olursa olsun kazanabilmek için demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şarttır diye düşünüyoruz. Türkiye ile yapacaklarımız çerçevesinde uçuşa kapalı bölgelerin oluması, güvenli bölgelerin oluşması yönünde hem fikiriz.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ

Fransa'dan üyelik konusunda yeşil ışık aldık bunun müjdesini de sayın Hollande verdi bize. Türkiye Avrupa müktesebatına en hazır ülkedir. Bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın da beklentisi içerisindeyim. Gerçi kendileri bir ışık yaktılar ama bu ışık diyorum biraz daha net olursa, flu olmasın, net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle döneyim. Fransa'nın daha önce bloke ettiği fasıllarla ilgili adım atılsın. 51 yıllık beklenti kolay değil, artık bunu kıralım, aşalım ve Türkiye-AB bütünleşsin istiyoruz.

Fransa ile olumlu görüşmeler yaptık. Özellikle ikili ilişkilerimizde Türkiye-Fransa gayet iyi bir seyir izliyor.

NÜKLEER SANTRAL

Savunma sanayine yönelik attığımız adımlar konusunda görüşmeler sürüyor. Japonya-Fransa-Türkiye olarak üçlü bir adımımız var. Bu nükleer enerji santralini bir an önce bitirmenin gayreti içerisindeyiz.

DİĞER İLLER DEĞİL DE NEDEN KOBANİ?

Peki niçin İdlib, Humus, Halep değil de Kobani. Şu anda Kobani'de sivil yok. Sadece iki bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bu koalisyon güçlerinin niçin Suriye'nin diğer bölgelerinde attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Hep anlattık ancak açıkçası yalnız kaldı.

''KOALİSYON GÜÇLERİ DEMOKRASİYİ SAVUNUYORSA...''

Terör estiren Esed rejimi var. Esed rejimini karşısına almayan 'acaba Esed giderse ne olur?' gibi düşünen bir anlayışın IŞİD'le mücadele etmesi mümkün değil. 'Esed giderse halk ne olur?' dememiz lazım. 'Yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz' diyorsanı o zaman demokrasiyi konuşmamızın anlamı yok.

Irak'ta ordu Şia mezhebine mensup insanlardan oluşuyor. Musul'u Daiş (IŞİD)'e bırakıp kaçtılar.

''IŞİD'E DESTEK VERMEDİK VERMEYİZ''

Uluslararası medya, Türkiye'yi IŞİD'e destek veren ülke olarak gösteriyor. Bu ihanettir. Türkiye hiçbir zaman bir terör örgütüne destek vermemiştir. 1 milyon 600 bin insanı topraklarımızda barındıran biziz. Irak'tan 200 bin insan bizim topraklarımızda. Şu ana kadar 4,5 milyar dolar harcadık, dünyadan 400 milyon dolar geldi.

François Hollande'ın açıklamasından başlıklar:
 
Türkiye'nin Avrupa ile içten bir diyaloğunun olması gerekiyor. Önemli olan üyelik olacak mı olmayacak mı kararlaştırmak değil, bu mümkün mü diye görüşmek gerekiyor.

Adalet insan hakları güvenlik gibi konuları Avrupa düzeyinde açmanın mümkün olduğunu biliyoruz ve bu mesajı verdim sayın Erdoğan'a.

Burada durum acildir. Sadece Kobani yoktur başka şehirlerde vardır tehdit altında olan. Irak'ta da vardır.

Erdoğan çok haklı, sadece Kobani yok. Bizim için bir şehir daha var o da Halep. Elimizden geleni yaparak destek veriyoruz ÖSO'ya. Demokratik muhalefete destek veriyoruz.

Avrupa üyeliği konusu

Sadece Fransa değil başka ülkelerden de blokaj geldi. Önemli olan Türkiye üye olacak mı olmayacak mı değil, ilerleyip ilerleyemeyeceğimizdir. Türkiye ile ilişkilerimizi çok çok daha ileriye götürebiliriz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.