2014 YGS Sonuçları sonuc.osym.gov.tr

2014 YGS Sonuçları sonuc.osym.gov.tr
Milyonlarca öğrenci ÖSYM YGS sınavının heyecanını yaşadı. 2 milyon 7 bin 685 adayın ter döktüğü 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınavı yapıldı. Üniversite adayları merakla ÖSYM tarafından YGS sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Peki ÖSYM, YGS sonu

YGS 2014 sonuç Üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 174 sınav merkezinde, 6 bin 475 binada 106 bin 312 salonda 23 Mart tarihinde gerçekleştirildi.  2014 YGS’ye 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı.

Sınavın yapıldığı gün YGS sorularını yayınlayan ÖSYM’nin bu hafta en geç Cuma gününe kadar YGS sonuçlarını da açıklaması bekleniyor. ÖSYM geçtiğimiz yıl YGS sonuçlarını sınavın yapıldığı tarihten 8 gün sonra yayınlamış ve tarihi bir rekora imza atmıştı.

Bu yıl da ÖSYM’nin Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını daha erken açıklaması bekleniyor. ÖSYM’ Başkanı Ali Demir’in YGS açıklamasında sınav sonuçlarını en kısa sürede açıklamak için var gücümüzle çalışıyoruz demişti. Demir, geçen seneye göre bu yıl YGS sonuçlarının daha erken açıklanacağının sinyalini de verdi.  

ÖSYS YGS sonuçları Tıkla öğren

İşte ÖSYM Başkanı Demir'in açıklaması

ÖSYM yönetimi olarak gerek sınav öncesi gerekse sınav sonrasına ilişkin tüm faaliyetleri planladıklarını vurgulayan Demir, "Hedefimiz en kısa zaman içerisinde adayların sonuçlarını öğrenmelerini sağlamak. Bunun için gerekli olan bütün uygulamalarımızı gerçekleştirdik, bütün tedbirlerimizi aldık. En kısa zamanda, belki de pek çok adayımızın hayal edemeyeceği kısa bir zamanda açıklamayı planlıyoruz" dedi.

Sınavın önemli olduğunu ancak hayattaki her şeyin bu sınavdan ibaret olmadığını kaydeden Demir, adayların rahat ve huzurlu bir şekilde sınava gelmelerini istedi.
Adayların görevlilerle uyum içerisinde olmasının da önemli olduğunun altını çizen Demir, şu ifadeleri kullandı:

"ÖSYM olarak bugünden itibaren 24 saat, sınavın koordinasyonu, her türlü ihtiyacı gidermek üzere çalışma içindeyiz. Her türlü ihtiyaçlar ve her türlü sorular için ÖSYM'nin çağrı merkezini arayabilirler. Sınav günü her türlü konuda yine çağrı merkezini veya sınav günü masamızı arayabilirler, bizimle irtibata geçebilirler. Adaylardan önemli bir isteğim; her türlü bilgiyi sadece ve sadece ÖSYM'nin internet sayf almaları. Bunun dışındaki bilgilere çok itibar etmemeleri. Bu büyük kitlenin heyecanlarını kullanmak isteyen bazı kitleler olabilir. Bunlara hiç itibar etmemelerini ve sadece ÖSYM'nin açıkladığı bilgileri takip etmelerini istiyorum. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Bu onların emeğinin karşılığı olacaktır. Biz bütün gayretimiz, adaylarımızın emeklerinin sonucunu almaları, hak ve adalet ölçüsünde bu sınavı gerçekleştirmekdir."

YGS sonuçları nasıl değerlendirilecek?

YGS'de 180 ve üzeri puan alan adaylar LYS'ye girebilecek. YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması istenecek.


Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tarihleri

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika

YGS sonuçlarını adaylar nasıl öğrenecek?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir.

İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum