Dünyanın en pahalı tatlıları ve en ucuz acıları

Dünyanın en pahalı tatlıları ve en ucuz acıları
Dünyada israfın sınır tanımazlığına en güzel örnek paha biçilmez tatlılar... Sri Lanka'da Wine3 Restoranında satılan 'The Fortress Aquamarine'in fiyatı 14,500 dolar. 'Saint Louis Brownie' Atlantic City'de Brûlée'de satılıyor. Fiyatı: 100

Yenilebilen altın yapraklarıyla sunuluyor ve dünyanın en pahalı dondurması olarak kabul ediliyor. Dünyanın en pahalı tatlıları listesinde Türk yapımı bir tatlının bulunması da dikkat çekti. 1000 dolara satılan altın kek, dünyanın en özel tatlıları arasında yerini aldı. İşte dünyanın en pahalı tatlıları ve en ucuz acıları;

Dünyada yaşanan ekonomik krizler ve onun doğurduğu işsizlik nedeniyle her gün milyonlarca kişi bu durumun getirdiği nedenlerden dolayı muzdarip oluyor. Kimi bölgelerde ise kuraklık ve ülke fakirliğinden kaynaklanan nedenlerden ötürü insanlar açlıkla boğuşuyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'ya göre dünyanın dörtte biri yoksulluk içinde yaşarken yüzde 30'u içme suyundan yoksun bir şekilde yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Afrika'nın sahra kuşağı altı ülkelerinde ve Güney Asya'da yaşayan halkın yüzde 40'tan fazlasının yoksulluk çektiği ve bu oranların artmakta olduğuna dikkat çekildi. Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda yaşayan halkın büyük bir bölümünün hiçbir sosyal koruması olmadığı belirtilirken, resmi olmayan sektörlerde çalışan ve çoğunluğu kadın yaklaşık 900 milyon kişinin ise hemen hemen hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadıkları vurgulandı.

300 milyon çocuk aç yatıyor

Açlıktan ve yoksulluktan en çok etkilenen zümre ise şüphesiz çocuklardır. Çocuklar her şeyden habersiz büyümeye çalışırken yoksulluğun getirdiği şartlara da katlanmak zorundalar. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde açlık çeken çocuklar bulunurken her gece 300 milyon çocuk aç yatıyor. Çocuklarını doyuramayan ailelerin sayısı her geçen gün çoğalırken geçen yıl dünyada yiyecek fiyatları yüzde 52 oranında arttı.
Bu bağlamda dünyada tam 923 milyon insan aç statüsüne girdi. Günümüz Afrika'sında ise Sahra Çölü'nün güneyinde kalan bölgelerde her 3 kişiden 1'i açlıkla yüz yüze yaşarken, Asya'da bu yıl 41 milyon insan dünyadaki aç insan kitlesine katıldı. Sadece Çin ve Hindistan, dünyadaki aç insanların yüzde 42'sini oluşturuyor. Açlıktan en çok etkilenen Afrika'da, Gana, Kongo, Etiyopya, Nijerya ve Mozambik gibi ülkelerin açlık düzeyini düşürmek için çaba gösterilse de yeterli olunmuyor. Hindistan'daysa yaşam süresinin uzamasına ve ekonomik başarının artmasına rağmen 20 milyon Hintlinin açlık çekenler kitlesine katıldığı belirtildi.

Müsrifliğin sınır tanımazlığı

Bunun en önemli şahitlerinden İngiliz misyoner fotografçı Michael Wells ve ödüllü fotoğrafçı Kevin Cartner oldu. Çocuk emekleyerek 1 km ötedeki Birleşmiş milletler kampına gitmeye çalışırken fotografını çekmiş. Arkasındaki akbaba da çocugun ölmesini bekliyor. Fotoğrafı çeken Kevin Cartner fotografı çeker çekmez oradan ayrılmış ülkesine döndüğünde ise bunalıma girerek intihar etmiş. Bu fotograf ile en iyi resim ödülünü almaya da hak kazanmış. Başında, ölmesini bekleyen akbabaların önünde yerde sürüklenerek yiyecek arayan çocukların bulunduğu bu dünyanın diğer yüzünde ise bir lokma için milyarlar veren insanlar da var. Bu acı gerçekler yaşanırken dünyada müsrifliğin sınır tanımazlığına paha biçilmez tatlı örnekleri: Dünyanın en pahalı tatlıları listesinde Türk yapımı bir tatlının bulunması da dikkat çekti. 1000 dolara satılan altın kek, dünyanın en özel tatlıları arasında yerini aldı. İşte dünyanın en pahalı diğer tatlıları…

Sri Lanka'da Wine3 Restoranında satılan 'The Fortress Aquamarine' Fiyatı: 14,500 dolar
'Saint Louis Brownie' Atalantic City'de Brûlée'de satılıyor. Fiyatı: 1000 dolar
'Altın süslü dondurma', Serendipity 3'te servis ediliyor. Fiyatı 1000 dolar. Yenilebilen altın yapraklarıyla sunuluyor ve dünyanın en pahalı dondurması olarak kabul ediliyor.

Hastalıklar Afrikalıların ömrünü kısaltıyor

Dünya'nın bir ucunda hastalar için teknolojinin son tedavi imkânları araştırılırken, diğer ucunda, Afrika'da, hâlâ milyonlarca insan önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüme sürükleniyor. Nüfusun yarısından fazlasının 25 yaşın altında olduğu Afrika'da, temel sorunu yetersiz beslenme ve enfeksiyonlar oluşturuyor. Dünyadaki AIDS'li hastaların %80'ini barındıran Afrika, bebek ve anne ölümlerinin en yoğun görüldüğü, beklenen ortalama yaşam süresinin en az olduğu kıta. İsveç'te ortalama yaşam süresi 80 iken, Sierra Leone'da bu süre 34'e düşüyor. Batı'nın sömürgesi olduğu için bütün yerüstü ve bilinen yeraltı kaynakları yıllardır sömürülen, okumuş gençlerini ve enerjisini kaybeden Afrika bu durumdan kurtulabilmek için çıkış arıyor.

Genel olarak Afrika ülkelerinin durumu birbirinden çok da farklı değil. Bazı ülkelerde AIDS en önemli sağlık problemiyken, bazılarında sıtma, nüfusu tehdit eden en ciddi hastalık. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Afrika'da gerçekleşen ölümler arasında ilk sekiz neden arasında bulaşıcı hastalıklar geliyor. Zatürre, sıtma, ishal, kızamık ve tüberküloz gibi ilaç ve uygun yaşam koşulları sağlandığı takdirde tedavi edilebilecek olan hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca Afrikalı hayatını kaybediyor.

Açlığa çözüm için 30 milyar dolara ihtiyaç var

Uzmanlar, 2015 yılına dek dünyadaki aç insan sayısının 500 bin kişi azaltılması için tarımsal üretimin iki kat arttırılması gerektiğini vurguluyorlar. Mali anlamda, Afrika'da en fazla açlık sorunu yaşayan ülkeler gıda güvenliğini sağlamak ve geleneksel tarım tekniklerini canlandırmak için yılda en az 30 milyar dolara ihtiyaç duyuyor.

(Seyid Çolak/Milli Gazete)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.