Gülen Okullarına Şok Tepki

Gülen Okullarına Şok Tepki
Somali hükümeti Gülen'in okullarını yakın markaja aldı. İçişleri Bakanı M. Muallim Yahya, okulların işi ticarete döktüğnü ifade ederken Somali hükümetinin okulları kapatabileceği belirtiliyor.

Somali hükümetinin, Gülen Grubu'na ait okullara tepkisi büyüyor. Mogadişu'daki Türk Nil Akademisi, Somaliland'dan yayın yapan Horn Cable TV'ye (HCTV) haber oldu. Somali İçişleri Bakanı M. Muallim Yahya, 20 Mart Perşembe akşamı yayınlanan programda Gülen'in okullarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yahya, yardım amaçlı kurulan okulların işi ticarete dökmesinden duyduğu tepkiyi dile getirdi.

BEDAVA ARSA VERDİK

Başbakan Erdoğan'ın, Somali'ye büyük destek verdiğini anlatan Yahya, Türkiye'den ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri sözü aldıklarını söyledi. Yardım faaliyetlerini kolaylaştırmak için okullara bedava arsa tahsis ettiklerini ifade eden Yahya şöyle konuştu:

'Somalili çocuklar ücretsiz eğitim alacak zannediyorduk ancak bu okullar özel ve paralı, hem de Somalililerin ödeyemeyeceği kadar yüksek fiyatları var. Oysa Başbakan Erdoğan'ın ricası üzerine Mogadişu'nun en değerli ve en büyük arsalarından birini Türk Nil Akademisi'ne bedava tahsis ettik. Okullar vergi muafiyetinden de istifade ediyor. Fakat belirledikleri ücret Somali vatandaşlarının gücünün çok üstünde. Okullara sadece zengin ailelelerin ve bürokratların çocukları gidebiliyor.'

Yahya şikayetlerini en kısa sürede Başbakan Erdoğan'a taşıyacaklarını dile getirdi.

BAZI VELİLER ÇOCUKLARINI ALDI

Aylık ortalama gelirin 200 dolar civarında olduğu Somali'de Türk Nil Akademisi'nin yıllık eğitim ücreti 1700 dolar. İlk başlarda 800 dolar olarak belirlenen fiyat kısa süre içerisinde iki katına çıktı. Bazı aileler çocuklarını okuldan almak durumunda kaldı.

SİVİL TOPLUM AYAĞA KALKTI

Somali'deki yerli yardım kuruluşları ve STK'ların uzun zamandır tartışma konusu olan bu okullar, HCTV'de yayınlanan programdan sonra kurumları harekete geçirdi. Vergiden muaf olan bu kurumların fakir halktan bu şekilde para kazanmaları tepki çekmeye devam ediyor.

Senetlerimizi vermediler

Kahramanmaraş Din Gönüllüleri ve Görevlileri Derneği Başkanı Şevket Bozdoğan, kentteki özel bir dershaneden çocuklarının kaydını almasına rağmen borcu olmadığı halde senetlerinin haksız yere iade edilmediğini söyledi. Bozdoğan, ülkede yaşanan son gelişmelerden sonra çocuklarını dershaneden aldığını ancak 3 ay eğitim alan çocuklarının 8 ay eğitim almış gibi senetlerinin verilmediğini belirtti. Bozdoğan, mağdur olan bir veli ve bir STK başkanı olarak açıklama yapma gereği duyduğunu ifade etti.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum